Leopoldo Abadía, aquest dijous, durant la presentació del cicle de conferències que farà a Palma. | Joan Torres

TW
10

El professor i escriptor Leopoldo Abadía està convençut que el conflicte pel procés sobiranista entre el Govern de Madrid i la Generalitat de Catalunya “es pot solucionar en una setmana i tres mesos”. Abadía es mostra convençut que en aquest assumpte hi ha dos fronts a solucionar, d'una banda el tema l'espoli fiscal que denuncia Catalunya, del “tu em robes”, i de l'altra, la qüestió del sentiment patriòtic.

Segons aquest expert en economia, el tema de l'espoli se soluciona tancant durant una setmana a dos experts a negociar, totalment incomunitats la qüestió de l'espoli, que la Generalitat té quantificada en 9 mil milions d'euros. Segons Abadía, “és una qüestió d'asseure's a negociar amb una calculadora i sense telèfons ni periodistes i no aixecar-se fins que quedi solucionat”. I afegeix, que si fa falta, que els doblers que reclama Catalunya els posin les grans entitats bancàries. Aquest primer punt, Abadía calcula que en una setmana es podria tenir tancat.

Pel que fa al segon aspecte més emocional del procés sobiranista, Abadia apunta que pot ser un poc més llarg de solucionar, uns tres mesos. Segons l'expert “aquí les dues parts també s'haurien d'asseure's a negociar sense mòbils i aïllats en un parador i estar-hi les hores que faci falta amb tots els àpats pagats i fins i tot els gintònics”. Abadía proposa que els pares de la Constitució que encara queden vius participin d'aquesta reunió per cercar “quin ha de ser l'encaix de les comunitats autònomes en una constitució reformulada”.

El 2017 “podrem respirar més tranquils”
L'economista ha pronosticat que “estem en el bon camí i el 2016 el dèficit estarà encaixat i no faran falta més retallades”. Aquesta és una de les moltes reflexions que ha fet aquest dijous a Palma Abadía durant la presentació del cicle de sis conferències que comença aquesta setmana i que es faran cada últim dijous de mes fins octubre. El cicle, que porta per títol, 'Economia per a sensats', es fa amb col·laboració amb la Fundació Barceló, el Cercle Financer de Balears i la Caixa.

Abadía ha avançat algunes pinzellades de les conferències. La primera, Com està el món?, és un recorregut històric per centrar-nos on som. La segona, Criteri i optimisme en temes econòmics, polítics i socials, vol intentar transmetre la importància de tenir un criteri propi sobre l'actual situació econòmica i mai perdent l'optimisme. Abadía ha explicat que “l'optimisme és una mania meva. Cal lluitar per tirar endavant d'una situació concreta”.

La tercera xerrada, La globalització de la decència, servirà per analitzar els valors que fan falta a una societat per poder tirar endavant i és que segons el ponent, “crec que hi hagut i hi ha molts pocavergonyes”. És per això que aposta no per valors ètics sinó per la decència de les persones, ha explicat.

La quarta xerrada, La revolució de l'educació, és el que defensa aquest doctor en enginyeria industrial. El món ha canviat “i ja no som de poble, s'han de formar els joves perquè puguin treballar a Shangai o Tokio. El que cal és pensar directament en anglès i no pensar en castellà i traduir com faig jo”.

La cinquena xerrada, Cap on anem?, ha de servir per donar respostes clares de cap on cal anar i és que segons Abadía, “anem a Europa. Gràcies a Déu no ha manat Zapatero, ni Rajoy, sinó Merkel”. El cicle de conferències es tancarà amb L'esperança, que servirà per fer un petit resum de tot el cicle.