El grup parlamentari de MÉS ha reclamat al Govern Bauzá que aturi les fumigacions aèries amb insecticides. Els ecosobiranistes han assegurat que aquests treballs han afectat diversos pobles, com ara Mancor o Santanyí, i que es tracta de l'opció “més cara, ineficaç i tòxica que es podia haver plantejat”. També han considerat que els treballs es duen a terme amb una “mala gestió”.
David Abril, diputat de MÉS, ha assegurat que si el Govern ha optat per les fumigacions aèries amb insecticida, “és necessari que els Ajuntaments afectats i la ciutadania tenguin tota la informació, i seria del tot necessari saber amb antelació quins seran els perímetres fumigats, i assenyalar-los per evitar danys a la població i al medi ambient”.
Abril ha afirmat que a Santanyí “varen esquitar una dona l'altre dia, s'han queixat els agricultors ecològics que poden perdre la certificació per l'ús d'aquest producte, i davant les queixes de la gent, la Conselleria respon amb evasives i amb mentides”. “Fins i tot se'ns ha fet arribar que al servei d'atenció telefònica del departament dirigit per Company han arribat a dir que el temps del Pacte ja s'esquitaven les voreres de les carreteres”, ha afirmat.
El diputat ha considerat que el Govern ha de tenir en compte que les fumigacions aèries massives, com la que ha contractat amb l'empresa Tragsa, no només és que siguin la pitjor opció, sinó que són una opció prohibida expressament per la Unió Europea. De fet, només es permeten en casos purament excepcionals, tal com determina la Directiva 2009/128/CE del Parlament Europeu i del Consell de 21 d’octubre de 2009, d'obligatòria aplicació des de desembre de 2011). “Ni nosaltres ni els tècnics no veim aquesta excepcionalitat per enlloc”, ha afirmat.
Xarxa Natura 2000
MÉS ha denunciat que “ni tan sols han tingut en compte la vintena llarga d'hàbitats de Xarxa Natura 2000 que s'esquitaran, ni les finques d'agricultura ecològica, ni les residències disperses, i ara en lloc d'esmenar l'error, corren per acabar ràpid sense que la gent tengui temps a reaccionar, ni a ser informada”.
Abril ha sol·licitat al Parlament els registres i incidències telefònics i telemàtics en relació a les fumigacions rebuts a la Conselleria. Ha considerat que es podria estar vulnerant el Conveni d'Aarhus sobre accés a la informació ambiental i participació ciutadana, i ha demanat dades de coordinació entre l'Ibanat, Tragsa i els Ajuntaments afectats. Això no obstant, el diputat no s'ha mostrat optimista, ja que “fa setmanes que vàrem presentar una proposició no de llei per urgència, abans de què començàs la campanya, i la mesa de la Comissió de Medi ambient del Parlament la té aturada, en obediència al Govern i a Company”.
4 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De nina m'horroritzava amb les cameres de gas que veia a les pelicules contra els jueus! I ara ja ho tenim aqui damunt nosaltres! I tants i tants de beneitarros que ho consenten.....!
A veure si en Company a cobrat de Tragsa ( empresa que fa la fumigació), i el mateix temps la Comunitat de les Illes Balears està eixugant els deutes d'aquesta empresa pública estatal. Tot això sumat a l'exterminació de la fauna autòctona i migratoria. Una bona denúncia perl tècnics, uib, i Company/Bauzà. I els caçadors no diuen res.
Amb doblers per mig es fan les majors beneiteries dictatorials.
Alguna butxaca agraïda hi deu haver.