Francesc Antich, senador autonòmic del PSIB, defensà aquesta setmana en la comissió de comunitats autònomes del Senat la necessitat de modificar la llei local que prepara el PP per incloure “el reconeixement del règim jurídic propi dels consells insulars”, ja que la normativa inicial els preveu equiparar a les diputacions provincials.
Antich explicà que la llei, tal com està redactada, equipara els ajuntaments canaris i els consells insulars de Balears a les diputacions provincials “encara que són institucions que tenen molt poc veure entre si”
“Els consells insulars tenen un règim jurídic propi, reconegut per l'Estatut d'Autonomia i protegit per la doctrina del Tribunal Constitucional, com van ser en la sentència 132/2012 del 19 de juliol”, explicà l'expresident autonòmic.
No obstant això, segons assegurà Antich, la llei del PP “és una contranorma, que no parla ni respecta aquest règim propi”. “Per la seva naturalesa, les diputacions són entitats locals i els consells són institucions autonòmiques (encara que tenen la doble naturalesa d'autonòmiques i locals)”, detallà.
Segons va insistir l'expresident, per les seves competències, pel seu finançament i la seva forma d'elecció directa per la ciutadania, els organismes insulars són molt diferents de les diputacions.
Disposició addicional
És per aquest motiu que Antich reclamà que s'incorpori “una disposició addicional apropiada per salvar el règim jurídic dels consells i que no hagin de regir-se per aquesta norma que modifica les administracions locals, sinó per l'Estatut d'Autonomia i les normes autonòmiques aprovades”.
L'expresident destacà, a més, la situació “especialment complexa” del Consell de Formentera, al què la llei li aplica la normativa d'un municipi a causa de la seva mida. “Equiparar el Consell de Formentera a l'Ajuntament dificultaria molt el treball de l'organisme insular, amb les conseqüències que això pot tenir per als formenterencs”, afirmà. Així, demanà que s'inclogui “una disposició addicional més” -a banda de la dels consells insulars- per afegir la problemàtica de Formentera.
L'occità presenta diversos dialectes:
Nord-occità:
Llemosí
(Alt llemosí
Baix llemosí)
Alvernès
(Alt alvernès
Baix alvernès)
Vivaro-alpí o gavot:
(Delfinès
Nord-vivarès
Transalpí)
Occità meridional:
Llenguadocià
(Baix llenguadocià
Llenguadocià mitjà
Alt llenguadocià
Guienès)
Provençal
(Niçard
Marítim
Rodanenc)
Gascó:
Landès
Bearnès
Gascó oriental
http://ca.wikipedia.org/wiki/Occit%C3%A0