Educació rebaixa hores d'anglès i obre la porta a poder fer més hores en català o castellà

Educació i els responsables de les patronals de les escoles concertades. | C. P.

TW
13

La consellera d'Educació, Cultura i Universitats, Joana Maria Camps, ha anunciat avui una modificació en el calendari d'aplicació del Decret de Tractament Integrat de Llengües (TIL) a 1r i 2n d'ESO que consisteix principalment a rebaixar de 7 a 5 hores setmanals les classes impartides en llengua anglesa, fins al 2017.

Notícies relacionades

Amb aquesta modificació, que suposa un alleujament pels centres que no comptaven amb prous recursos per impartir matèries no lingüístiques en llengua anglesa, a més, s'obre la porta a què els centres puguin impartir més hores de classe en català o en castellà. Aquest canvi queda ja recollit a l'Ordre de desenvolupament del Decret de tractament integrat de llengües (TIL) on Camps ha reconegut que de les 30 esmenes que s'han fet, n'hi ha 12 d'acceptades. Una d'elles és la que afecta el còmput d'hores que s'han de fer en llengua catalana i castellà. Si fins ara es parlava de què “s'haurà de respectar que la impartició es faci de manera equilibrada en cadascuna de les llengües oficials”, ara hi diu “s'haurà de respectar l'equilibri lingüístic de les llengües oficials”. Això representa passar d'exigir un equilibri aritmètic a un equilibri lingüístic.

Camps ha escenificat l'acceptació de les esmenes aportades per les patronals de l'escola concertada, durant una roda de premsa celebrada a la Conselleria. CECE i Escola Catòlica són les dues patronals que han acceptat aquest nou redactat de l'Ordre i és per això que Educació ha volgut que el president d'Escola Catòlica, Bernat Alemany i la presidenta de CECE, Magdalena Mateu, també poguessin explicar els motius de perquè donaven el seu suport al nou redactat.

Alemany s'ha mostrat conforme amb la nova distribució horària perquè es mostra convençut que la presència del català pot continuar sent majoritària a les aules amb l'actual còmput horari de l'Ordre. Així, a Secundària si es fan 5 hores en anglès o 2 matèries; 9 hores en català o 3 matèries i 9 hores en castellà o 3 matèries, això fa un total de 23 hores marcades per Educació, però que cada centre pot completar amb 9 hores més fins a arribar a les 32 hores lectives setmanals amb classes amb català o castellà.

Vídeo de l'inici de la roda de premsa d'aquest divendres de Camps