El Moviment Franjolí per la Llengua demana a la societat que doni el seu suport a la defensa de la Llengua. | Moviment Franjolí

TW
11

El Moviment Franjolí per la Llengua, col·lectiu que defensa a la xarxa la llengua catalana, ha elaborat un manifest per defensar la llengua catalana en aquest territori. El Moviment ha lamentat la situació esdevinguda els darrers dies amb l'anul·lació a les Corts aragoneses de l'esment que feia al català com a patrimoni cultural i els fets ocorreguts a una escola de Mequinensa (Baix Cinca), on els informes d'avaluació oficials de l'alumnat anomenaven a l'assignatura de llengua catalana com a “Llengua oriental”.

Davant aquesta situació, el Moviment ha reclamat que la llengua catalana tingui un “estatus digne”, una “consideració apropiada per a la llengua pròpia de la Franja i l'implement de polítiques lingüístiques que duguin a la plena normalització del català a l'escola, les institucions i els espais públics”.

L'entitat, en aquest sentit, ha ressaltat que creuen que “el fet ocorregut a Mequinensa no és casual, per molt que la DGA l'hagi atribuït a una 'errada informàtica', sinó que respon a una calculada operació de descrèdit i negació de la llengua pròpia de la Franja, el català, que té com a objectiu l'arraconament del català a les escoles i a la societat franjolina”.

Notícies relacionades

El moviment ha considerat que aquesta situació “contribueix a implementar la confusió vers les aptituds adquirides en llengua pels alumnes de la Franja, ja que aquesta denominació erràtica del català deixa dubtes a les famílies durant a la convalidació, o no, dels coneixements amb la denominació oficial de la llengua catalana”.

L'entitat, en aquest sentit, ha donat suport a l'associació de pares i mares del col·legi i ha expressat públicament el seu rebuig a aquesta denominació, que titllen com a “aberrant”. L'entitat, a més, ha volgut manifestar que a la Franja “l'eterna situació de no normalització de la llengua pròpia ha esdevingut els darrers temps en un atac sistemàtic, on es nega la filiació catalana de la llengua des de les mateixes institucions, amb la denominació de “Lapao”.

El moviment, en aquest sentit, convida a totes les entitats, col·lectius i persones que defensin la llengua catalana, de la Franja i de la resta del domini lingüístic, "a denunciar aquests fets i sumar esforços per revertir la situació".
Així, un total de 30 entitats ja han donat suport al manifest, entre les quals s'hi troben Enllaçats per la Llengua, La Plataforma per la Llengua, Somescola.cat o L'STEI-i intersindical. També hi han donat suport la Plataforma Prou i Acció Cultural del País Valencià.