TW
10

Tots els partits polítics, a excepció del PP –que va rebutjar la convidada al debat– s’han mostrat favorables a intentar millorar el finançament de les Balears, en un acte organitzat aquest dimecres a Can Alcover per l’Obra Cultural Balear.

L'objectiu de la taula rodona era debatre les propostes de les formacions en matèria de llengua, cultura, educació i autogovern.

Martí March (PSIB), Josep Melià (el PI), Miquel Ensenyat (MÉS), Xavier Pericay (Ciutadans), Jesús Jurado (Podem) i Teresa Sastre (Guanyem) coincidiren en un ampli ventall de temes durant un debat moderat per la periodista Marisa Goñi i que va estar marcat pel consens, un perfil baix i sense propostes gaire novedoses per part de cap dels partits.

Pel que fa a la llengua, tots els representants es mostraren favorables al fet que el català sigui la vehicular a l’escola i a l’administració i que, per tant, els funcionaris tenguin l’obligació de conèixer-la, tot i que Pericay va matisar que no hauria de ser un requisit per a totes les places de feina públiques. El candidat de Ciutadans també va voler deixar clar que el seu partit està a favor d’un major desenvolupament de l’Article 35 de l'Estatut d'Autonomia perquè considera que s’han de reforçar les modalitats insulars, «ja que l'ús del català estàndard és contraproduent».

Critica al TIL
Quan el debat es va centrar en educació, la crítica al TIL va ser unànime. Fins i tot el líder de Ciutadans va assegurar que el Tractament Integrat de Llengües s’havia aplicat «fatal». Tots els partits es mostraren a favor d’un Pacte educatiu per tal de garantir l’estabilitat, tot i que el representant de Podem va assegurar que la seva formació no s’hi adheria, de moment, perquè aquest és encara «massa ambigu» i no demana la derogació de la LOMQE. MÉS va voler recordar que les escoles «cauen a trossos».

PSIB, MÉS, Podem, Guanyem, el PI i Ciutadans es mostraren també favorables a la recepció dels canals de televisió en català 33 i 3/24, i des de diverses formacions com el PSIB es va reclamar el retorn «per a sempre» a l'Institut Ramon Llull.

En matèria de cultura, també tots estigueren d’acord en la necessitat de potenciar aquest sector a les illes i, especialment, les indústries audiovisuals. Ciutadans considera, però, que les ajudes han de ser «finalistes» i no es poden perpetuar; mentre que els partits d’esquerres varen criticar la privatització del sector, i el Pi va fer èmfasi en la necessitat de millorar el finançament, per tal de poder assolir tots els objectius. De fet, Josep Melià va atribuir la major part dels problemes de les Balears a la manca de recursos fruit de l’espoli fiscal de l’Estat espanyol.

Les frases més destacades de cada candidat:

Podem

Jesús Jurado va proposar un nou front per combatre l’abandonament escolar:

«S’ha de tenir en compte la perspectiva de gènere».

Guanyem

Teresa Sastre no va tenir cap problema en dir les coses pel seu nom:

«El català és la llengua dels Països Catalans i cal cooperar amb la resta de territori».

MÉS

Miquel Ensenyat, encara batle d’Esporles, va voler recordar:

«L’Assemblea de Batles ha mort de pena». «S’ha tornat 40 anys enrere amb les retallades a les competències dels ajuntaments».

Ciutadans

Davant la intervenció d’una docent preocupada per la possibilitat que Ciutadans torni a implantar el TIL, Xavier Pericay la va tranquil·litzar:

«El TIL s’ha aplicat fatal. El propòsit de Ciutadans serà el de no fer més mal a l’educació».

PSIB

Cada vegada més favorable a l’autogovern, Martí March va dir:

«Fa falta una Espanya més federalitzada, que s’emmiralli en el model alemany».

El PI

Josep Melià va parlar molt sobre autogovern i millora del finançament:

«Volem les competències de justícia, de la policia, de ports i d’aeroports...».