El ca sacrificat. | Reuters

TW
0

El Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) ha decidit no admetre a tràmit la querella del Partit Animalista contra el Maltractament Animal (PACMA) contra el conseller de Sanitat, Javier Rodríguez, i el director general d'Ordenació i Inspecció de la Conselleria de Sanitat de la Comunitat de Madrid pel sacrifici d'Excálibur.

Així ho ha donat a conèixer aquest tribunal després que la Sala Civil i Penal del TSJM deliberarà dimarts sobre la denúncia presentada el passat 6 d'octubre PACMA. La denúncia es va realitzar per la comissió d'un suposat delicte de prevaricació en relació al sacrifici a la mascota del matrimoni format per Teresa Romero i Javier Limón.

Aquesta associació va estimar que la resolució dictada per la Conselleria de Sanitat que va donar lloc al sacrifici de l'animal va vulnerar, entre d'altres, l'article 12 de la Llei de Protecció dels Animals Domèstics de la Comunitat de Madrid, en ordenar el sacrifici sense un diagnòstic previ de malalties transmissibles, sinó fonamentant-se en simples hipòtesis.

En l'acte, datat a 25 de novembre de 2014, els jutges assenyalen que és «evident» que es tracta d'una resolució administrativa «contra la qual no consta s'hagi interposat algun recurs via administrativa o contenciosa administrativa» i, no obstant això, consta una «limitada intervenció d'un jutjat autoritzant l'entrada en un domicili per a l'execució forçosa» de la resolució qüestionada.

A més, entén que la revisió jurisdiccional d'actuacions administratives per determinar si s'ajusten o no a dret «correspon de manera prioritària a la jurisdicció contenciosa administrativa», que és «l'especialitzada» en el coneixement de l'aplicació de les normes administratives.

Per això, entenen que la intervenció de la jurisdicció penal en l'anàlisi dels assumptes administratius ha de ser, en tot cas, subsidiària, «limitada a aquells casos en què s'aprecia una infracció palmària de les normes jurídiques», cosa que no entenen els jutges que ha passat en aquest cas.

El TSJM assenyala, a més, que la «mera opinió subjectiva» del querellant sobre la il·legalitat de l'actuació «no pot servir per a l'obertura d'un procés penal per prevaricació i més encara quan la intervenció d'un jutjat contenciós administratiu per possibilitar l'execució forçosa de la resolució revela que «es va considerar, encara que fos de manera provisional, que no concorrien greus irregularitats».

A més, apunta que cal tenir present que les «autoritats sanitàries» són les encarregades de «adoptar les adequades mesures per protegir la salut pública i prevenir la seva pèrdua o deteriorament», entre elles les mesures especials en matèria de Salut Pública.

D'aquesta manera, les autoritats sanitàries poden «adoptar mesures de reconeixement, tractament, hospitalització o control quan s'apreciïn indicis racionals que permetin suposar l'existència de perill per a la salut de la població a causa de la situació sanitària concreta d'una persona o grup de persones o per les condicions sanitàries en què es desenvolupi una activitat».

Tot això, «amb la finalitat de controlar les malalties transmissibles, adoptar mesures adequades per al control dels malalts, de les persones que estiguin o hagin estat en contacte amb els mateixos i del medi ambient immediat, així com les que es considerin necessàries en cas de risc de caràcter transmissible ».

Emmarcades en aquestes mesures de protecció de la salut pública, els jutges entenen que la mesura acordada en la resolució qüestionada «apareix emparada, en principi, per l'ordenament jurídic, tot això sense perjudici de les decisions sobre això que es puguin adoptar en la via impugnatòria oportuna que pot exercitar».

Aquesta decisió va en la línia del ministeri fiscal, que fa uns dies va emetre un informe en contra de l'admissió de la querella presentada pel Partit Animalista.

Reclamació patrimonial

Recentment, els missers de Teresa i Javier Limón presentaren la Conselleria de Sanitat una sol·licitud d'iniciació de procediment de responsabilitat patrimonial pel sacrifici d'Excálibur.

A la sol·licitud, es reclama que hi hagi un pronunciament sobre si la mort de la mascota era necessària i si no ho era, que es reconegui el dany moral que s'hauria produït a la parella, que consideraven a Excálibur com un fill adoptiu. A més, demanen 150.000 euros.

En els antecedents de fets, es relata la cronologia del que ha passat des que Teresa Romero ingressa a l'Hospital Carlos III i es confirma que es tracta del primer cas de contagi d'Ebola fora d'Àfrica, el passat 6 d'octubre, fins que es procedeix al sacrifici del ca.

Es relata que el 7 d'octubre es pregunta a Javier Limón si autoritza l'entrada a l'habitatge, cosa a la qual aquest «s'oposa de manera rotunda» i tracta d'evitar, penjant fins i tot un vídeo a YouTube en què realitza una petició per evitar que es produeixi el sacrifici del ca.