El ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, ha dit avui que a priori no s'aprecien les raons que s'exigeixen d'equitat, interès públic i justícia per a concedir l'indult que ha sol·licitat l'expresident de Balears, Jaume Matas.
L'exmandatari autonòmic argumentà en la petició d'indult que ha plantejat al Govern central que la pena de 9 mesos de presó per tràfic d'influències que pesa sobre ell per una peça separada del cas Palma Arena «no resulta adequada a la justícia, equitat i proporcionalitat».
Al·legà que el Tribunal Suprem rebaixà la condemna inicial de 5 anys i 3 mesos que li va imposar l'Audiència de Palma per diversos delictes de corrupció i la va deixar en 9 mesos per haver influït sobre un subordinat perquè es paguessin fons públics de forma il·legal al periodista Antonio Alemany, que en aquella època li escrivia els discursos.
En resposta a una pregunta d'UPyD en la sessió de control al Govern en el Ple del Congrés dels Diputats, Alberto Ruiz-Gallardón ha explicat que l'indult és un acte reglat i l'Executiu, abans de prendre una decisió, necessàriament ha de sol·licitar els informes de la sala que ha dictat sentencia i del Ministeri Fiscal, el que ha fet el Govern divendres passat.
El ministre ha destacat que «en aquest cas concret se sol·licita l'indult per un delicte de tràfic d'influències», i aquest Govern «mai no ha concedit un indult per un delicte de tràfic d'influències i 'a priori' sembla difícil apreciar aquestes raons d'equitat i d'interès públic o de justícia». Així mateix, ha informat que dels 178 indults concedits enguany, només un ho ha estat per un assumpte relacionat amb l'administració pública, i no es tractava d'un afer relacionat amb el tràfic d'influències.
A més, ha indicat que just es concedeix un 7 per cent aproximadament dels indults sol·licitats, i que el 96 per cent dels indults que ha concedit aquest Govern tenien informes favorables, o bé del Ministeri Fiscal o bé de la sala sentenciadora o d'ambdós.
En qualsevol cas, Ruiz-Gallardón ha insistit que «lògicament la decisió definitiva l'adoptarà el Govern una vegada que conegui els informes de la Sala i del ministeri, com no pot fer d'altra forma».
«Li vindria molt bé la presó»
La diputada d'UPyD Irene Lozano ha comentat sobre Matas que «estam parlant d'un subjecte la conducta delictiva del qual ha estat qualificada pel fiscal de Palma de molt greu i al que l'Audiència Provincial que l'ha condemnat l'ha qualificat de perillós criminal, que no s'ha penedit i que demostra que no és conscient de la gravetat del mal que ha causat a la societat».
Per això, al seu judici, al també exministre de Medi Ambient espanyol «li vindria molt bé aquest poder de rehabilitar que té la presó contra els delinqüents perillosos». «Per a la societat espanyola seria un moment de rescabalament del que veritablement estem necessitats, el veure entrar algun dels grans corruptes a presó», ha indicat Lozano. Ha afegit que «la societat no tolera més casos ni més impunitat pel que fa a la corrupció».
4 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Però només a priori, perque a posteriori és bén segur que en trobaràn de raóns.
"És la cara l'espill de l'ànima?". Au jes! Boníssimes cares!
Record que durant la postguerra, quan jo era un nin, que el diari deia: "Las patatas no subirán". Aleshores mon pare li deia a ma mare: - Joana, carrega de patates avui, que d'aquí a dos dies valdran el doble!
"A priori?". Quina barra! quina manera de preparar-nos perquè, d'aquí poc, vegem el senyor Matas lliure pel carrer o a la Colònia, menjant marisc i mirant-nos amb el seu somriure més cínic. Jo trob que tot plegat és part d'un pla encaminat a persuadir-nos que no pretenguem justícia, que no hi ha res a fer, que tenim raó els mallorquins amb el nostre característic "i tanmateix...". O sia "deixau tota esperança els qui heu entrat".