Socialistes i ecosobiranistes s'han aplegat a la Cambra, però la majoria absoluta dels conservadors ha tomat la iniciativa. | Teresa Ayuga.

TW
16

El Parlament ha rebutjat amb els 33 vots del grup Popular una moció presentada pel grup MÉS sobre matèria educativa, que proclamava que «res més que la llengua catalana és la llengua pròpia de les Illes Balears».

La moció, que ha comptat amb el suport dels diputats de MÉS i PSIB, incloïa 26 punts en els quals es feia referència a diversos aspectes derivats de l'aplicació del Tractament Integrat de Llengües (TIL).

En aquest sentit, els grups de l'oposició han insistit que l'anul·lació del TIL afecta a una «qüestió de fons», al contrari d'allò que defensen al Govern, i han demanat a l'executiu un altre pic que no recorri les sentències que anul·len el decret d'aplicació del trilingüisme.

En la seva intervenció, el diputat de MÉS Nel Martí ha defensat que «només el català és la llengua pròpia de Balears, els agradi o no els agradi», ha etzibat als diputats del PP, a qui els ha acusat de «ser incapaços de reconèixer que la llengua catalana és la llengua pròpia d'aquest país».

Estatut
«D'aquí el nerviosisme davant una qüestió que està a l'Estatut. Només la llengua catalana és la llengua pròpia de Balears i, com a tal, els poders públics han de governar, tenint en compte aquesta realitat jurídica», ha aprofundit Martí en aquest sentit.

«Tots estam d'acord amb el plurilingüisme, però amb la llengua pròpia d'aquest país, no sense la llengua de les Illes Balears», ha esgrimit el diputat menorquinista, qui ha mostrat el seu rebuig davant el fet que el Govern utilitzi «una forma tan poc democràtica com el decret llei» per poder aplicar el TIL.

Instruccions clares
Per la seva banda, la parlamentària del PSIB Cristina Rita ha opinat que la «situació educativa és més greu que l'any passat perquè el curs ha començat» i ha instat l'Executiu a enviar als centres docents «instruccions clares, per escrit i signades pels responsable que correspongui perquè els directius sàpiguen a què han d'atenir-se», tenint en compte, ha dit, que el TIL «no es pot aplicar perquè està suspès cautelarment pels tribunals».

«No podem tenir els professors esperant 15 dies. No es pot dir als centres que faci el que vulguin, perquè els equips directius han de tenir clar quina normativa està en vigor», ha afegit Rita sobre aquest tema.

Reunions
Per la seva banda, el PP ha plantejat «refondre tota la moció de MÉS en un sol punt», perquè s'aprovàs per unanimitat.

Notícies relacionades

La proposta, que feia referència a la necessitat de dialogar amb tots, tenia el següent enunciat: «El Parlament insta el Govern a reunir-se amb els principals interlocutors de la comunitat educativa i també amb l'Assemblea de Docents, amb la finalitat de de dialogar i analitzar la política educativa de la comunitat».