Puig continua molt vinculat amb Balears deu anys després de l'acció. | C.P.

TW
26

Aquest dijous farà nou anys que l'exdiputat al Congrés per ERC, Joan Puig (Malgrat de Mar, 1959) entrà a la piscina del periodista, Pedro J. Ramírez, a la Costa dels Pins. La imatge de l'aleshores diputat, amb el carnet a la boca, no deixà indiferent a ningú i fou un terratrèmol polític i mediàtic que encara cueja. Fa un mes el jutjat de Manacor ha decidit obrir un judici oral per les agressions que es produïren durant l'acció de protesta.

Com valora la sentència de novembre de 2013 on el Tribunal Suprem conclou que la piscina envaeix terrenys de domini públic i que s'haurà d'obrir als ciutadans?
Molt positivament. És la demostració palpable d'una lluita que ens ha acabat donant la raó. És una victòria que va començar el Lobby per la independència i d'altres entitats. S'ha demostrat que és un espai públic i ha estat un abús de la llei en favor d'una persona amb un gran poder i que tot i la sentència encara té la piscina.

Tornaria a entrar a la piscina?
No em penedeixo de res. Tornaria a entrar a la piscina i més si m'ho demanen la gent de les Illes com ho van fer en el seu moment. Segurament, en el Principat i en alguns entorns quedarà per a la història de la meva fotografia. Em va servir per conèixer una gent i un país, encara més.

Com és la seva relació amb Pedro J. Ramírez després de tantes denúncies creuades?
El passat mes de juny Pedro J. presentà el seu últim llibre a una cèntrica llibreria barcelonina. Només entrar-hi em miraren atordits, es pensaven que hi anava per boicotejar l'acte.

En quin moment es troba el procés sobiranista a Catalunya?
Està en el punt més important, de més transcendència. La voluntat de ser independents és majoritària i l'Estat espanyol vol fer avortar el procés. La nostra carta de victòria és la democràcia.

Com a editor de Directe.cat, els mitjans de comunicació estan rebent 'instruccions' del Govern de Mas?
No, som molt lliures i ningú ens ha dit. Tenim plena llibertat.

Preocupa que arribi al Principat la repressió lingüística que pateix Balears?
Sempre em demano que passaria si fos al revés, que fos el castellà que a la resta d'Espanya l'ataquessin com el català. Al Principat s'ha fet poc alhora de solidaritzar-nos i de fer gestions de denúncia sobre el que us passa aquí o a la Franja d'Aragó.

El 2007 abandonà la política. Podria tornar-hi?
Més que a la política, estaria al servei d'un país independent per ajudar en el que pugui. En aquests moments tinc la meva vida professional i estic en el món de l'edició digital, i tinc altres maneres d'estar al servei d'una idea. Tot per un país independent.

És més difícil ser polític ara que abans?
Cada moment ha tingut les seves coses, però ara amb el tema de la corrupció s'han hagut de replantejar molts aspectes. Ha servit i servirà perquè els polítics estiguin més atents i no es cometin abusos. Jo estic molt tranquil i tinc la consciència tranquil·la del que vaig fer quan estava en política.