La Confederació d’Associacions de Pares i Mares d’Alumnes de les Illes Balears (COAPA) i les Federacions de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera 'suspenen' la Conselleria d'Educació en matèmatiques. Els representants de les famílies dels estudiants asseguren que el Govern demostra “ineptitud” i “manca de criteri” en haver confós la consellera Núria Riera l'horari laboral dels docents, l'horari escolar de l'alumnat i l'horari lectiu dels centres educatius.
Fonts d'aquestes organitzacions asseguren que Educació no té respecte cap als drets de l'alumnat a ser atesos correctament durant l'horari lectiu i escolar. Tampoc no veuen aquest desitjat respecte envers els drets sindicals dels professors, com ho demostra el fet de suspendre les activitats lectives a les 13 hores el proper dia 4, en motiu de les eleccions sindicals del sector.
Consideren que un i altre dret no són incompatibles, sobretot si hi ha voluntat ferma que no ho siguin i se cerca l'interès general. “Per què ho tengui clar Riera li ho explicarem a nivell de primària, ja que ens fa tenir dubtes del seu nivell i del dels seus assessors en matèria educativa”, emfatitzen abans d'exposar el següent esquema:
Centres d'Educació Infantil i Primària:
Horari laboral dels docents: 37,5 hores setmanals.
Horari lectiu dels docents: 25 hores setmanals.
Hores disponibles per votar sense suspendre activitats lectives: 12,5 hores setmanals.
Centres d'Educació Secundària
Horari laboral dels docents: 37,5 hores setmanals.
Horari lectiu dels docents: 26 hores setmanals.
Hores disponibles per votar sense suspendre activitats lectives: 11,5 hores setmanals.
Ja la setmana passada les entitats que apleguen els pares d'alumnes de les Illes rebutjaren que la conselleria suspengués les activitats lectives i el treball dels funcionaris docents entre les 13 i les 18 hores, sense establir cap tipus de mesura d’atenció als alumnes que no afectin les famílies.
4 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Es meu fill que cursa batxiller al seu institut amb horari de 8 a 15h., va dur ahir una nota en que les classes d´aquest dijous s´acabarien a les 12,55h per eleccions sindicals. L´institut està obert com he dit abans de 8 a 15h. Necesiten els professors de l´institut dues hores per anar a votar en el mateix local a on fan feina cada dia?A la meva empresa a les eleccions sindicals no tenim ni temps assignat per anar a votar, es una feina que no sol durar més de 5 minuts.
A mi em sembla més fàcil així que fer votar durant 2 setmanes cas en que s'haurien de mantenir les persones que tenen cura de les urnes i del control de les votacions durant aquestes dues setmanes. Potser es pogués fer millor però moltes vegades i així es demostra quan hi ha activitats lúdiques a l'escola (per exemple el darrer dia del 1r trimestre quan comencen les vacances de Nadal o per Pasqua) més de la meitat de l'alumnat no sol assistir a classe i això amb el consentiment dels pares. Si poden passar 1 dia sense anar a escola també poden passar 2 hores. Un altre exemple és quan no hi ha professor a darrera hora; gairebé tots els centres, amb el consentiment dels pares, accepten que l'alumnat a partir de 3r d'ESO surti abans. En aquests casos els pares tampoc no posen el crit en el cel perquè no els guardin els al·lots 1 hora, al contrari, donen el seu consentiment per escrit. Per altra banda, quan parlam d'horari lectiu, horari laboral, etc. per saber de quines hores disposa el professorat s'ha de tenir en compte que l'horari dels professors no està preparat únicament per anar a votar i, per tant, tenen hores que no són lectives però no les tenen juntes; no poden dir que són 12 hores setmanas considerant que poden deixar el centre a qualsevol moment perquè moltes vegades tenen les hores repartides en períodes d'1 hora; així, com poden anar a votar amb tranquil·litat, especialment, si s'han de desplaçar? Jo no sóc professora; sóc mare; i en aquest cas em sembla una beneitura aquesta discussió. La gent es pot arreglar un parell d'hores si vol; només cal considerar que els professors tenen els mateixos drets que qualsevol altre treballador i als altres treballadors el donen prou temps per anar a votar.
Sí que és fàcil. Soc docent i la suspensió de les classes me sembla ridícula. El que s'hauria de fer és fer les eleccions durant les dues primeres setmanes de setembre, d'aquesta forma no afectaria a l'alumnat.
S'equivoquen quant a la jornada lectiva dels docents de Secundària: 20 hores i no 26 hores. Pel que sé, els sindicats són els que fan la proposta d'horari a la Conselleria. A les eleccions de 2010 l'horari per a les eleccions sindicals va ser de 12h-18h. Hi ha docents que tenen la seva jornada al capvespre. No tots els centres són seu electoral. S'han de preveure aquests aspectes i els desplaçaments dels docents per a poder votar. No és tan fàcil.