Palma, Pollença, Sóller, sa Pobla i Manacor foren els punts on es concentraren els partidaris de replantejar l'actual model d'estat que passa per la successió dinàstica, després de l'anunci de l'abdicació del rei Joan Carles.
A plaça Espanya de Palma s'aplegaren més de 2.000 persones per exigir un referèndum perquè els ciutadans tinguin un control real de la democràcia. El portaveu d'Unitat Cívica per la República, Miquel Mascaró, reclamà que el poble pugui decidir el seu futur i assegurà que “no tornarem a caure en la mateixa trampa!”, entre crits de “visca la república”.
A la concentració de Ciutat no hi faltaren per ERC, Joan Lladó; de MÉS, Fina Santiago i Biel Barceló i per part dels socialistes, Conxa Obrador, Sílvia Cano i Aina Rado i d'Esquerra Unida, Manel Carmona i Aina Díaz.
A sa Pobla unes vint-i-cinc persones es concentraren davant del consistori. A Pollença a la plaça Major s'aplegaren unes cent persones sota el lema 'Som ciutadans lliures no súbdits!', convocats per Convocatòria Unitària (Alternativa, PSOE, PSM i Esquerra). A Manacor un centenar de persones tampoc no faltaren a la convocatòria que va transcórrer amb normalitat davant l'Ajuntament.
Sóller
A Sóller unes 40 persones es concentraren davant l'Ajuntament amb estelades i banderes republicanes. Els participants, entre els quals hi havia membres del Col·lectiu Albaïna, d'Esquerra Unida i diversos regidors i càrrecs de MÉS, corejaren lemes com "A Mallorca no tenim rei".
Monarquia o república
Mallorca surt al carrer pel dret a decidir després de l'abdicació del rei
A plaça Espanya de Palma s'aplegaren més de 2.000 persones per exigir un referèndum
També a Illes Balears
- Palma es presenta a Nova York com un referent cultural amb una mostra de flamenc
- Perdre la feina per defensar el català a l'aula
- L'Associació de Periodistes es posiciona en contra del nomenament de Josep Codony com a nou director general d'IB3
- SIAU romp el silenci entorn del mestre i cantant Miquel Roldán
- El centre de Salut Emili Darder desobeeix la normativa vigent
10 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Aquest canvi de rei encara incrementarà més la despesa pública ja que s´hauràn de canviar moltes coses com per exemple moneda, retrats i motls d´altres que suposarn més retallades després de les eleccións. Un mal moment per anarse´n ha estriat don Juan Carlos.
L'absoltisme ja sap que Cat. arribara a ser independent. Tot de pressa i a correcuita perque els Republicans no s'organitçin. Guanyarem! Els castellas ja han perdut la jugesca.
Total, erais los de siempre. La diferencia es que si el factor dominante es la bandera estelada, multiplicáis la participación x10. En caso contrario, solo multiplicáis x2. Personalmente, me'n fot de esta cuestión de la república o monarquía, pero sois tan previsibles que cualquiera os podría redactar las noticias, incluso sin conocer su contenido.
“Aunque soy republicano, ¡VIVA EL REY!”
No entenc la nostàlgia històrica que senten qualcuns envers la II República, un període sagnant i convuls que ens abocà a una guerra civil desastrosa.
.... i si no endavant amb la República Federal d'Espanya !, com a unió de pobles iguals i germans, on no hauria cap problema en ser català (o d'altri) i espanyol, ans el contrari: garantia de pertànyer a una terra de llibertat, igualtat i respecte mutu.
Molt ben trobada aquesta referència Sr. Ramoneda encara que no estic tan segur que la qüestió catalana sigui tan decisiva com diu ni molt menys que això no canvia res. Així com estan les coses, el temps corre en contra de la monarquia i l'encara rei estic segur que ho sap molt bé. S'han carregat les classes mitjanes que donaven estabilitat i la gent està molt cremada, molt. Difícil que s'accepti popularment una coronació de les Corts espanyoles com si fos un tràmit administratiu. S'ha de votar una cosa així en referéndum a tot l'Estat i el PPSOE no hi podrà fer res per evitar-ho durant molt temps. A veure si el príncep té el fi sentit polític del seu pare, perquè el necessitarà si vol regnar. Em demano si es conformaria amb una part o vol el tot o res. Gran incògnita aquesta que, malauradament, ens afecta. I si guanyés la monarquia en votació lliure i clara ens preocuparíem de la independència d'un estat que pot ser no volem, i si no%
L'escriptor rossellonès Joan-Lluís Lluís va predir fa sis mesos l'abdicació del monarca espanyol, Joan Carles I. Ho va fer en un article al diari el Punt Avui datat del 24 de novembre de 2013. "I predic, doncs, que el rei Juan Carlos I abdicarà el 2014. Queda dit i registrat per a la posteritat", deia amb gran solemnitat. A continuació precisava a més que el monarca prendria la decisió probablement "abans de l'estiu". L'abdicació serà una eina de propaganda de la Corona per reconciliar una relació trencada entre Catalunya i Espanya, "per posar una mica de ciment en la fissura d'ambdues parts", afirmava llavors Lluís. La propaganda representarà l'ús "de tots els recursos dialectals, subliminars i emocionals possibles" i anirà acompanyada, especialment, d'una gramàtica amb verbs com "renovar, reconciliar, modernitzar, rejovenir", adjectius com "raonable, racional, commovedor, definitiu, lleial" i subjectes com "Espanya, pacte, fidelitat, futur, destí". Amb aquest vocabulari -explicava- s'elaborarà un argumentari destinat a "estovar" el cor dels catalans, "tindrà com a objectiu principal", apunta Lluís, "provocar a Catalunya un nou sentiment d'adhesió al projecte espanyol". "La joventut relativa del nou rei d'Espanya serà un argument per parlar de canvi d'etapa i de rumb i per prometre uns horitzons exemplars, com si el rei decidís la política dels governs espanyols", "A Catalunya sentirem el cor espanyolista lloar la seva figura, enaltir la seva honradesa", i entre l'argumentari espanyolista, Joan-Lluís Lluís, diu que la posició de TV3 sobre la transmissió d'aquest esdeveniment serà "una manera eficaç d'analitzar la força catalana en el torcebraç amb Espanya". "Que el transmetés no seria un acte de servei públic català sinó de pura subordinació política", apunta Lluís, mentre que "si s'hi resisteix enfortirà el seu paper de construcció d'un espai mental i nacional propi". PS. Se'ls hi ha vist el llautó als absolutistes!
Serem els que serem, però tard o d´hora hauràn de comptar ambs nosaltres. Visca la República.
Segur que serán mes de cent mil, jejeje