El president del Govern, José Ramón Bauzá, juntament amb el vicepresident i conseller de Presidència, Antonio Gómez, ha presentat aquest dilluns l'esborrany de l'avantprojecte de llei de modificació de la Llei electoral de les Illes Balears.
El mandatari balear ha destacat entre els aspectes de la seva reforma l'objectiu de retallar 16 els diputats al Parlament autonòmic. Actualment són 59 els representants públics que ocupen un escó a la cambra, de forma que amb aquest canvi passarien a ser 43. Així, la tisorada afectaria el 27,12% dels components de l'actual hemicicle. Així ho ha explicat en una roda de premsa íntegrament en castellà al Consolat de Mar i és que segons Bauzá “el castellà és una de les dues nostres llengües i no facin càbales que no són”.
Per Illes, Mallorca passaria amb aquesta nova legislació de 33 representants a 24 (-9), Menorca de 13 a 9 (-4), Eivissa de 12 a 9 (-3) i Formentera mantindrà el diputat que té actualment. El president ha defensat que amb la reducció de diputats “no es minva la qualitat democràtica, i no cerquin més excuses”.
Amb aquesta reducció, així com una reforma de les retribucions, permetrien estalviar 11 milions d'euros a les arques públiques per legislatura.
L'austeritat ha estat un dels arguments usats pel cap del Govern per a justificar la necessitat de la reforma. Així mateix, Bauzá ha afirmat que s'ha concebut “pensant en el millor per la societat, i perquè es dediqui a la política qui realment tengui vocació” i ha afegit que “trobarem molt poques persones a qui els hi sembli malament la reducció”.
Per tal de dur endavant aquesta iniciativa, al Govern li cal el suport de dues terceres parts del Parlament, una proporció que ara per ara el Grup Popular no podria obtenir per si mateix, tot i la majoria amb què compta. En aquest sentit, seria imprescindible el vot de l'oposició per a dur a terme el projecte de modificació i és per això que Bauzá ha comentat que “el que m'agradaria és que MÉS i el PSIB diguessin que sí a aquesta reforma”.
El popular també ha defensat que la seva proposta no és “un brindis al sol” perquè “sinó no ho hauríem proposat i portat fins al Parlament”.
Els diputats no tindran sou, només dietes
L'esborrany també estableix que els diputats passin a cobrar només dietes i no sou i dietes com tenen actualment. Segons Gómez, amb aquesta supressió dels sous s'estalviarà fins a 4 milions d'euros (comptabilitzats dins dels 11 milions d'euros). Així doncs, si la nova Llei Electoral es modifiqués, només cobrarien sou i dietes els 5 representants de la mesa del Parlament i els portaveus i portaveus adjunts dels grups parlamentaris.
El Govern Bauzá proposa reduir en 16 els diputats al Parlament
També a Illes Balears
- Palma es presenta a Nova York com un referent cultural amb una mostra de flamenc
- Perdre la feina per defensar el català a l'aula
- L'Associació de Periodistes es posiciona en contra del nomenament de Josep Codony com a nou director general d'IB3
- El centre de Salut Emili Darder desobeeix la normativa vigent
- Narges Mohammadi: dona de foc
21 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
L'únic objectiu d'aquesta proposta és perpetuar el PP al Govern, dificultant l'entrada a partits minoritaris (el PI i d'altres) i reduint la presència de MÉS, tot cuinat per revalidar majories absolutes conservadores. Sr. Bauzá, si vol estalviar de bon de veres prengui altres mesures, com per exemple baixar-se el sou (que ja se'l varen pujar, contradictori no?) i no ens prengui el pèl amb mesures populistes. D'altra banda, seria bo rebaixar o eliminar el requisit del 5% per entrar al Parlament, moltes persones queden sense veu.
Quina barra! Si un cas és el senat que s'ha d'escapçar, no la cambra de representació democràtica, que ja la tenen prou capada amb el fet que si un partit no te un 5% no pot entrar (seria més sensible un 3, que si no qui representa les minories?). També es poden baixar el sou, enlloc d'anar lluitant com fan per la seva pujada. De fet, s'hauria de fer com a Finlàndia: els polítics no cobren, mantenen la seva feina i dedicació parcial com a polítics, la feina la fan els funcionaris que si que cobren per dedicació completa. Així ningú faria de polític si no fos per vocació de servir la comunitat. També s'han d'escapçar tots els sous "nescafé" de per vida als ex-polítics. Això sobra, i no representants al congrés, cambra viva de la vida democràtica.
La millor opció per estalviar és complir la sentència judicial que l'obliga a eliminar la pujada de sou als seus assessors, però pareix que no en té ganes ni d'estalviar ni de complir sentències. Au fatxenda demagog, arruix cap a Madrid i no emprenyis més per canostra.
Compatriotes: Que no ens imposin, també en aquest fòrum, el LEPE (Lengua Española Propia de España...), també conegut a l'Aragó amb el nom de LAPOLLA (Lengua Aragonesa Propia de Otros Lindos Lugares de Aragón...). S'ha d'advertir que aquestes denominacions no són un menyspreu a la llengua castellana ni tampoc als espanyols en general, sinó un homenatge adreçat només als espanyols que continuen anomenant seriosament el català com LAPAO (segons ells: Lengua Aragonesa Propia del Área Oriental) i altres denominacions despectives. Deixem sense respondre ni valorar els comentaris escrits en "la llengua cooficial distinta del català" (un altre homenatge, aquest pic a en Rafel Bosch que va utilitzar una fórmula similar per tal d'amagar el nom de la nostra llengua) i si podem evitar de llegir tals comentaris, millor. Demostrem, amb fets, que aquí el foraster no és útil ni necessari o, dit d'una altra manera, no permetem que cap mal educat pugui considerar el català com inútil i innecessari ni que pugui prescindir-ne en el territori on és l'única llengua pròpia.
Arrel del meu comentari d'abans, què voleu, que voti en blanc?
Es una medida inteligente y necesaria que le reportará muchísimos votos al pp.
Te pinta de trilero a aquesta foto. Onde está la bolitaaaa...?
En sobre 43 vol dir sobrar democràcia, això és el que vol.
Quin "mallorquí" més fals, que diu "sobren 43", a la forastera, destrossant la nostra (no seva) llengua, allà on tot mallorquí condret diria i escriuria "en sobren 43". Mostres massa les canyelles, germà.
Hi ha altres solucions. 1. Mantenir el mateix nombre de diputats, 59, i fer una circumscripció única per tot Balears. 2. Fer 59 districtes electorals amb aproximadament el mateix nombre de habitants, població de Balears 1'1 milió, cada districte tendria uns 18500 habitants per elegir un sol diputat. 3. Fer eleccions anuals amb un durada de 4 anys per diputat electe. El 10 de septembre per costum se fan eleccions per elegir el torn del any, cada torn són 15 diputats, així cada any se renova amb 15 diputats (14 el darrer any) i se donen de baixa 15 o 14 diputats. 4. Etc., etc, hi ha altres maneres de elegir, que per la brevetat no se poden exposar totes.