L'Ateneu Pere Mascaró i la Fundació Emili Darder, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Palma, han organitzat per aquest proper cap de setmana unes jornades amb el títol 'Mallorca davant el centralisme' que se celebraran el divendres 20 i el dissabte, 21 de novembre, al local del sindicat UGT de Palma, situat al carrer Font i Monteros, 8
El programa de les jornades és el següent:
Divendres, 20 de novembre
17h. Inauguració de les Jornades (Miquel Perelló, regidor de l’Ajuntament de Palma)
17.10h. Ponències: - La Guerra de Successió i els Decrets de Nova Planta (Mateu Morro) - Identitat i llengua a Mallorca, de l’Edat Mitjana a la Nova Planta”. (Antoni Mas i Fornés) - Conseqüències polítiques i econòmiques a Mallorca del Decret de Nova Planta (Guillem Morro)
18h. Debat
18,30h. Ponències - La militarització a Mallorca durant el segle XVIII (Antoni Ignasi Alomar) - El liberalisme centralista (1808-1868) (Pere Fullana) - El procés de centralització i els primers intents descentralitzadors durant el Sexenni Democràtic i la primera fase de la Restauració (1868-1898) (Isabel Peñarrubia) - Centralisme, regionalisme i federalisme durant la segona fase de la Restauració (1898-1923) (Bartomeu Carrió)
Dissabte, 21 de novembre
9.30h. Ponències - De l’espanyolisme de Primo de Rivera als intents d’autonomia durant la Segona República (1923-1936) (Arnau Company) - Centralisme i espanyolisme durant el franquisme (1939-1975) (Sebastià Serra) - Repressió i cultura durant el franquisme (Miquel López Crespi) - Autonomisme i centralisme durant la Transició i les primeres legislatures autonòmiques (1975-1995) (Antoni Marimon)
11h. Debat
11.30h. Ponències - L’església de Mallorca davant el centralisme espanyol (Josep Amengual) - Els problemes històrics de la literatura en llengua catalana en un context d’hegemonia política i cultura castellana (Damià Pons) - La recentralització de l’Estat i el soberanisme (1995-2015) (Pere Sampol) - Noves alternatives front al centralisme. L’ independentisme. (Joan Pau Jordà)
12.30h Debat
13h.Cloenda de les Jornades (Miquel Rosselló, President de l’Ateneu Pere Mascaró).
6 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Caldria una trascendència del gueto esquerranós i tractar aquest tema, importantíssim, des de una òptica TRANSVERSAL.
Res, les dues associacions afins de Més que ara, a un mes de les eleccions, ens volen fer creure que són un poc més sobiranistes del que normalment ens diuen que són.
El pitjor no és que amb la centralització de les competències es governa malament, que no s´atenen les necessitat reals de la població i que la corrupció resulta gairebé ininvestigable. El que és encara pitjor, és la xuleria i el despotisme en com se comporten certs forasters i renegats centralistes, que fa sentir autèntica vergonya per ells.
Lo siento, pero somos españoles. Es lo que hay. Por mucha manipulación del pasado que nos intenten inculcar esos historiadores de pacotilla.
Llàstima que tenc feina i me serà impossible anar-hi... sigui amb terminologia suau (centralisme) o amb terminologia precisa (colonialisme), és molt interessant i important conèixer bé la nostra història i com ens afecta. Ahir veia com la meva filla s'esforçava per un examen aprenent fil per randa motius i detalls de la revolució francesa... així és com la gent pot saber on és i perquè, sabent be la pròpia història. Història que a noltros se'ns nega saber. Estudiam detalladament la de França i altres tants països, i de la nostra directa, que ens pot ajudar tant saber, res de res.
Centralisme? Vaja terminologia Espanyola! Del centralisme en poden parlar a Burgos i a Guadalajara. Aquí hem de parlar directament de COLONIALISME!