El Cercle Educatiu de Mallorca, Menorca Edu21, Pitiüsses per l'Acord Educatiu, FAPA, UIB, Assemblea de Docents i Plataforma Crida es van reunir ahir a Palma per iniciar un procés de convergència en la definició d'una proposta conjunta per al pacte per a l'Educació. | J. Morey
L'Assemblea de Docents ha assegurat aquest dissabte que un total de 104 centres educatius públics de Balears “ja s'han alliberat oficialment del TIL”. “El fracàs del projecte estrella en matèria educativa del Govern Bauzá va cristal·litzant i cada vegada és més visible”, ha assegurat el col·lectiu que ha reiterat que “cada vegada són més els claustres que desterren el TIL de les escoles, instituts i dels seus documents rectors”.
L'Assemblea ha explicat que, després de les accions judicials contra el TIL, el Govern Bauzá i la nova consellera d'educació Núria Riera, “van tractar de confondre a la societat amb la idea que el TIL havia de seguir aplicant-se amb normalitat; però des de la comunitat educativa vam reaccionar amb decisió i celeritat”. “Fa dues setmanes, en una Assemblea de Docents d'urgència es va acordar que els centres iniciassin un procés per treure el TIL dels seus projectes lingüístics; a més, en reunions posteriors, s'ha vist que hi ha una confluència amb la resta d'entitats de la comunitat educativa en aquesta mateixa línia de treball”, han recordat.
L'entitat destaca que, de resultes d'aquestes accions, “ja són 104 centres els que han pogut reunir el seus claustres per aprovar projectes lingüístics absents de cap rastre del TIL, alhora que s'obre la porta a la ratificació d'aquest fet per part de les famílies”. “El Govern i la Conselleria d'Educació fa estona que van perdre la seva autoritat en matèria educativa i els centres han vist un bon moment per exercir la seva autonomia des de criteris pedagògics i educatius”, ha reiterat.
Els docents consideren que “l'efecte de bolla de neu és evident” entre els centres educatius i que durant la setmana vinent esperen que “el nombre creixi, ja que els centres estan fent el procés amb consens i calma, però amb molta determinació”. Els docents critiquen, a més, que Riera continuï recomanant l'aplicació del TIL i asseguren que es tracta “d'una altra mostra de la manca de sensibilitat per resoldre un conflicte que només finalitzarà amb un acord entre la Conselleria i els comitès de vaga”.
Els docents també volen reiterar “la importància de la participació de les famílies en aquest procés de reformulació dels projectes lingüístics”. “A la darrera assemblea acordàrem que qualsevol canvi en els projectes s'havia de ratificar per les famílies, posant èmfasi en la participació de tota la comunitat educativa, participació fortament retallada per la LOMQE”, han afirmat.
Els mestres i professors, finalment, destaquen que “ara que el TIL és mort i pel camí de ser esborrat dels nostres centres” treballaran amb el desenvolupament de dues línies de treball, “definir quin és el model d'educació que volem per les nostres escoles i instituts, i recordar que la nostra vaga és per 10 punts”.
Llistat de centres que han acordat nous projectes lingüístics propis i sense TIL:
8 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
I els nins que l´any passat varen fer primer d´eso I tenen l´asignatura que feren imposada amb angles suspesa ara que ... esta aprovada, no hi ha til .
Bueno, ahora toca liberarnos del Decreto de Máximos ¡¡Ánimo, Bauzá, tú puedes !!
Compatriotes: Que no ens imposin, també en aquest fòrum, el LEPE (Lengua Española Propia de España...), conegut a l'Aragó amb el nom de LAPOLLA (Lengua Aragonesa Propia de Otros Lindos Lugares de Aragón...) *. Deixem sense respondre ni valorar els comentaris escrits en "la llengua cooficial distinta del català" ** i si podem evitar de llegir-los, millor. Demostrem, amb fets, que aquí el foraster no és útil ni necessari o, dit d'una altra manera, no permetem que ningú -evidentment mal educat- pugui considerar el català com inútil i innecessari ni que pugui prescindir d'aquest idioma en el territori on és l'única llengua pròpia. *S'ha d'advertir que aquestes denominacions no són un menyspreu a la llengua castellana ni tampoc als espanyols en general, sinó un "homenatge" adreçat només als espanyols que, avui (12-10-2014), continuen anomenant el català com -i això no és broma- LAPAO (segons ells: Lengua Aragonesa Propia del Área Oriental). **Un altre "homenatge", aquest pic a en Rafel Bosch que va utilitzar aquesta fórmula per tal d'amagar el nom de la nostra llengua.
jajajaja pero si Mata Juncos ya tenia la liberación perpetua....jajajajajaja pa que lo poneis cazurros..jajajaja y como Mata Juncos....centros ultras como Pio XII etc....jajajajajajajajajajaja que fascistoides los catalinoides publicitarios...jajajajaja
Ho veus, talibauzán? En el nostre país, les coses no van com en el teu. Aquí por cokhones ningú no aconsegueix res. Aquí mandoiordeno no hi ha res a fer. La teva xuleria barata en el nostre país aconsegueix precisament el contrari d'allò que es proposa. És per això que, en aquest país, fins i tot els teus fugen de tu. Te enteras, forastero?
Tral.larí, tral.larà, el TILerisme s´ha acabat. Sa Força de ses Illes, Síííí.
És el gran fracàs del govern del pp. No han aconseguit els seus objectius, tot i els mitjans que hi han posat. Tota una legislatura dedicada a l'arraconament del català i no se n'han sortit.
La gran unió amb què hem sabut resistir tots els centres, els alumnes que hi estudien, els mestres que hi ensenyen, els sindicats, les associacions de pares, els inspectors, els partits polítics dissidents contra el neofranquisme, les associacions culturals, la societat civil no renegada, han donat finalment fruit. Tant gran fruit, que la dictadura dels tirans del TIL i del feixisme antimallorquí ha començat a tombar. Si continuam resistint tots plegats, segur que la dictadura forastera tomba, tomba, tomba i ens podrem alliberar. Enhorabona, mallorquins!