El conseller d'Hisenda i Pressuposts afirmà que els efectes de la sentència s'hauran de compartir amb l'estat i la resta de comunitats. | Gemma Andreu

TW
1

La notícia de la decisió dels jutges de Luxemburg pel que fa a la invalidació del cèntim sanitari a l'estat sembla no inquietar gaire els membres del Govern. Així, el conseller d'Hisenda i Pressuposts, Josep Vicenç Marí, assegurà en conèixer les novetats judicials que el dictamen del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) no afecta al 2013, i que únicament podria fer-ho en relació amb els vuit mesos en els quals es va aplicar aquest impost en el 2012, i quan es van recaptar devers 18 milions d'euros.

Després de conèixer que la justícia europea considera el cèntim sanitari fora de la legislació comunitària, Marí remarcà que al Consolat es llegirien «amb atenció i cura» la sentència. Segons explicà, aquest impost es va començar a aplicar el maig de 2012 i defensà que el gener de 2013 es van realitzar «les modificacions oportunes a nivell estatal».

«A principis de 2013 es va canviar l'estructura de l'impost perquè es coneixia la possibilitat d'una sentència en aquest sentit», assegurà Marí. Aleshores no s'eliminà el gravamen, sinó que es matisa la seva aplicació. Segons reconegué el conseller, «l'Estat ja va estructurar l'impost en el sentit de corregir una eventualitat que ara s'ha produït. Des de l'1 de gener de 2013 l'impost té l'estructura correcta», remarcà.

Notícies relacionades

Segons el conseller eivissenc, el 2012 hi havia problemes amb l'estructura i una «col·lisió amb normes comunitàries», insistint que per aquest motiu es varen resoldre «i es va fer que no tingués caràcter finalista i es va estructurar la part estatal. La part autonòmica en lloc de ser un recàrrec, es va estructurar dins de la part estatal de tot l'impost, es reformulà l'impost en definitiva».

El conseller indicà que el tram autonòmic ingressat el 2013 amb aquest impost va ser de 36 milions d'euros, si bé ha assegurat que la sentència no afectaria a enguany i únicament ho podria fer a vuit mesos de 2012.

Marí advocà doncs per estudiar els efectes de la sentència, ja que «els hem de compartir amb l'Estat i la resta de comunitats». No obstant això, puntualitzà que «l'impost com a tal continua» a Balears. «No té cap problema», assegurà.