cielo claro
  • Màx: 15°
  • Mín:

Partits i sindicats mostren el seu rebuig a la restricció de la llei de l'avortament

Una vintena de persones es va concentrar divendres davant Delegació de Govern per protestar contra la modificació restrictiva de la Llei de l'Avortament. | Joan Torres

MÉS, Esquerra Republicana a Mallorca i CC.OO. han mostrat el seu rebuig a la nova Llei de l'Avortament projectada pel Govern de Mariano Rajoy. Per contra, l'Institut de Política Familiar (IPFB) i Derecho a la Vida (DAV) consideren que és una “passa endavant”.

Fina Santiago, diputada de MÉS, ha afirmat que aquesta modificació de la llei de l’avortament “ens allunya d’Europa, i ens acosta a països on les dones són ciutadanes de segona categoria. Ens acosta a països dictatorials, en què no es diferencia entre religió i estat”.

Segons Santiago, “el PP vol imposar la seva moral, perquè considera que és l’única bona. Ells es consideren la mesura de la moral i de l’ètica”. A més, segons manifestà, “és una reforma hipòcrita: entre les dones que avorten cada any a Balears i al conjunt de l’Estat hi ha votants i militants del PP”.

La diputada considera que aquesta llei “és un altre exemple del retrocés en llibertats que ens està imposant el PP”. “Presentarem una nova proposició no de llei per rebutjar aquesta reforma legal en el plenari del Parlament”, afegí la representant ecosibiranista.

Per part seva, Agnès Ambrós, Secretària de la Dona d’Esquerra Republicana a Mallorca, ha considerat que les reforma del PP “incapacita a la dona i l’aboca a avortaments sense garanties que perjudicaran la seva salut. Només podran avortar les riques”.

La representant d'Esquerra considera que el Govern Rajoy “gira la llei de 2010 com qui gira un calcetí. El que fins ara havia estat prioritzar el reconeixement dels drets sexuals i reproductius en consagrar: els períodes de lliure elecció, el dret a decidir de les joves menors d’edat, les garanties d’accés a la prestació pública de la interrupció, l’accés a l’anticoncepció, l’objecció de consciència dels professionals, la Formació dels professionals en interrupció embaràs, l’educació afectiva-sexuals, salut sexual i salut reproductiva, passarà a ser només repressió i impediments, una reforma pròpia del nacionalcatolicisme que practica el PP”.

Ambrós també considera que la reforma “té un context de duresa major en un moment de crisi econòmica i quan s’han deduït a la mínima expressió les ajudes a la dependència i les polítiques d’educació sexual i emocional a les escoles”. “Totes aquelles dones que pensaven que els seus drets estaven garantits són cridades a la lluita, ja que els drets aconseguits per les nostres mares i padrines estan en retrocés i caldrà lluitar per a la recuperació”, afegí.

Per part seva, Eva Cerdeiriña, secretària de Política Social i Igualtat de CC.OO., ha considerat que la reforma “és un atac frontal” a l’autonomia de les dones, a la seva llibertat per decidir sobre la salut reproductiva i sobre la maternitat.

Segons la representant sindical amb aquesta mesura l'Executiu “aprofundeix en el menyspreu a la igualtat de drets que plantegem i exigim les dones, sense respectar, a més a més, el que s’estableix tant en la Constitució Espanyola com en una altra normativa igualitària internacional.”

Finalment, Cerdeiriña reclama al Govern que “rectifiqui i retiri” la nova norma alhora que denuncia que les retallades en els serveis públics també “tenen un importantíssim impacte de gènere” perquè fa que augmenti la tasca de cura adjudicada a les dones i “persisteixi la insuportable realitat de la violència de gènere”.

Suport a la nova llei
D'altra banda l'IPF i l'entitat DAV han considerat que la reforma “és una primera passa endavant en la protecció de la vida i de la dona embarassada”. Segon les entitats, el més important és haver acabat amb “l'avortament com un dret” ja que permetrà aconseguir “l'objectiu de l'avortament zero”.

Les entitats, que asseguren que el nou projecte legislatiu acaba amb tots aquells que “es lucren amb l'avortament”, reclamant “fermesa, diligència i agilitat per tal que la reforma es dugui a terme de la manera més seriosa, profunda i rigorosa possible, per tal de garantir el que hauria de ser l'objectiu més important: aconseguir salvar vides”. Amb tot, consideren les restriccions de la nou text com “un triomf de la societat civil”.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.