TW
0

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha advertit aquest dimarts l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol que té intenció d'arribar fins al final per investigar la fortuna que va tenir a l'estranger i actuar per la via administrativa i la judicial, perquè a la vista de les informacions conegudes no pot descartar «que s'hagin comès un o diversos delictes».

«Si creia que demanant perdó públicament es feia creu i ratlla s'equivocava de ple», ha dit Montoro, afegint que l'obligació del Ministeri és perseguir el frau fiscal el cometi qui el cometi, i independentment del seu poder econòmic, mediàtic o polític.

Davant la Comissió d'Hisenda del Congrés, on compareix per parlar d'aquest cas i de l'evolució general de la lluita contra el frau fiscal, el ministre s'ha referit al cas de Pujol com «un dels més greus casos de frau fiscal en termes qualitatius d'Espanya».

I ha precisat que si pot parlar del cas és perquè, igual que va succeir amb l'extresorer del PP Luis Bárcenas, és perquè l'interessat ha fet pública la seva situació tributària, de manera que «no busquen l'empara de confidencialitat» que ofereix als ciutadans la Llei general tributària.

Montoro ha assegurat que donarà una resposta sòlida i contundent a aquest assumpte i ha defensat que la lluita contra el frau fiscal, que ha titllat de «vergonyant i menyspreable», és una prioritat per al Govern.

A més, ha revelat que el Govern ha donat instruccions a l'Advocacia de l'Estat perquè es personi en els processos judicials oberts a membres de la família Pujol perquè l'actuació de l'Agència Tributària pugui estar present en els procediments judicials i no només en els administratius.

També ha confirmat que l'expresident català no es va acollir a l'amnistia fiscal decretada pel Govern el 2012: «L'expresident no va presentar declaració tributària especial», ha dit davant la Comissió d'Hisenda del Congrés.

Comissió d'investigació
Montoro ha avançat als parlamentaris que no podrà donar molta informació de les investigacions de l'Agència Tributària a la família Pujol, però ha obert la porta a que el Parlament corresponent creï una comissió d'investigació i li reclami informació.

Reconeixent que li agradaria poder parlar amb «menys traves legals» sobre alguns assumptes tributaris, també ha dit que podria fer-se una reflexió sobre la possibilitat de modificar la Llei General Tributària, que estableix obligació de confidencialitat, per al cas de ciutadans de rellevància.

En tot cas, sí que ha confirmat algunes de les investigacions a la família Pujol Ferrusola en què ha col·laborat Hisenda, entre ells una entre 2000 i 2002 en què estava involucrada a una empresa de l'Ibex 35.

S'ha referit també a la col·laboració del servei de vigilància duanera en el cas de les ITV i la investigació de possibles operacions als Estats Units, Suïssa, Argentina, Regne Unit, Holanda, Mèxic, Luxemburg i Andorra.

Montoro s'ha referit així a algunes informacions publicades en els mitjans, i ha argumentat que quan una personalitat pública no desmenteix el que es publica sobre ella i tolera fins i tot «la infàmia» no poden «demanar als altres més respecte que el que es professen a si mateixos ».

El ministre no ha donat més dades concretes en la seva intervenció inicial, però sí que ha fet un al · legat molt dur contra l'expresident de la Generalitat, començant per dir que si ha regularitzat la fortuna que tenia a l'estranger no ha estat per un «acte de consciència sobtat », sinó perquè la investigació d'Hisenda, les forces de seguretat i els tribunals estaven fent« saltar pels aires »el que tenia ocult.

«Carta novel·lada»
És més, ha avisat Pujol que el frau fiscal «no expia amb una carta novel·lada» i que la seva suposada voluntat de col·laborar «no és creïble» ja que encara té «comptes pendents».