El PP s'ha quedat sol al Parlament aquest dimarts. La majoria del Partit Popular ha estat l'únic sector que ha votat en contra d'una moció dels socialistes sobre les mesures necessàries per a l'aprenentatge de llengües a Balears, amb la qual pretenien «reequilibrar» la situació sociolingüística de les Illes.
El PSIB no ha acceptat les esmenes presentades pels populars a la moció, i tampoc han acceptat la votació separada sol·licitada pel PP, que pretenia aprovar alguns punts. Així, s'ha tomat la moció amb 25 vots a favor i 32 en contra, després que la diputada del PSIB-Pacte per Eivissa, Esperança Marí, hagi assenyalat que les esmenes dels conservadors tenien l'objectiu de «rebaixar l'estatus d'oficialitat de la llengua catalana».
Les esmenes, ha dit, s'han fet totes per a «descafeïnar les referències a la llengua catalana», ha manifestat la pitiüsa, abans de recordar que el model establert amb el Tractament Integrat de Llengües (TIL) «només compta amb el suport del seu partit».
Durant el ple, la portaveu educativa del PP, Aina Aguiló, ha defensat les esmenes presentades i ha posat l'accent en la importància que té l'estudi de les modalitats lingüístiques insulars.
Preguntes
Però aquest no ha estat l'únic pic que els diputats del PSIB, MÉS i el Grup Mixt han deixat sols als populars.
A l'inici de la sessió aquests han sortit físicament per un curt espai de temps del Parlament. Era la forma escollida per protestar per la gran quantitat de preguntes realitzades pel Grup Popular en la seva suposada tasca de control al Govern.
Avui s'havien establit un total de vuit preguntes seguides realitzades pels populars als membres del Govern. Quan ha començat el torn, l'oposició s'ha aixecat i s'ha absentat durant el temps que aquestes s'han allargat.
En els passadissos, els líders de l'oposició Francina Armengol, Biel Barceló i Toni Pastor han realitzat declaracions als mitjans presents on demanaven promoure una reforma del Reglament del Parlament que limiti aquest nombre de preguntes parlamentàries del grup polític governant.
«Circ pueril»
La decisió no l'han acabat d'entendre des de la bancada majoritària, però així i tot han retirat les seves preguntes. Ja als passadissos, la portaveu del PP, Mabel Cabrer, ha lamentat el «circ pueril i poc democràtic» dels grups de l'oposició i els diputats no adscrits en abandonat la sala quan el debat plenari havia començat.
Cabrer ha assenyalat que com a resposta a l'abandonament dels parlamentaris, els seus diputats han retirat les seves preguntes perquè creuen que «tots els diputats tenen els mateixos drets i mereixen ser escoltats».
A través de Twitter també s'han registrat algunes reaccions al fet. És el cas del diputat popular menorquí, Antoni Camps, qui piulà: "La oposición sale del Pleno contrariados por aplicar el Reglamento que ellos aprobaron. Están totalmente desnortados!". A més, Óscar Fidalgo (PP) remarcà que "el Reglament del Parlament es va reformar el 2011 a proposta dels partits del Pacte".
7 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
És al·lucinant que na Mabel Cabrer, supervivent del Govern més corrupte de la història de Balears, responsable de l'únic metre aquàtic del món que es va construir amb un sobrecost d'antologia ens digui nazis als que únicament exercim el nostre lliure dret de comprar on vulguem. La seva trivialització del que va ser l'inici de l'Holocaust demostra els coneixements d'una persona que fa temps que s'hauria d'haver anat a ca seva.
Si atenem la representació parlamentària i el nombre de vots a què respon, parlar de la "solitud del PP" és un exercici de malenconia.
Es lo que hay catalinos, la mayoria silenciosa .
Compatriotes: Que no ens imposin, també en aquest fòrum, el LEPE (Lengua Española Propia de España...), també conegut a l'Aragó amb el nom de LAPOLLA (Lengua Aragonesa Propia de Otros Lindos Lugares de Aragón...) *. Deixem sense respondre ni valorar els comentaris escrits en "la llengua cooficial distinta del català" ** i si podem evitar de llegir-los, millor. Demostrem, amb fets, que aquí el foraster no és útil ni necessari o, dit d'una altra manera, no permetem que ningú -evidentment mal educat- pugui considerar el català com inútil i innecessari ni que pugui prescindir d'aquest idioma en el territori on és l'única llengua pròpia. *S'ha d'advertir que aquestes denominacions no són un menyspreu a la llengua castellana ni tampoc als espanyols en general, sinó un "homenatge" adreçat només als espanyols que continuen, avui (13-5-2014), anomenant el català com -i això no és broma- LAPAO (segons ells: Lengua Aragonesa Propia del Área Oriental). **Un altre "homenatge", aquest pic a en Rafel Bosch que va utilitzar aquesta fórmula per tal d'amagar el nom de la nostra llengua.
Ignorants fent política. Demanen democràcia, aquells que no la practiquen. Autoritarisme, imposició, decret, disciplina de partit. Fan lleis escoltant els més ignorants que ells mateixos. Fan menció a estudis que no ha fet ningú. On veuen el diàleg ? On veuen el debat ? Quan escolten les opinions ? Al llarg de més d'un any s'han fet infinitat de taules rodones, debats ... parlant del TIL i de les llengues. No han anat a cap, tan sols si reuneixen els seus afiliats i simpatitzants en parlen. Parlar-ne amb les persones que tenen una opinió diferent, cap vegada ni una. Es ben clar que només governen per els seus, i amb els seus, per això demanen un desconte als seus. Targeta blava. I per això diuen LONOSTRO, pensant que TOT és seu.
El ben anomenat Partit Peseter, aguantant les seves cadires...
Camps com sempre, es dedica més a encendre les XXSS que a altra cosa. Ah sí, i a cercar Quatribarrades i Banderetes a les manifestacions! Per cert, mai l'he vist xerrar en mallorquí, tant que ho defensa...