El president del PP balear, Miquel Vidal, en una imatge d'arxiu. | Arxiu UH

TW
11

Dijous passat el president del PP balear, Miquel Vidal, concedia una entrevista a Ona Mediterrània. Destaquem algunes de les preguntes a les quals va respondre.

Miquel Vidal és president interí del Partit Popular (PP), i m’agradaria començar per aquí. En què consisteix aquesta interinitat i fins quan durarà?
L'interinatge consisteix en el fet que has d’executar i dirigir el partit fins al pròxim congrés regional, que vol dir això… Doncs que darrere una pèrdua d’eleccions com la que vàrem tenir, el fet de perdre és molt mal de pair i aleshores darrere la dimissió del president, el partit no pot estar sense president. Es reuneix el comitè regional del partit i s’ha d’anomenar un nou president. Les funcions d'aquest nou president són exactament les mateixes que té qualsevol altre president amb l'única condició que saps que has d’arribar en el pròxim congrés regional per elegir un nou president. Quan serà aquest nou congrés? Després de les eleccions de dia 20 de desembre es produirà el Congrés nacional. Les Corts es constituiran dia 14 de gener, això vol dir que el febrer es constituirà govern nacional, aleshores en el mes de març i abril hi hauria el Congrés nacional i després d’un més o dos se celebrarà el congrés dins les comunitats autònomes.

Miquel Vidal serà aspirant a presidir el PP?
No, una de les condicions que vàrem posar va ser que el president que agafaria el timó del partit d’ara fins en el congrés després no participés en el procés d’elecció per a no tenir avantatges sobre els altres aspirants.

En qualsevol cas teniu les funcions d’un president, idèntiques, per tant us podem demanar responsabilitats de la mateixa manera que a qualsevol altre.
Efectivament.

Un balanç dels primers mesos de les institucions, especialment del Govern Balear.
És una manera de governar diferent, la vocació del PP és una vocació política de majories. Ens agrada governar, poder complir el programa electoral amb el qual ens presentem davant el poble i ens agrada gestionar per tothom. Les esquerres a les Illes Balears tenen una característica diferent, es presenten a les eleccions amb voluntats de pactes, de fer les majories totalment legals, fer les majories dins el Parlament i no dins la votació del poble. Llavors la manera de governar, quan en aquests moments està formada per una grapada de partits és diferent, molt diferent de quan és un únic partit. Evidentment, nosaltres discrepem de les maneres de govern perquè et firmen un pacte de governabilitat per quatre anys. Actualment és una amalgama política que gestiona l’Administració d’una manera diferent de quan ho gestiona un únic partit. Nosaltres quan ens presentem a les eleccions diem que la nostra vocació és de govern i de complir un programa electoral, no fem programes electorals a posteriori. Però, evidentment, cada poble té el Govern que es mereix. Si la majoria de ciutadans han volgut això, la respectem i a més entenem la legalitat absolutament. No m’agrada fer grans crítiques però no em sembla normal que en menys de 100 dies de govern et trobis amb una votació que els teus socis et votin en contra. Això a nosaltres ens produeix ‘xocs’ perquè no ho entenem... si tu governes, governes i si no governes, no governes.

Això que diu em suggereix una pregunta mínima, no teniu la intuïció que hi haurà poques majories absolutes en els pròxims anys?
No ho sé, repetesc, que cada poble té el govern que es mereix, per tant sempre s’ha de respectar la voluntat del poble. Nosaltres tenim en aquests moments i des de la creació del partit aquesta vocació de govern i el veiem així. Però si és el poble el que tria el govern i no ho veu d’una altra manera, evidentment seran governats d’una altra manera, només faltaria, però en aquests moments continuï creient que els governs de majories són els millors per a la societat. Són maneres de veure-ho distintes maneres de les persones.

El PP va perdre les eleccions, quina autocritica en feis?
Les polítiques que vàrem aplicar durant quatre anys no van ser les que els ciutadans de les Illes volien. Totes? No. Evidentment també es varen fer coses bé, però la gran majoria de les decisions polítiques no varen estar dins la mentalitat de la majoria de ciutadans. Decisions, formes, actituds, aptituds... en tots els aspectes es va fer malament.

Per què la gent del PP no ha seguit l'estimació radical que tenia gent com Joan Alcover per la nostra llengua? A l'època Bauzá es varen fer polítiques, clarament contràries a la nostra llengua...

Es va interpretar que es feien polítiques contràries a la nostra llengua. Teniu raó, es va fer malament, però en cap cas va significar que s'atemptés contra la meva llengua, la meva terra o la meva cultura. Si hagués percebut, això hauria partit del PP. Que s'entenguessin fets de manera contradictòria a com s'havien d'entendre o de vendre no ho discutiré, tota la raó del món.
Se'n pot parlar molt: que Bauzá volgués implantar un model d'educació no vol dir que volgués fer mal a la nostra llengua. Des del PP ens sentim orgullosos de viure en una societat bilingüe. Però com que la nostra economia depèn majoritàriament del turisme, és normal que vulguem que els nins aprenguin altres llengües que han de fer servir cada dia. Si aquest objectiu no s'ha interpretat malament o no s'ha aplicat bé (no renuncio a la culpa) aleshores sí que volem rectificar. Hem entès el missatge del poble balear.

Poden recuperar l'entrevista sencera aquí.