L'Assemblea considera que el pressupost destinat a Educació és «decebedor». | Arxiu

TW
26

El comitè de vaga de l'Assemblea de Docents ha qualificat la proposta de pressupost educatiu per 2016 presentada pel Govern d'«insuficient i decebedor» i ha assegurat que es tracta d'un projecte «continuista amb els del Govern Bauzà».

L'entitat ha criticat que del pressupost de 2015, es va dedicar un 19'22% a Educació, mentre que en la proposta de pressupost per 2016 s'ha proposat un 19,26%. En termes absoluts, a la partida de 2016 es destinen 41'57 milions d'euros més. «No veiem un gran canvi que mostri que, com s'havia declarat, l'Educació sigui prioritària per aquest Govern», han manifestat.

L'Assemblea també ha subratllat que la partida pressupostària en Educació passa dels 775'65 milions d'euros de 2015 a 817'21 per 2016, la qual cosa representa un augment del 5'36%, però consideren que aquest percentatge «queda lluny de l'expectativa creada amb els programes electorals dels partits que recolzen al Govern i resulta decebedora».

«Si ens fixem en l'augment de la partida pressupostària respecte al PIB, el 2015 el pressupost en Educació va representar un 2'89 del PIB de Balears. La proposta per 2016, tenint en compte que el PIB serà un 3% més elevat, segons el Govern, quedarà en un 2'96%. Veiem un lamentable augment de 7 centenes que ens torna a deixar amb un pressupost educatiu molt pobre amb una inversió per sota del 3% i molt lluny de la mitjana espanyola, que ara mateix està entorn del 4% i de la mitjana europea que està al 5'3%», ha manifestat l'entitat.

Incompliment dels programes
Així, l'Assemblea ha denunciat l'incompliment dels programes electorals, malgrat les veus que «per activa i per passiva, intentaven justificar aquests pressupostos d'acord amb dos arguments: l'elevat deute de la Comunitat Autònoma, herència del Govern Bauzá, i l'espoli fiscal al qual les Illes Balears estan sotmeses».

En aquest sentit, l'Assemblea ha argumentat que «la situació d'endeutament de la Comunitat Autònoma i l'infrafinançament de la mateixa ja eren coneguts quan es van redactar els programes electorals», per la qual cosa «ara no poden ser una excusa per al seu incompliment».

A més, han mantingut que no han vist «mesures valentes i decidides per part d'aquest Govern ni dels partits que ho recolzen per qüestionar la legitimitat del deute, per negociar el seu pagament o per exigir un millor finançament a Madrid».

L'entitat, en aquest sentit, ha reiterat que «la proposta de pressupost no està a l'altura de les necessitats del nostre sistema educatiu, no respon a les urgències que el mateix presenta (pla de xoc per a la disminució de les ràtios, millora de l'atenció a l'alumnat amb més necessitats, millora d'infraestructures ...) i no és conseqüent amb l'important moviment i amb la gran preocupació social per l'Educació que ha mostrat la nostra societat en els últims anys». «Només queda l'esperança que aquest pressupost sigui esmenat i modificat en la seva tramitació en el Parlament», ha conclòs l'Assemblea.