Imatge del centre. | Antoni Pol

TW
6

La família del nin discapacitat, l’Apima del CEIP Melcior Rosselló de Santa Maria i FAPA Mallorca, en representació del col·lectiu de famílies de la comunitat educativa han fet pública la inoperància de la Conselleria d’Educació davant l’agressió patida per en Francesc, un infant del CEIP Melcior i Rosselló de Santa Maria amb una discapacitat, a mans de l’ATE (auxiliar tècnic educatiu) que el tenia a càrrec seu. Després de vuit mesos dels fets, tot continua igual i l'auxiliar continua al centre.

El maltractament de l’infant té origen al curs passat, en aquell moment la Conselleria va obrir un expedient però, al contrari que en altres casos què es va suspendre de sou i feina els treballadors, en aquest cas la Conselleria d’Educació no va arribar a actuar de forma efectiva, la investigació es va dilatar injustificadament i l’ATE va continuar al centre al llarg de tot el curs passat. A més, malgrat que les circumstàncies aquest curs l’han tornat enviar al centre i avui hi continua.

Antecedents
En Francesc, enguany alumne de primer, és un nin amb necessitats educatives i d’acord amb les seves circumstàncies l’any passat es va destinar al centre un ATE per atendre’l en tot quan fos necessari per facilitar la seva inclusió i garantir el seu dret a l’educació. Desafortunadament, des del principi de curs passat la tutora d’en Francesc va detectar que hi havia indicis de què la tasca de l’ATE no era l’adequada i al mes de novembre juntament amb l’equip de suport es va emetre un informe al qual ja explicava que era “molt brusc amb el nin”, que el malmenava del braç i que li posava el menjar a la boca de qualsevol manera.

L’agressió
El dia 24 de febrer de 2014 mentre es desenvolupava la classe d’Anglès d’Infantil i en presència dels companys de classe i de la professora, l’ATE va perdre els nirvis, segons relaten els denunciants. Primer va malmenar l’infant per obligar-lo a agafar un color de terra i després li va pegar un cop fort al cap amb la mà.

La professora d’anglès va comunicar immediatament a direcció els fets i a l’endemà ja s’havia enviat al Departament d’Inspecció Educativa una comunicació explicant els fets. La direcció del centre malgrat la limitació dels recursos humans del centre i que la tasca quasi exclusiva de l’ATE era l’atenció d’en Francesc va reorganitzar provisionalment els treballadors per evitar que l’agressor hagués de tornar a relacionar-se amb l’infant i així protegir-lo, mentre la Conselleria adoptava mesures i resolia la situació.

Les primeres actuacions de la Conselleria es varen demorar més d’un mes, exposant la víctima a la convivència diària amb l'agressor perquè en cap moment es varen adoptar mesures cautelars i va ser al tercer trimestre de curs quan es va dotar d’una nova ATE al centre per poder atendre en Francesc.

A tot això l’ATE, que havia provocat aquesta situació, continuava al centre i no va ser fins el dia 17 de juny quan el Departament d’Inspecció va enviar l’instructor per a prendre testimoni de la professora que havia observat l’agressió. També es va prendre declaració als professionals que tenien relació amb l’infant i l’ATE. Els interrogatoris es varen produir en presència de l’ATE, la secretària i la instructora que duia el procés. Fins aquell moment, a la mare d’en Francesc no se li havien comunicat els fets esdevinguts el 24 de febrer i desconeixia l’existència de testimonis que acreditessin una
agressió al seu fill.

Malgrat això, amb el curs acabat i atesos els esdeveniments, la mare, l’equip directiu, l’Apima que havia donat suport com a representant de les famílies i els testimonis afectats varen confiar en una resolució immediata de la Conselleria i que molt
probablement es procediria a la substitució l’ATE denunciat per una altra persona al curs següent. Només per aquest motiu no es va cursar denúncia per altres vies.

Nou curs
Per a sorpresa de tothom, a principi del curs 2014-15, la Conselleria d’Educació va enviar el mateix ATE que havia pegat en Francesc i immediatament es varen haver de reactivar les peticions per part del nou equip directiu a la Conselleria i per part de la mare i de l’Apima a diverses entitats, com ara la Defensora del Menor i FAPA Mallorca.

La Defensora del Menor va valorar els fets com a molt greus i va iniciar actuacions. A la darrera conversa mantinguda amb ella valorava la possibilitat de posar en coneixement de la Fiscalia de Menors els fets esdevinguts.