El PP obté la victòria electoral amb 122 diputats (perd un terç dels 186 que va obtenir l’any 2011), el segueix el PSOE amb 91 (110 diputats l’any 2011). Els pitjors resultats de la història del partit de Pedro Sanchez contrasten amb la irrupció de Podem. El partit liderat per Pablo Iglesias obté 69 diputats si se li sumen les coalicions anomenades ‘forces del canvi’ que s’han anat formant en algunes comunitats autònomes. Ciutadans no pot evitar assolir la quarta posició i entra al Congrés amb 40 escons i curiosament no obté cap senador.
La resta de diputats s’han format amb 9 escons per ERC i se situa per damunt de Democràcia i Llibertat, que ha sumat 8 escons. Esquerra Unida obté 2 diputats (davalla 9 diputats en comparació l'any 2011), el PNB obté 9 diputats i Bildu es queda amb 2 escons en un Congrés dels diputats que es tanca amb el darrer escó obtingut per Coalició Canària.
Podem guanya força al País Valencià i al Principat
El final del bipartidisme també s’ha vist reflectit en el País Valencià, on Podem Compromís irromp com a segona força i la caiguda del PP és igual de sonada que en l’àmbit estatal. Els populars obtenen 11 dels 20 diputats que havien assolit a les eleccions del 2011. PODEM Compromís queda en segon lloc amb 9 diputats (25 per cent dels vots) i el PSOE davalla fins a la tercera posició amb 7 diputats (20 per cent dels vots). Ciutadans també entra en el mapa polític valencià amb 5 diputats (15 per cent dels vots).
Al Principat la imatge del vespre ha estat la irrupció de Podem (EN COMÚ) com a primera força en aquestes eleccions generals. El partit liderat per Xavier Domènech ha obtingut 12 diputats amb un 25 per cent dels vots. Esquerra Republicana dobla els resultats obtinguts l’any 2011 en nombre de vots assolint més de 500.000 vots (244.000 l’any 2011) i obté 9 diputats. Els PSC no fuig de la baixada dels socialistes arreu de l’Estat espanyol i en el cas català perden més de 500.000 vots, obtenint d’aquesta manera 8 diputats (l’any 2011 n’obtingueren 14).
I la falta d’acord en el Parlament de Catalunya per iniciar la investidura del nou govern pot haver passat factura a Convergència, on la baixada del nombre de diputats pot ser fruit dels votants de JuntspelSí que han castigat la manca de decisió per seguir el camí independentista. Democràcia i Llibertat, la coalició formada per Convergència, Reagrupament i Demòcrates de Catalunya, obtindria 8 diputats i s’allunyaria dels 16 diputats que obtenia el partit liderat per Artur Mas l’any 2011. Ciutadans queda per davall de Democràcia i Llibertat amb 5 diputats, el Partit Popular obté 5 diputats i confirma la baixada d’un partit que l’any 2011 havia obtingut 11 diputats.
Bildu baixa al País Basc, la coalició de Podem segona força a Galicia
Des d’Euskal Herria els votants s’han sumat a l’onada de Podem i el partit ha quedat en segon lloc amb 5 escons. El PNB aconsegueix sumar un diputat més i se situa en primera posició amb 6 escons. El PSE-EE obté 3 escons i perd més de 100.000 vots. El partit sobiranista Bildu pateix una caiguda i es queda amb 2 diputats. Recordem que 4 anys enrere les forces sobiranistes basques formaren el partit Amaiur i en les passades eleccions obtenien 6 diputats. El PP es queda en darrera posició amb només 2 diputats.
A Galícia es confirma la pèrdua de 5 escons per part del PP. Els populars guanyen les eleccions però obtenen 10 diputats, seguits de la coalició Podemos-En Marea-ANOVA-EU, que puja fins al segon lloc amb 6 diputats. Els socialistes gallecs aconsegueixen mantenir els mateixos escons (6) que al 2011 malgrat la pèrdua de més de 100.000 vots. I el darrer escó a repartir l’aconsegueix Ciutadans.
1 comentari
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
I ara a esperar i esperar setmanes i més setmanes fins que arribin a un acord sobre els qui han de constituir el govern. I aquest sistema tan extrany pel qual amb el mateix nombre de vots es poden treure dos, tres, quatre o més diputats, i que els qui més en treuen més els n'afegeixen, no hi ha qui ho entengui. O jo no ho entenc. No seria més democràtic fer un repartiment més igualitari?