Ramon Socías (PSIB): «En aquestes eleccions es romprà el bipartidisme així com l’entenem»
Entrevista al candidat del PSIB al Congrés dels Diputats Ramon Socías i Puig. Llicenciat en Medicina i Cirurgia per la Universitat Autònoma de Barcelona l'any 1983, es va formar i especialitzar en l'àmbit del Coach Executiu.
En primer lloc, com va la campanya? Cansats?
Les campanyes són intenses, i aquesta segurament encara ho és més perquè hi ha més actors i fa que t’hagis de multiplicar per arribar a molts més indrets. Abans amb tres o quatre mitjans arribaves a molt i ara has d’anar a molts mitjans i a molts debats. En aquesta campanya n’hem fet molts de debats. I jo crec que això és bo perquè el ciutadà té més marge per conèixer les propostes dels diferents partits. Sabem que és així, ho hem de fer i a més crec que ens hauríem de comprometre tots que no sols estem al carrer i prop de la gent durant la campanya, sinó que hi hem d’estar els quatre anys.
No és la primera campanya electoral a la qual fa front Ramon Socías, però segurament una de les que les xarxes socials i Internet estan jugant un paper més gran. Com viu aquest canvi de manera de fer campanya? O millor dit, aquesta diversificació de la forma de fer-la.
És cert que en aquests moments la immediatesa que donen les xarxes socials. És una immediatesa que fa que tot arribi ràpidament a molts de ciutadans i que tingui una major repercussió. Abans havíem d’esperar a l’endemà que sortissin els diaris i ara hi ha una immediatesa que en qüestió de segons ja està al carrer.
Crec que això és bo, també, ajuda a formar opinió. I tot el que sigui acostar la política, les opinions i els programes als ciutadans és un gran avantatge, així tenen més possibilitats d’elegir amb més coneixement i, al final, és de què es tracta, que puguin triar en condicions i que puguin decidir quina és l’opció que pot representar millor els seus interessos.
En unes eleccions, en les quals hi veiem moltes marques i cares noves, el seu partit sembla que no ha acabat d'apostar per la regeneració...
Crec que el nostre partit ha apostat ara per un altre valor que també és molt important, i que crec que en aquests moments està devaluat, que és l’experiència.
Què n'opina de totes aquestes cares i marques noves que es presenten en aquests comicis?
Em preocupa la confusió que es crea. En aquest sentit vàrem veure en precampanya com un partit com Ciutadans es volia situar en el centreesquerra. Però quan han hagut de posar les seves propostes sobre la taula, estan apostant per més del mateix que el Partit Popular: copagament sanitari, contracte únic... Veiem que les seves propostes són les mateixes que les del PP disfressades amb un tel de modernitat.
En el cas de Podem va començar amb unes propostes molt ambicioses i molt extremes de l’esquerra, semblants a les de Syriza i quan han vist que què ha passat amb aquest partit, ells s’han anat moderant. I crec que en aquests moments, la seva moderació és tanta, que crec que en aquests moments ja ens estan passant per la dreta a nosaltres.
En aquestes eleccions jo crec que hi ha una clar clara; o un govern de dretes o un govern d’esquerres i si hi ha d’haver un govern d’esquerres, l’única alternativa és que es voti al PSOE.
Creu, com contínuament sentim dir, que aquestes noves formacions aconseguiran trencar el bipartidisme PP-PSOE?
Jo crec que si, que en aquestes eleccions es romprà el bipartidisme així com l’entenem fins ara en què si els resultats sumaven, hi havia un govern del PP o del PSIB en solitari, a vegades amb suports externs. En aquestes eleccions, molt probablement, tant si guanya el PP com el PSOE necessitarem el suport d’un altre partit o de dos. En aquest sentit, crec que tenim un avantatge en el nostre programa; hi duim la reforma de la Constitució, també la duen Podem i Ciutadans. En canvi l’únic que no en parla és el PP, malgrat que en aquests darrers dies comencen a dir que en segons quines qüestions hi podrien entrar.
Què pot aportar Ramon Socías com a diputat al Congrés espanyol?
