Cartell de l'exposició. | Assemblea de Docents

TW
3

L'Assemblea de Docents presenta avui a les 13 hores, a Can Alcover-Espai de Cultura, una exposició retrospectiva sota el títol recurrent 'Dos anys de lluita per l'educació', una panoràmica d'aquest conflicte educatiu i social insòlit, tant en temps com en intensitat.

Una panoràmica que es podrà observar mitjançant 74 imatges i 16 plafons explicatius dels moments més importants pels quals ha transitat aquesta denominada 'marea verda'. L'exposició desembarca a Mallorca després d'organitzar-la conjuntament Assemblea de Docents i Espai Mallorca de Barcelona.

L'exposició retrospectiva 'Dos anys de Lluita per l'educació' ofereix una visió global del que han estat els anys més intensos i conflictius a les escoles de les Illes Balears. Les retallades salvatges i el menyspreu a l'educació pública, de qualitat i en català desembocaren en una vaga indefinida, una manifestació i una solidaritat històriques; punt d'inflexió molt important, que precedí un curs amb mobilitzacions constants. Una mostra d'aquest activisme constant el podeu constatar en aquest enllaç on hi ha la cartellera de molts dels actes organitzats per l'Assemblea de Docents.

El Govern Bauzá és el principal responsable de la degradació de l'escola pública a les Illes Balears i també de la duració d'una vaga indefinida que ja fa desset mesos que  convocada i a la qual els ensenyants s’han sumat durant denou jornades, amb uns índexs de seguiment històrics. No de bades, l'obsessió malaltissa de l'executiu contra l'educació pública, de qualitat, en català i laica ha arribat a degenerar en una situació veritablement tensa entre el Govern i la comunitat educativa, després de les greus agressions en forma de retallades i menyspreu. A més a més, s'hi ha de sumar la improvisació i la precipitació com a indicadors principals d'una gestió caòtica i violenta i, massa sovint, més enllà de la legalitat.

Tres setmanes seguides de vaga indefinida de docents, aules buides, centenars d'iniciatives de suport social, varen confluir en la manifestació més multitudinària que hi ha hagut mai a les Illes Balears, el 29-S, amb 100.000 manifestants, de verd, pels carrers de Palma, Menorca i Eivissa.

El conflicte, però, es va tancar en fals i, per contra, va augmentar la tensió entre la Conselleria i els docents. D'aleshores ençà hi ha hagut desenes d'iniciatives pressió i crítica constant contra el Govern, tant en forma de manifestacions, concentracions i accions del tipus 'Rua Verda', 'Primavera Verda', 'Correfoc Verd', 'Marxa Verda' i 'Docència Balear Tour'. Però també amb més de tres-centes dimissions de caps de departament i de quinze equips directius; o la no-aprovació massiva dels projectes TIL als centres.

La iniciativa de fer aquest recorregut cronològic, va venir de l'Espai Mallorca a Barcelona, on s'inaugurà a principis d'octubre de 2014, sota el mateix lema que la manifestació dels 100.000 'Contra la imposició, defensem l'educació'.