La guàrdia costanera italiana en una operació de rescat de refugiats. | ACNUR

TW
5

Podem Palma i Som Palma s'han sumat aquest dimarts a la proposta de la batlessa de Barcelona Ada Colau per demanar la creació d’una xarxa de ciutats-refugi per acollir persones que fugen de països en guerra al nord d’Africa i el Pròxim Orient. 

Les dues formacions manifesten que el que està passant a les fronteres europees «no es tracta d’una crisi migratòria –com interessadament ens volen fer creure– sinó d’una arribada massiva de persones refugiades que fugen de conflictes armats als seus països d’origen». És per això que demanen que Palma es declari ciutat-refugi «per tal de donar resposta urgent a aquesta crisi aportant el nostre granet d’arena i posar a disposició de l’Estat i de la Comunitat Autònoma els recursos necessaris per acollir als refugiats que ho demanin».

Des de les formacions consideren que és «responsabilitat institucional acollir les persones que viuen aquest drama humà i complir amb les obligacions assumides per l’Estat com a signant de la Convenció sobre l’Estatut dels Refugiats de Nacions Unides». A més, hi afegeixen, «Palma i la nostra illa varen conèixer el segle passat de primera mà el què significa fugir d’una dictadura i d’un país en conflicte com ho varen fer els nostres majors».

Així mateix, Som Palma i Podem Palma denuncien «la xenofòbia i la manipulació a través de la qual s’intenta generar confusió entorn de la situació fent servir els termes migrants i refugiats de forma indistinta, situació que ja va denunciar ACNUR fa uns dies».

Podem Palma i Som Palma volen fer una crida «a tots els nivells institucionals, Unió Europea, administració de l’Estat i de la Comunitat Autònoma, a què prenguin les mesures necessàries per estar a l’altura de les nostres obligacions jurídiques i fer honor als que haurien de ser els vertaders valors europeus».

Per últim les formacions recorden que fa tres dies varen morir 71 persones ofegades dins d’un camió a Àustria. Aquest terrible succés, diuen, «va despertar moltes consciències i és un símptoma clar que estem patint la crisi més gran de refugiats des de la Segona Guerra Mundial. La quantitat de persones que moren cada dia intentant fugir del terror és inquantificable fent de la nostra Mediterrània una fosa comuna de proporcions monstruoses. A això s’afegeix la responsabilitat de la comunitat internacional en la desestabilització de la zona durant els darrers anys».