Roda de premsa de presentació de les jornades obreres. | Ateneu Pere Mascaró

TW
0

Un conjunt d’organitzacions ha programat per als propers dies 21 i 22 de novembre les primeres “Jornades sobre història del moviment obrer a Mallorca”. L’objectiu no és altre que commemorar el noranta aniversari de la inauguració de la Casa del Poble de Palma, fent visible la seva importància per a les famílies treballadores.

Els impulsors han explicat que els actes retran homenatge al pes del sindicalisme d'aleshores, i volen animar així els joves historiadors a continuar investigant sobre aquest tema, ha assenyalat el representant de l’Ateneu Pere Mascaró, Miquel Rosselló.

Ara fa prop d'un any que aquesta entitat, conjuntament amb la Fundació Emili Darder, Memòria Històrica de Mallorca, la Fundació d’Investigacions Marxistes i els sindicats CCOO i UGT, s’uniren per tal de donar a conèixer la significativa importància d'aquest moviment ideològic, de pes a les Illes a principis del segle XX. Rosselló remarca que actualment s'han fet nombroses investigacions sobre la guerra civil i la postguerra, però “també és força interessant la història del moviment obrer abans de la República”.

Programa i activitats
El programa s'articula en dues jornades, i la primera s’inaugura el divendres 21 de novembre a les 17 hores, a la seu de la UGT de Palma. Hi destacarà una exposició de panells amb fotos i documentació d’aquells temps. A més, la conferència inaugural serà a càrrec de l’historiador Pere Gabriel, un dels primers que treballà en aquest tema i mestre d’alguns ponents més joves, com el seu presentador, David Ginard.

A la conferència inaugural la seguirà una taula de ponències sobre “Antecedents i inauguració de la Casa del Poble, per part de Josep Vílchez; “Joan March i el moviment obrer”, de Pere Ferrer; “Les arquitectures de la Casa del Poble”, de Josep Quetglas; i “Llorenç Bisbal, activista i pensador”, de Sebastià Serra.

El segon dia, dissabte 22, la jornada tindrà lloc a la Sala Groga de la seu de CCOO i es repartirà en dues taules de ponències amb les intervencions de Manel Santana sobre “Oci, sociabilitat i cultura a la Casa del Poble”, “El teatre a la Casa del Poble” d’Antoni Nadal, i Dolors Marín que parlarà sobre “Els ateneus anarquistes: un referent cultural de les classes treballadores”.

La segona tanda de ponències comptarà amb les intervencions dels historiadors Arnau Company, Antoni Marimón i David Ginard, pel que fa al moviment obrer a la Part Forana, les eleccions municipals del 1922, i el moviment obrer i l’ambient abans de la guerra a Mallorca, respectivament. Clourà aquesta segona Jornada la ponència de Manel Suárez i Bartomeu Garí sobre “La Casa del Poble, caserna de Falange”.

En la presentació, els impulsors explicaren que les jornades neixen amb voluntat de ser “l’inici d’una futura i continuada anàlisi i revisió d’aquell temps”, i suposen “un repte”, que si tot va bé quedarà plasmat en l’edició d'un llibre.