L'Assemblea de Docents, MÉS per Mallorca, Esquerra Unida, l'Obra Cultural Balear, Proposta per les Illes (El PI) i el sindicat USO, són només algunes de les organitzacions que han demanat avui al Govern que acati les sentències que han anul·lat avui el Tractament Integrat de Llengües (TIL). A més, el sindicat ANPE ha reclamat a l'executiu que comenci un altre pic amb la implantació del trilingüisme.
El portaveu del Grup MÉS, Biel Barceló, ha considerat que assistim a “una nova oportunitat de rectificar”, i ha instat el Govern del PP a “reprendre el camí del diàleg i del consens”, que “no s’hauria d’haver abandonat mai”.
Barceló valora que la del TSJIB és una “sentència molt greu”, ja que “és la segona vegada que els tribunals diuen al Govern que no ho està fent bé”.
Per la seva banda, l'OCB ha reclamat al Govern que acati les sentències i rectifiqui la seva «política d'agressió contra la comunitat educativa», celebrant les decisions judicials perquè obligaran a l'executiu a negociar.
L'OCB recorda que considera el TIL «una maniobra del Govern per marginar el català en l'ensenyament» mitjançant «un nyap pedagògic» que ha portat fins i tot a «violar el que es disposa en l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears en matèria de llengua», tal com retreu el TSJIB en les seves sentències.
'Botar-s'ho'
També EU ha exigit al Govern que acati «completament» les sentències i no tracti d'implantar el decret anul·lat per alguna altra via.
La formació d'esquerres ha acusat l'executiu autonòmic d'«aprovar sistemàticament disposicions il·legals», actuar des de la imposició i amb falta absoluta de diàleg i ha animat els docents a continuar la seva lluita fins que el Govern obri el diàleg a favor del consens en matèria educativa.
"Bufetada"
Així mateix, el vicepresident del PI, Josep Melià, ha assegurat que les sentències són «una nova bufetada a la manera de fer política» del Govern i demostren que «necessita menys prepotència i més consens».
Melià ha exigit al president del Govern, José Ramón *Bauzá, que «aturi aquest despropòsit i pacti, d'una vegada per sempre, un projecte educatiu que garanteixi l'estabilitat i la continuïtat del sistema».
«Una tercera oportunitat»
A més, la Federació d'Ensenyament d'USO ha lamentat en un comunicat la falta de negociació i el mal provocat al sector educatiu de Balears arran de l'aplicació del TIL i ha celebrat que les sentències donin «una tercera oportunitat» per negociar els projectes lingüístics que han de regir la comunitat.
També el sindicat ANPE ha reclamat al Govern que comenci un nou projecte «consensuat, racional i pedagògic» i ha recalcat que si l'executiu vol un projecte plurilingüe «ha de comptar amb el suport dels docents, ja que les decisions d'esquena al professorat no funcionen».
Així, han reclamat una implantació generalitzada i progressiva, començant des de les primeres etapes d'educació infantil i primer cicle de primària perquè «l'alumnat no està preparat i el professorat tampoc».
L'Assemblea de Docents
L'Assemblea de Docents ha plantejat en un comunicat que en cas que el Govern recorri davant el Suprem demanin el compliment provisional de la sentència judicial mentre s'espera la resolució de l'esmentat recurs.
Un eventual recurs de cassació davant el Suprem per part del Govern "allargaria el caos educatiu" en opinió de l'Assemblea, a més de tenir un cost econòmic a càrrec de les arques públiques i "costar diners als ciutadans".
L'entitat ha recordat que les tres sentències condemnen el Govern a pagar els costos del procés, que pagaran «tots els ciutadans» de les illes en un moment "de retallades i austeritat".
L'assemblea considera que la decisió judicial adoptada per unanimitat reforça la tesi de la comunitat educativa sobre el TIL i deixa clar que el "projecte estrella" del Govern en matèria d'educació «a part de greu mancances pedagògiques, també presenta mancances democràtiques".
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.