En el document socialista destaquen les mesures culturals per recuperar el terreny perdut per la gestió del Govern Bauzá. | Jaume Morey.

TW
7

Començam a conèixer detalls sobre el primer esborrany del que acabarà convertint-se en el programa electoral del PSIB, un cop s'hagin incorporat les aportacions ciutadanes i hagi estat aprovat per la Conferència Política de febrer.

El document “La cultura com a eina d’empoderament personal i col·lectiva” recull un catàleg d'iniciatives que els socialistes es proposen com a punt de partida en matèria cultural, entre les quals hi ha revisar la Llei de Funció pública, en el sentit que el coneixement del català sigui un requisit i no un mèrit per als funcionaris, i “mantenir en vigor la Llei de Mínims, a més de recuperar els articles derogats de la Llei de Normalització Lingüística, per tal de donar un caràcter de normalitat a l’ensenyament del català a les escoles i reforçar el seu caràcter vehicular”.

Al PSIB creuen que la cultura del país passa per moments extremadament complicats a conseqüència bàsicament de tres factors: la crisi, el canvi de model de producció i consum derivats del paradigma digital i les mesures dutes a terme pels governs del Partit Popular.

Per això, els socialistes es comprometen a establir una nova política de subvencions, marcada per la igualtat d'oportunitats, afavorir un IVA superreduït per a tots els productes culturals, o una nova Llei de Mecenatge en la recerca de nous sistemes de finançament.

Model d'IB3
A més, una nova Llei audiovisual garantirà la “necessitat de consens en el model televisiu d’IB3”, que haurà de “recuperar l’objectivitat informativa, la preeminència dels criteris professionals i una programació d’entreteniment de qualitat”, a banda del control de la despesa amb un contracte-programa.

Parlant d'altres sectors concrets, al PSIB volen rescabalar el dany ocasionat a l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears per les màximes institucions illenques governades pel PP, i defensaran el model de constituir una gran mancomunitat de teatre en què el Teatre Principal en sigui la seu, amb una programació única, que millori la qualitat i abarateixi la programació.

En el cas dels museus, es vertebrarà una autèntica xarxa a cada illa que estigui interconnectada. Així mateix, es desenvoluparà una política arqueològica de caràcter “integral”, cercant una major rendibilitat social de les inversions.

Més diàleg i col·laboració entre els sectors del patrimoni i el turístic, crear un Institut d'indústries culturals, o procurar un major accés al llibre i la lectura són altres punts que destaca el document socialista, que segons els mateixos impulsors, vol servir per “fomentar l’esperit crític dels ciutadans, fomentar la participació social, contribuir a la creació d’un teixit cultural democràtic i democratitzar l’accés a la cultura perquè esdevengui un factor de transformació social i d’integració”.