Missatge institucional de Cap d'Any del president de la Generalitat, Artur Mas. | PresidentCat (Youtube)

TW
2

El president català, Artur Mas, ha acomiadat el 2014 sense revelar si hi haurà un avançament electoral a Catalunya, tot i que ha assumit que aviat haurà de prendre decisions «no exemptes de risc» com va fer el 9-N, apel·lant a la «unitat» del sobiranisme davant d'un Estat, ha dit, que «ens vol dividits».

En el missatge institucional de Cap d'Any, emès des del Palau de la Generalitat, l'«president» ha volgut traslladar als catalans unes «breus reflexions» sobre el moment «decisiu» i «transcendent» que, a parer seu, viu Catalunya, amb canvis «importants» en l'àmbit econòmic, polític i en matèria de transparència.

Enmig de les negociacions amb ERC de cara a la convocatòria d'unes eleccions plantejades com plebiscitàries i la necessitat o no d'una candidatura única sobiranista, Mas no ha aclarit la incògnita de si, finalment, avançarà o no els comicis catalans, tot i que ha afirmat que en les «pròximes setmanes caldrà prendre noves decisions complicades i no exemptes de risc».

Després d'afirmar que el 9N va estar «ple d'obstacles», davant els que «no va dubtar a assumir personalment les decisions que creia més adequades», Mas ha subratllat que "també ho farà en els pròxims passos que ens toca fer com a país».

«És la meva responsabilitat com a president, no fugir de les decisions, per difícils que puguin ser. Mentre tingui la confiança que m'heu atorgat amb els vostres vots, així ho faré. I seran només els vostres vots, quan arribi el moment, els que configuren els escenaris de futur que han de seguir guiant les regnes del nostre país », ha dit.

El president català ha apel·lat a la "unitat" dels sobiranistes, que en la seva opinió és el que «més tem» un Estat que «ens vol dividits (...) Sap que així som més febles i més vulnerables. Hauríem de ser ben conscients, prendre bona nota i actuar en conseqüència ».

En aquest sentit, ha recordat que la unitat entorn al 9 de novembre «ens va donar força com a país», gràcies, ha dit, a la implicació de la societat civil, els voluntaris, els partits polítics i el Govern, tot i la «prohibició i tota la maquinària institucional de l'Estat en contra »de la consulta sobiranista.

«La unitat suma, ens fa més forts i ens permet avançar de manera més sòlida. La unitat permet fer entendre millor el que volem com a país i com a societat, i ens dóna moral de victòria ", ha argumentat en defensa d'aquesta unitat sobiranista.

Així mateix ha retret al Govern que un «exercici de democràcia» com el del procés participatiu del 9 de novembre, que hauria de ser el de «normalitat i no l'excepció», hagi acabat en querelles, en lloc de convidar al diàleg i a la negociació.

Un altre dels capítols destacats del missatge institucional de Mas ha estat el de la transparència i bones pràctiques en l'administració i, encara que sense citar l'expresident català Jordi Pujol ni cap cas de corrupció en concret, ha cridat a «combatre» les irregularitats, a exigir «responsabilitats» quan les cometi un governant o servidor públic i a gestionar els recursos públics «amb la mateixa cura que si fossin els nostres».

El president de la Generalitat ha recordat que aquest any s'ha aprovat al Parlament la Llei de Transparència i les bones pràctiques de l'Administració, el que a parer seu situa a la Generalitat com a pionera en la matèria.

L'economia ha estat un altre dels eixos destacats del missatge, àmbit en què ha constatat un creixement des de l'inici de la crisi fa set anys, acompanyat d'un descens de l'atur.

No obstant això, el president ha reconegut que les desigualtats socials «no s'han reduït» i que la pobresa «no ha disminuït» tot i aquest lleu creixement econòmic.

«L'estem superant (la crisi), li estem donant la volta amb esforç i l'energia de molts. Però queda camí per recórrer i, per tant, no es pot abaixar la guàrdia ni un mil·límetre », ha alertat.