Tretze entitats vinculades amb l'àmbit educatiu han fet pública la Declaració en defensa de l'educació en català, aquest dijous a Can Alcover a Palma. Els impulsors d'aquest text demanen que la norma que substitueixi el Decret de tractament integrat de llengües (TIL) “garanteixi de bell nou l'ús progressiu del català com a llengua vehicular i de comunicació en l'àmbit de l'ensenyament”.
La Declaració cerca mostrar la necessitat de dotar el sistema educatiu balear “d'estabilitat” independentment de qui governi.
Els quatre eixos que vertebren la declaració són els següents:
1. Una vertadera autonomia dels centres docents per adaptar-se a la realitat, amb una gestió democràtica i transparent, i amb participació efectiva de tota la comunitat educativa.
2. Uns recursos econòmics i personal suficient per garantir el dret a l’educació, per poder implantar programes de millora i, especialment, per atendre la diversitat dins les aules.
3. Una nova regulació de l’ensenyament de les llengües, dissenyada per experts amb l’assessorament de la Universitat de les Illes Balears, consensuada, dotada de recursos suficients, adaptable al context de cada centre escolar i que aconsegueixi que l’alumnat, al final de l’escolaritat obligatòria, domini per igual les dues llengües oficials i sigui capaç d’entendre i expressar-se adequadament almenys en una llengua estrangera, principalment l’anglès.
4. Un pacte social i polític per l’educació que reculli les propostes anteriors i que sigui fruit del consens, per a la millora i l’estabilitat del sistema educatiu, independentment de qui governi.
La Declaració “no és una continuïtat del conflicte i pot ser adoptada per qualsevol ideologia”
Cristina Conti, de FAPA i membre de Crida; Tonina Cànoves, docent de la concertada i Pere Pol, de l'Assemblea de Docents, han estat els encarregats de llegir la Declaració i presentar en què consistirà la campanya de recollida de signatures per adherir-s'hi ja sigui a títol individual o com entitat.
Els docents han destacat que aquest document “no és la continuïtat del conflicte i és una declaració que pot ser adoptada per persones de qualsevol ideologia”.
És per això que a partir d’avui inicien un període de recollida de signatures al voltant de la Declaració obert a totes aquelles persones i entitats que es vulguin adherir amb la seva signatura o en la difusió i recollida de signatures.
Els impulsors volen que la ciutadania faci seva la Declaració i que es sumin el màxim d’entitats de l’àmbit educatiu o de qualsevol altre àmbit: associació de veïnats, col·legis professionals, associació en defensa de drets, institucions socials, entre d'altres.
La campanya de recollida de signatures així com d'altres accions es podran seguir a través del hastag #aBalearsVolem i del web http://www.abalearsvolem.com/. Els impulsors volen que la comunitat educativa, la societat en general i els partits polítics en particular, es posin d'acord per aconseguir una educació entesa com a servei públic, de qualitat i compensadora de les desigualtats socials.
Entitats impulsores de la Declaració: ADESMA (Associació de directors de secundària de Mallorca), ADIDE (Associació d’Inspectors d’Educació), ADIPMA (Associació de directors d’infantil i primària de Mallorca), Assemblea de Docents de les Illes Balears, Assemblea de Docents desCONCERTATS, Assemblea de Mestres i Professors en Català de les Illes Balears, COAPA Balears, Cooperatives d’Ensenyament de les Illes Balears, FAPA Mallorca, FE CCOO, FETE-UGT, Plataforma Crida i STEI-Intersindical.
Declaració en defensa de l'educació en català
També a Illes Balears
- Palma es presenta a Nova York com un referent cultural amb una mostra de flamenc
- Perdre la feina per defensar el català a l'aula
- L'Associació de Periodistes es posiciona en contra del nomenament de Josep Codony com a nou director general d'IB3
- El centre de Salut Emili Darder desobeeix la normativa vigent
- SIAU romp el silenci entorn del mestre i cantant Miquel Roldán
17 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Respect el que fan els damés, però contestar al pancateto, a la biodramina i altres amargats, me pareix perdre el temps.
Compatriotes: Que no ens imposin el LEPE també en aquest fòrum: deixem sense respondre ni valorar els comentaris escrits en la llengua cooficial distinta del català. I si podem evitar de llegir-los, millor. Demostrem, amb fets, que aquí el foraster no és útil ni necessari.
Estos pancatetos catalufos no tienen solución.
Molta gent petita, en llocs petits, fent coses petites, pot canviar el món. (Eduardo Galeano)
Fora adoctrinadors de sa nostra escola!!!
M'encanta veure tants de punts negatius! Couen ses veritats!
A la foto els de sempre. Esper que feu net les samarretes.
@Pancatetos: Dius que els franquistes s’han adonat que viure en democràcia és millor. Tens raó: per ells res a canviat, es neguen a obrir foses comuns i permetre que molts puguin com a mínim enterrar als seus familiars amb dignitat, ens conserven monuments i homenatges a la dictadura i al franquisme (et recomanaria que llegissis una mica sobre com es va construir el Valle de los Caídos, inclús a molts “fachas” se’ls posarien els pèls de punta: http://blogs.tv3.cat/senseficcio.php?itemid=49587), es neguen a condemnar la dictadura o tirar endavant una llei de memòria històrica, tenim mitjans de comunicació alguns pagats per l’Església que són simplement plataformes per manipular, insultar i dir barbaritats sobre aquest tema... Clar que en democràcia viuen millor: per ells, poca cosa ha canviat, estan tan a gust i ningú els demana responsabilitats. Puc entendre que hi hagi gent incapaç d’entendre Espanya com una realitat plurinacional, diversa, on el català es tan espanyol com el castellà... i que s’estimin més un estat centralitzat i uniforme, però utilitzant termes com “feixisme” etc. per intentar deslegitimar la defensa de sa llengua i cultura catalana, encara que ho vulgueu disfressar d’una defensa de “lo nostro” i “lo mallorquí”, perdeu la poca credibilitat que pugueu tenir, a part de ser un insult a la intel•ligència i una total falta de respecte i banalització de la història recent del nostre país i d’Europa o de fets que estan passant actualment. Però bé, d'on no n'hi ha, no raja...
@Atenció Un muy buena iniciativa, pero te aconsejo que cuando hagas tu escrito te lo corrija un profesor de catalán, para que tengas un poco de credibilidad, más que nada.
Pancatetos, es vostro partit, Partido Pancastellanista PP tot ho fa i ho defensa en castellà i deis defensar lo nostro... No, defesau Madrid-Castilla i sa submissió de les Illes Balears al colonialisme castellano! Per sa educació, per sa nostra llengua, aquest dissabte dia 12, Mallorca ha de bullir amb la Marxa per l'Educació.