El Cercle Educatiu de Mallorca, Menorca Edu21, Pitiüsses per l'Acord Educatiu, FAPA, UIB, Assemblea de Docents i Plataforma Crida es van reunir ahir a Palma per iniciar un procés de convergència en la definició d'una proposta conjunta per al pacte per a l'Educació. | J. Morey

TW
8

L'Assemblea de Docents ha assegurat aquest dissabte que un total de 104 centres educatius públics de Balears “ja s'han alliberat oficialment del TIL”. “El fracàs del projecte estrella en matèria educativa del Govern Bauzá va cristal·litzant i cada vegada és més visible”, ha assegurat el col·lectiu que ha reiterat que “cada vegada són més els claustres que desterren el TIL de les escoles, instituts i dels seus documents rectors”.

L'Assemblea ha explicat que, després de les accions judicials contra el TIL, el Govern Bauzá i la nova consellera d'educació Núria Riera, “van tractar de confondre a la societat amb la idea que el TIL havia de seguir aplicant-se amb normalitat; però des de la comunitat educativa vam reaccionar amb decisió i celeritat”. “Fa dues setmanes, en una Assemblea de Docents d'urgència es va acordar que els centres iniciassin un procés per treure el TIL dels seus projectes lingüístics; a més, en reunions posteriors, s'ha vist que hi ha una confluència amb la resta d'entitats de la comunitat educativa en aquesta mateixa línia de treball”, han recordat.

L'entitat destaca que, de resultes d'aquestes accions, “ja són 104 centres els que han pogut reunir el seus claustres per aprovar projectes lingüístics absents de cap rastre del TIL, alhora que s'obre la porta a la ratificació d'aquest fet per part de les famílies”. “El Govern i la Conselleria d'Educació fa estona que van perdre la seva autoritat en matèria educativa i els centres han vist un bon moment per exercir la seva autonomia des de criteris pedagògics i educatius”, ha reiterat.

Els docents consideren que “l'efecte de bolla de neu és evident” entre els centres educatius i que durant la setmana vinent esperen que “el nombre creixi, ja que els centres estan fent el procés amb consens i calma, però amb molta determinació”. Els docents critiquen, a més, que Riera continuï recomanant l'aplicació del TIL i asseguren que es tracta “d'una altra mostra de la manca de sensibilitat per resoldre un conflicte que només finalitzarà amb un acord entre la Conselleria i els comitès de vaga”.

Els docents també volen reiterar “la importància de la participació de les famílies en aquest procés de reformulació dels projectes lingüístics”. “A la darrera assemblea acordàrem que qualsevol canvi en els projectes s'havia de ratificar per les famílies, posant èmfasi en la participació de tota la comunitat educativa, participació fortament retallada per la LOMQE”, han afirmat.

Els mestres i professors, finalment, destaquen que “ara que el TIL és mort i pel camí de ser esborrat dels nostres centres” treballaran amb el desenvolupament de dues línies de treball, “definir quin és el model d'educació que volem per les nostres escoles i instituts, i recordar que la nostra vaga és per 10 punts”.

Llistat de centres que han acordat nous projectes lingüístics propis i sense TIL:

Notícies relacionades


77 CEIP's: Gabriel Comes i Ribes (Esporles), Jaume III (Llucmajor), Escola Nova (Porreres), Es Canyar (Manacor), Rafal Vell, Marian Aguiló (Palma), Miquel Costa i Llobera (Pòrtol), Sant Jordi, Mestre Guillem Galmès (Sant Llorenç), Pare Bartomeu Pou (Algaida), Ses Comes (Porto Cristo), Miquel Duran i Saurina (Inca), Urgell (Eivissa), Es Pratet/Joveria (Eivissa), Mare de Deu del Carme (Maó), Nadal Campaner Arrom (Costitx), Son Anglada (Palma), Llevant (Inca), Son Oliva (Palma), Duran-Estrany (Llubí), Puig de na Fàtima (Puigpunyent), s'Algar (Llucmajor), Robines (Binissalem), Rafal Nou (Palma), Aina Moll (Palma), Guillem Ballester i Cerdó (Muro), Vialfàs(Sa Pobla), Camilo José Cela (Palma), Simó Ballester (Manacor), Binissalem, Son Ferriol, Blai Bonet (Santanyí), Antònia Alzina (Lloret), Es Putxet (Selva), Jesús (Santa Eulària/ Eivissa), Es Puig (Lloseta), EEI Sa Graduada (Manacor), Es Puig (Sóller), Mestre Colom (Bunyola), Jaume Vidal (Manacor), Ariany, Balansat (Eivissa), Gabriel Vallseca (Palma), Escola Graduada (Palma), Juníper Serra (Petra), Son Juny (Sant Joan), Molí d'en Xema (Manacor), Sant Bartomeu (Alaró), Norai (Port d'Alcúdia), Miquel Capllonch (Port Pollença), Badies (Llucmajor), Bartomeu Ordines (Consell), Mare de Déu de la Consolació (s'Alqueria Blanca), Ses Cases Noves (Pont d'Inca), Melcior Rosselló (Santa Maria), Mitjà de Mar (Porto Cristo), Col·legi Pedro Poveda (Palma), Col·legi Sant Salvador (Artà), Montaura (Mancor de la Vall), Sant Jordi (Eivissa), Els Molins (Búger), Es Pont (Palma), Joan Veny i Clar (Campos), Miquel Costa i Llobera (Pollença), Maria de la Salut, Na Caragol (Artà), EEI Paula Torres (Palma), Col·legi Mata de Jonc (Palma), Col·legi Pius XII (Palma), Santa Agnès (Eivissa), Son Verí (Manacor), Pràctiques (Palma), s'Algar (Portocolom), Santa Catalina (Palma) Sant Francesc d'Asís (Manacor), Felip Bauçà (Palma) i Gaspar Sabater (Palmanyola).

27 IES's: Baltasar Porcel (Andratx), Porreres, Marratxí, Antoni Maura (Palma), Madina Mayurqa (Palma), Josep Font i Trias (Esporles), Albuhaira (Muro), Manacor, Llorenç Garcias i Font (Artà), Berenguer d'Anoia (Inca), Son Pacs (Palma), Sa Blanca Dona (Eivissa), Damià Huguet (Campos), Sant Agustí (Eivissa), Guillem Cifre de Colonya (Pollença), La Ribera (Can Pastilla), Ramon Llull (Palma), Binissalem, Santanyí, M A Cardona (Ciutadella), Guillem Colom Casesnovas (Sóller), Santa Margalida, Juníper Serra (Palma), Son Ferrer (Calvià), Josep Maria Llompart (Palma), Mossèn Alcover (Manacor), Felanitx.