Barceló i Garau aquest dijous durant la presentació de l'estudi. | Jaume Morey

TW
7

Balears és la tercera regió de la Unió Europea (UE) amb una balança fiscal més negativa, segons l'estudi 'El saldo fiscal de les nacions sense estat amb la Unió Europea. El cas d'Aragó, Escòcia, Euskal Herria, Flandes, Galícia, el País de Gal·les i de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears'.

Concretament, l'arxipèlag té un saldo fiscal respecte al Producte Interior Brut (PIB) d'un -1,08 %, només per darrere de la regió de Brussel·les (-1,62 %) i Valònia (-1,49 %). Segueixen a Balears Flandes, Madrid, Catalunya, País Basc i Navarra. L'estudi, cofinançat amb fons del Parlament Europeu i editat per la Fundació Emili Darder i el Centre Maurits Coppieters, es basa en dades econòmiques oficials del 2011.

Un dels responsables de l'estudi, l'economista Jaume Garau, ha explicat que “les Illes aporten 309 milions en impost mentre que només en retornaren en inversió dels Fons Europeus 28 milions, principalment destinats als sectors del turisme, la recerca, l'agricultura i el medi ambient”.

Per la seva banda, el secretari general del PSM-Entesa, Biel Barceló, ha assenyalat que “està clar que Espanya ens discrimina per tres vies: perquè és qui distribueix els Fons Europeus, qui decideix les inversions que rebem i qui estableix els Pressuposts Generals de l'Estat”. És per això que Barceló ha instat al president del Govern de les Illes Balears, José Ramón Bauzá, que com assegurà aquest dimecres ell actua com a president de les Illes i no de com a membre del PP en l'assumpte de les prospeccions i "també trenqui la disciplina de vot del PP balear a Madrid".

A l'estudi es posa en relleu que cinc de les sis regions europees que reben un finançament europeu més baix en relació a la seva renda, totes corresponen a situacions polítiques excepcions: els Països Catalans -amb llengua i cultura diferenciada de la majoritària al seu estat- Irlanda del Nord i Valònia.

L'informe sobre les balances fiscals entre la Unió Europea i 22 regions europees (Estat espanyol, Gran Bretanya i Bèlgica) es pot consultar a partir de demà al web: www.ideasforeurope.eu.