Els manifestants, que han sortit de la plaça d'Espanya, han reivindicat els drets de les dones davant les regressions. | M.À.C.
Clam a Palma en defensa dels drets de les dones. Més de 350 persones s'han manifestat aquest dissabte, amb motiu del Dia Internacional de la Dona, per defensar la lluita feminista i reivindicar “les llibertats que ens volen prendre”.
La manifestació, convocada entre d'altres per Contraatac Feminista, Dret a Decidir i la Plataforma Antipatriarcal, ha sortit de la plaça d'Espanya al voltant de les 12:30. Amb el lema “Lluitam pels nostres drets, Contraatac feminista”, la manifestació va recórrer els principals carrers de Palma fins arriba a la Plaça de la Reina. Després de la lectura del manifest, es va celebrar un vermut solidari a la plaça de Santa Catalina.
La protesta va ser acolorida i animada. Molts manifestants i col·lectius també duien pancartes on es podien llegir lemes, en contra de la llei de l'avortament de Gallardon, com ara “El meu cos, els meus drets”, “Nosaltres parim, nosaltres decidim” o “Dret a l'avortament, lliure i segur per a totes”.
A la protesta també es va poder veure un nombrosa representació dels partits polítics d'esquerres. Hi eren presents, entre d'altres, Silvia Cano, Aina Calvo i Teresa Riera, del PSIB-PSOE; David Abril, Fina Santigo i Antoni Verger, de MÉS; i Manel Carmona, d'EU.
Barricada feminista
El manifest, llegit per diverses representants dels col·lectius feministes, assegurà que el 8M és un data per reconstruir “la barricada feminista, per plantar cara, per advertir-los que no cedirem i que recuperarem mil·límetre a mil·límetre el camí de les nostres àvies, el camí que havíem recorregut, malgrat que ells intentin fer-nos tornar enrere”.
El text, que reitera que els col·lectius no deixaran de reclamar “la llibertat que ens volen prendre”, assegura que cal declarar la guerra al “capital”, al “patriarcat”, al “sistema infame que ens segrega per sexes i classes socials”, que “assassina persones immigrades”, que “legisla sobre els nostres cossos i exerceix un clar terrorisme d'estat contra les classes populars”.
El manifest afirma que cal prendre consciència que les decisions que es prenen a la UE i les “elits del nostre país” van en contra de “nosaltres”. En aquest sentit, destaca els efectes negatius de la crisi econòmica sobre les dones treballadores, així com la pressió social que perviu per imposar el model familiar tradicional.
Dret a l'avortament
En aquest sentit, el manifest critica amb contundència la influència exercida per l'Església a l'hora de plantejar la nova llei de l'avortament, assegurant que intenta “manipular el nostre dret, un dret legítim i inqüestionable, a decidir sobre què volem fer amb la nostra vida, amb la nostra maternitat i amb el nostre cos”.
Finalment, el manifest, que denuncia com la repressió assetja ”en forma de detencions, d'agressions en les mobilitzacions i d'amenaces de multes”, fa una crida a la “desobediència” i reivindica la participació i la lluita des de les bases.
2 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Tan sols és un acudit, però també vull agarir seva la presència a tots els homes que han anat a la manifestació.
Jo he anat a la manifestació a favor dels drets femenins, mentres la meva dona es quedava a casa fent dissbte.