Puc aportar experiència, un coneixement de què és la política a Madrid, perquè hi he estat una vegada com a senador ja. I a més els vuit anys que vaig estar al capdavant de la delegació. A més d’aquesta experiència de com funciona el govern Madrid, també saber quines tecles has de tocar des del primer dia. Si no comences a fer feina des del primer dia, és possible que arribis al final i encara no hagis aterrat.
Quines són les principals propostes del seu partit de cara als comicis d'aquest 20 de desembre?
La primera és la d’acabar amb les retallades. La proposta que tenim de reforma de la constitució, volem que hi hagi un article que, més enllà de la situació econòmica, blindi totalment quatre qüestions bàsiques: la sanitat universal i gratuïta per a tothom, l’educació pública de qualitat per a tothom, pensions dignes i la llei de dependència.
Per un altre costat, el model d’estat. Nosaltres volem un model federal d’estat, aquí on les comunitats autònomes les competències que tenen transferides siguin exclusivament seves i puguin legislar elles. A més, que blindi el sistema de finançament amb la proposta d’ordinalitat que per a les Balears és bàsic. I un règim especial per a les Balears que contempli la insularitat.
Gairebé tots els partits parlen de tarifes planes per a transport de mercaderies i de passatgers entre les Balears i la península. El seu partit governava a l'Estat espanyol fins fa quatre anys. Com és que la insularitat no es va resoldre aleshores?
Vàrem fer una aposta important, i amb la reforma de l’Estatut fins i tot vàrem tenir un reconeixement d’un deute en inversions pressupostàries autonòmiques, que eren 400 milions cada any, i que aquests quatre anys no han arribat i en canvi en els darrers anys del govern Zapatero si que van arribar en el moment que es va aprovar l’Estatut, durant els dos o tres primers anys. Ara el govern d’aquí, encapçalat per na Francina Armengol ja els ha reclamat i n’han arribat 322 milions. El govern de Bauzá no va anar mai a Madrid a reclamar-los.
Però si que és cert que vàrem fer actuacions, sobretot en la primera legislatura de Zapatero varen passar els descomptes del 33 al 50%. Sí que és cert, també, que ens van quedar coses a fer, sobretot durant la segona legislatura que amb el començament de la crisi hi va haver menys recursos. Però ara crec que podem envestir. I, sobretot, fer un REB que contempli les especificitats pròpies de la insularitat.
Un dels temes en els quals s'ha centrat bona part de la campanya de totes les formacions, ha estat el procés que viu el Principat de Catalunya. Sembla que ni tribunals constitucionals ni governs del PP han pogut aturar les ànsies independentistes dels catalans. La seva companya del PSC, Carme Chacón, llençava fa pocs dies la proposta de portar el Senat espanyol a Barcelona. Creu que aquesta acció aturaria els anhels independentistes de Catalunya?
Per ella tota sola no. Jo crec que és important que els catalans se sentin estimats per la resta d’Espanya.
M’explic; no és possible que quan s’aprova un Estatut d’autonomia al parlament de Catalunya, després el vota el govern espanyol i també s’aprova, que es vota en referèndum i també s’aprova... Hi hagi un partit de l’àmbit nacional que el dugui al Tribunal Constitucional per una sèrie d’articles que són els mateixos que porta l’Estatut d’Andalusia i no és possible que després es faci una campanya abans de Nadal instant a la resta de l’Estat espanyol que no comprin productes catalans. Si tu mostres aquesta desafecció cap a una regió d’Espanya, és evident que no es poden sentir còmodes. Des del PSOE volem impulsar polítiques perquè els catalans vegin que des d’Espanya se’ls estima, que no és necessari que se’n vagin per ser ben tractats, que tindran un finançament just, que tindran una sèrie de competències blindades i que podran fer molt més de què han fet fins ara amb l’Estatut d’Autonomia.
Tenim un exemple de fa ben poc; el Primer Ministre Britànic es va implicar personalment en fer propostes als escocesos perquè no marxessin de Gran Bretanya. I els va convèncer. Jo crec que això ha faltat. Rajoy el què els ha demostrat és que no els estimava gens i els ha anat castigant una vegada rere una altra.
