Imatge del Parlament després d'aprovar la Llei de consultes. | Parlament de Catalunya

TW
20

La consulta del 9-N ja es pot celebra. El Parlament català ha aprovat aquesta horabaixa la Llei de consultes amb el suport dels partits sobiranistes (CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP) i el PSC i el rebuig del PPC i Ciutadans. Concretament amb 106 vots a favor i 28 en contra.

La vicepresidenta del Govern i consellera de Governació, Joana Ortega, ha afirmat que, un cop aprovada la Llei de consultes per part del Parlament català, «tot està a punt per convocar a les pròximes hores o dies la consulta del 9 de novembre».

Ortega ha indicat en una breu compareixença que el Govern considera que «és un dia històric» per a Catalunya perquè «disposa del marc legal per poder convocar la consulta» i també perquè la llei de consultes «ha comptat amb un ampli consens de gairebé el 80% de la cambra».

Després de recordar que aquesta llei «és una de les sis vies» que apuntava com legals l'Institut d'Estudis Autonòmics per celebrar un referèndum d'autodeterminació, la vicepresidenta no ha concretat en quin moment el president de la Generalitat signarà el decret de convocatòria però sí que ha apuntat que serà «en les pròximes hores», per després precisar: «en les pròximes hores o dies».

Ortega ha expressat, però, «la satisfacció del Govern per l'ampli suport» amb què ha estat aprovada la llei de consultes per part de més de cent diputats, i ha subratllat que «aquest és el camí, perquè gairebé tots els grups han treballat amb voluntat de consens perquè aquesta llei sigui una realitat».

Per a la vicepresidenta del Govern, aquesta llei «ha de ser el marc legal amb el qual el president pot convocar a les pròximes hores la consulta pel 9 de novembre», i ha recalcat que «tot estarà a punt per complir el desig dels ciutadans de poder votar el 9 de novembre».

Pel que fa al contingut de la llei de consultes, la vicepresidenta ha recordat que «és de desenvolupament bàsic de l'Estatut, i desenvolupa una competència exclusiva de la Generalitat», a més de «permetre al ciutadà poder aportar la seva veu sobre aspectes que incideixen en la seva vida diària».

«També millora els mecanismes de participació democràtica, de manera que parlem de més i millor democràcia», ha assegurat Ortega, responsable del departament que hauria de posar en marxa el dispositiu electoral cada vegada que hi ha una convocatòria d'eleccions autonòmiques o d'una consulta.

Ortega ha volgut fer «una nova crida al Govern, perquè respecti» la llei de consultes perquè, ha dit, «la democràcia s'enforteix amb més democràcia; ahir es va exercir d'una manera exemplar a Escòcia i reiterem la nostra petició de què els catalans puguem seguir el mateix camí».