La comunitat universitària s'ha reunit aquest dilluns entorn de l'ametller que es va plantar a Son Lledó per preservar la memòria de la rectora de la UIB, Montserrat Casas, per retre-li un homenatge en el primer aniversari de la seva mort.
Un minut de silenci ha donat pas a la lectura d’un poema de Joan Vinyoli recitat per l’escriptor i amic de Casas, Biel Mesquida. Tot seguit, el doctor Carles Bona, marit de Casas, ha mostrat el seu agraïment per la fotografia que li havia regalat el professor Joan Marcó, que recull la instantània d'alguns dels arbres de Son Lledó que tant agradaven a la catalana.
El doctor Martí X. March, vicepresident durant el primer mandat de Casas, ha recordat la figura d'una dona que va ser “generosa i treballadora” i que “vivia per a la universitat, perquè era una servidora pública”. I ha reivindicat que la universitat camini cap on volia Casas, cap a un centre dedicat “a la investigació, que produeixi coneixement i que sigui visible”.
Finalment, l'actual rector, Llorenç Huguet, ha recordat el seu compromís de “construir sobre el llegat de Casas” la universitat del futur i seguir lluitant com ella ho va fer per “la nostra llengua i cultura pròpies”.
El Govern no envia cap representant a l'homenatge
Majoritàriament professorat i personal d'administració i serveis (PAS) han assistit passades les 12.30 hores a l'acte d'homenatge. Per part del Govern balear no hi ha assistit cap representant ni tan sols el director general d'Universitats, Miquel Deyà. Deyà assegurà que "no em van convidar ni oficialment ni oficiosament. No vaig ser-ne informat ni convidat".
L’acte ha estat presidit conjuntament per l'actual Consell de Direcció de la UIB i els integrants dels anteriors Consells de Direcció que dirigí Casas.
Una vida dedicada a la Física
Montserrat Casas Ametller, nascuda a Hostalric (Girona) el 1955, morí a Barcelona víctima d'una llarga malaltia. Doctora en Física des del 1981 i posteriorment catedràtica d'universitat en la disciplina de Física Atòmica, Molecular i Nuclear (1994), s'incorporà a la UIB el 1983, de la qual fou síndica de greuges entre el 2000 i el 2005. El 2007 accedí al rectorat.
Casas era especialista en sistemes quàntics. Al llarg de la seva carrera publicà alguns llibres i més de cent treballs especialitzats. Un dels camps científics que més l'apassionaven era la contaminació radioactiva mediambiental, temàtica en la qual era una especialista de primera categoria.
Homenatge a la rectora "generosa i treballadora"
També a Illes Balears
- Palma es presenta a Nova York com un referent cultural amb una mostra de flamenc
- Perdre la feina per defensar el català a l'aula
- L'Associació de Periodistes es posiciona en contra del nomenament de Josep Codony com a nou director general d'IB3
- El centre de Salut Emili Darder desobeeix la normativa vigent
- Narges Mohammadi: dona de foc
9 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Compatriotes: Que no ens imposin el LEPE també en aquest fòrum: deixem sense respondre ni valorar els comentaris escrits en la llengua cooficial distinta del català. I si podem evitar de llegir-los, millor. Demostrem, amb fets, que aquí el foraster no és útil ni necessari.
Estaven molt ocupats reunits amb es Circulo
Por cierto, Dr. Deyá, dice usted que la UIB no avisó de este acto al DIRECTOR GENERAL D'UNIVERSITATS, pero "tampoc tenien obligació de fer-ho" Solo le falta pedir perdón por existir, o por no participar del todo del pensamiento único de la UIB única. Tienen ustedes un síndrome de Estocolmo monumental. Pese a los gestos, a los golpes en el pecho de Bauzá, pese al TIL (que pretende arrinconar al catalán, ma non tanto), son ustedes los causantes de este desastre que ahora no saben arreglar. Contra la izquierda catalanista estábamos mejor. Si no son capaces de presentar una alternativa mallorquina y balear al monstruo que han creado (no solo por omisión), tienen que irse a su casa y dejar de hacer el ridículo.
@Miquel Deyá Al Dr. Deyá y a su partido les está bien empleado. Fueron ellos quienes introdujeron el catalán en la legislación, en la Administración, en los colegios... en todos los ámbitos obligatorios. Fue con ellos en el poder cuando la UIB se convirtió en una cátedra de doctrina (hoy es poco más que eso). Pero sigan protegiendo el monopolio de estos paletos ultramarinos, sigan impidiendo que se establezca en Mallorca una verdadera Universidad... Somos los ciudadanos quienes podemos quejarnos, y no ustedes, Dr. Deyá. ¿Para qué pensaban que era esto del catalán? ¿De verdad se creyeron el mantra de que era una cuestión cultural o identitaria? Por supuesto, pero de otro lado. Y ahora no hay sitio ni para ustedes ni para la ciudadanía. ¿Y dicen que gobiernan? ¡Ja!
Sra. Poll: Una vegada més no informa vostè de tota la veritat. Ningú informà al Director General d'Universitats de l'acte d'avui. El divendres passat vaig estar tot el matí amb el Rector i vicerectors i ningú informà de res al Dr. Deyà (tampoc tenien obligació de fer-ho). Avui el Dr. Deyà a les 9 del matí era a la conselleria d'Economia amb un vicerector i tampoc se li ha comunicat res de l'acte. Acabada la reunió amb el vicerector i persones d'economia el Dr. Deyà ha quedat a aquella conselleria per tal de tractar temes de la UIB amb diversos Director Generals i funcionaris tal i com tenia planejat feia temps
Sra. Poll: Una vegada més no informa vostè de tota la veritat. Ningú informà al Director General d'Universitats de l'acte d'avui. El divendres passat vaig estar tot el matí amb el Rector i vicerectors i ningú informà de res al Dr. Deyà (tampoc tenien obligació de fer-ho). Avui el Dr. Deyà a les 9 del matí era a la conselleria d'Economia amb un vicerector i tampoc se li ha comunica res de l'acte. Acabada la reunió amb el vicerector i persones d'economia el Dr. Deyà a quedat a aquella conselleria per tal de tractar temes de la UIB amb diversos Director Generals i funcionaris tal i com tenia planejat feia temps
Cap falta hi feia ningú del Govern. O algú els ha trobat a faltar?
Huguet parla de defensar llengua i cultura, i no fa res per la normalització. De cada dia més espanyol a les classes de la uib. Pitjor que el TIL... Cap carrera es pot estudiar íntegrament en català.
Que es govern no hagi enviat representacio diu molt d'ells...