Santamaría i Bauzá. | Joan Torres

TW
9

El Govern està aplicant 113 mesures específiques per augmentar l'eficàcia de l'administració pública i la transparència, i simplificar el seu treball i la seva relació amb els ciutadans, han informat aquest dilluns la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, i el president balear, José Ramón Bauzá.

Tots dos han presentat aquest dilluns al Consolat de Mar les principals actuacions de reforma de l'administració pública posades en marxa per l'executiu autonòmic i l'executiu central, que va aprovar el 2012 un paquet de mesures proposades per la Comissió Reforma de les Administracions Públiques (CORA).

L'objectiu últim, segons han explicat, és evitar duplicitats i avançar en la modernització administrativa, en l'àmbit estatal i autonòmic, i oferir un servei modern, competitiu, eficaç i eficient de cara als ciutadans.

El president Bauzá ha declarat que, en el moment actual, la confiança en les institucions s'ha vist «seriosament danyada», de manera que la transparència de l'administració pública és una «obligació».

En total, Balears està aplicant 82 mesures proposades per la CORA més altres 30 específiques que ha aprovat el Govern balear. Totes elles es desenvolupen en l'àmbit de les conselleries del Govern balear i els seus organismes autònoms.

Entre les mesures concretes de Balears figuren la reducció de l'estructura orgànica del Govern, el projecte de reestructuració del sector públic instrumental i la realització d'una auditoria tècnica que ha permès una redistribució i homogeneïtzació dels llocs de treball.

Amb el propòsit d'aprofundir en la simplificació administrativa, la comunitat autònoma balear ha donat prioritat a l'impuls de l'administració electrònica, mentre que de cara a la transparència i la participació ciutadana s'ha impulsat el Portal de la Transparència, el web de Finances del Sector pública i la tramitació telemàtica de 101 procediments administratius.

Bauzá ha destacat que la creació de la central de contractació de la comunitat autònoma i els ens del sector públic autonòmic ha suposat per a les arques autonòmiques un estalvi d'1,7 milions d'euros.

Entre les mesures proposades pel Govern central figuren la implantació de la recepta electrònica, la instauració d'instruments de coordinació per homogeneïtzar la regulació turística i la seva partició en la posada en marxa del Portal Únic d'Ocupació.

Durant la seva intervenció, Bauzá ha assenyalat que la «autoregulació insuficient» en determinats sectors com el financer i la «incorrecta» gestió dels serveis públics per part «d'alguns polítics han motivat que la credibilitat de les institucions estigui en «crisi».

En el context actual, ha continuat, no és suficient gestionar bé els recursos públics, sinó que cal posar «llum i taquígrafs a tota la gestió pública i retre comptes».

Bauzá ha explicat que el desenvolupament d'aquestes mesures pretenen «estar a l'altura d'unes institucions responsables que donin solucions a les seves necessitats, lluny d'interessos particulars».

«Amb totes aquestes iniciatives, el Govern compleix amb el seu compromís d'explicar als ciutadans què fa i com ho fa, i com gasta els diners de tots», ha afegit.