Cameron va permetre un referèndum a Escòcia. El PSOE el permetria a Catalunya?
En aquests moments nosaltres no plantegem la possibilitat. Primer plategem fer-los una oferta perquè se sentin còmodes a Espanya. Si seguissin amb aquesta qüestió, òbviament, hauríem de seguir negociant i dialogant a veure quina solució podem trobar. És una solució que hem de torbar entre els dos costats.
Una de les principals preocupacions dels ciutadans és la corrupció... Què farà el seu partit per acabar amb aquesta pràctica?
En primer lloc volem fer un observatori que servirà per si ja hi ha casos, vigilar-los i perseguir-los. Però també volem canviar la llei de partits polítics perquè també sigui molt més difícil que es puguin produir casos en el futur.
La limitació dels anys que pot exercir un càrrec polític una persona, no seria una bona mesura per tal de mirar d'evitar segons quines pràctiques corruptes?
Jo crec que sí, que està bé la limitació de mandats. Crec que no és bo eternitzar-se. Però tampoc s’ha de desaprofitar l’experiència i el coneixement de la gent. Però pots canviar de lloc o fer feina d’una manera o d’una altra.
Parlem ara d'educació. El PP ha implantat la LOMQE durant la seva legislatura. Què faran vostès amb aquesta llei?
Llevar-la! Ràpidament. Serà una de les primeres mesures que prendrem quan entrem a governar.
Derogar aquesta llei significarà haver-ne de fer una altra i seria la vuitena gran reforma educativa de la democràcia. No és possible fer una llei que no obligui a escoles i instituts, i com a conseqüència a les famílies, a canviar de llibres cada molt pocs anys?
Sí! Jo crec que ha de ser un acord que ha de ser prioritari en aquesta legislatura. De fet en el final de la segona legislatura de Zapatero s’havia creat el marc per a un gran acord educatiu fent una reforma que pogués perviure durant diverses legislatures, que crec que és el què ens fa falta per acabar amb el fracàs escolar que tenim. Però el PP no ho va permetre. Jo crec que aquesta vegada si som capaços de reconduir això des del principi de la legislatura, ho podrem tirar endavant.
No és previsible que el PSOE obtingui una majoria absoluta. Amb qui preferiria, vostè, arribar a acords puntuals o fer un pacte de govern?
Amb els resultats de les enquestes és complicat pensar amb qui et podries arribar ajuntar. Evidentment per nosaltres és molt important un programa com a fons d’aquesta possible coalició de govern. Nosaltres tenim unes línies vermelles, i una d’elles és l’estat del benestar, blindar-lo. Per tant en aquest sentit és més fàcil arribar a acords amb forces d’esquerra. Però jo crec que primarà la capacitat de consens, de seure i arribar a acords.
També a Illes Balears
- Intolerable: À Punt contracta un col·laborador que celebra la mort d'Ovidi Montllor
- L’organització juvenil Nosaltres sols! visibilitza l’arraconament del català a Calvià
- El Triatló de Portocolom amaga el català
- Golàs a l’Auditòrium de Palma: Jagoba Arrasate puja a l’escenari i emociona tothom amb un ‘bertso’
- Aquí està disponible 'Norats', la sèrie que el nou director d'IB3 no vol que mirem
2 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Tots els qui encara creieu honestament en el PSOE, pensau que Socias duia els fills a una escola privada, i que quan va ser delegat colonial va afuar la policia contra els trebaladors i els estudiants sense reserves. Socias és la versió mallorquina del corrupte Sócrates portugués, de l'impopular Hollande, que ha fet créixer l'extrema dreta a França, i dels socialdemòcrates alemanys que governen en coalició amb Merkel. Socias és un deixeble de Zapatero, en fets i mediocritat. No perdeu el temps confiant que aquesta vegada serà diferent!
I posar l'inútil de Ramon Socies al capdavant hi haurà ajudat. Quin turmassot! És el PSOE que hauria de quedar fora representació per les Illes