Oceana proposa ampliar en 78.000 hectàrees més el parc marítim-terrestre de Cabrera. | Arxiu

TW
0

La Fundació Félix Rodríguez de la Fuente ha mostrat el seu suport a la proposta presentada per l'entitat ecologista Oceana per ampliar el Parc Nacional de Cabrera. L'entitat continua així la tasca realitzada pel naturalista, que l'any 1977 impulsà la Comissió per a la Conservació de Cabrera amb la finalitat de crear en aquest arxipèlag el primer parc marítim-terrestre de tot l'Estat.

La fundació naturalista ha mostrat el seu suport en considerar que els avenços tecnològics dels darrers anys han permès documentar àrees de profunditat que abans eren desconegudes. És per aquest motiu que consideren que “no és coherent que la gestió d'aquestes aigües es mantingui clavada en l'immobilisme”.

En l'actualitat, la zona marítima protegida compren aproximadament 8.000 hectàrees. La proposta d'ampliació d'Oceana suposaria afegir-hi 78.000 hectàrees més. Del tal mode, el parc seria deu vegades major del que és ara i les aigües protegides cobririen 86.000 hectàrees.

Notícies relacionades

Odile Rodríguez de la Fuente, directora general de la Fundació, assegura que un dels pilars de l'entitat que presideix és que “els usuaris dels espais naturals participin en la responsabilitat de la seva conservació”. “L'ampliació del parc de Cabrera no s'ha de fer d'esquena a les persones, sinó determinant quines activitats són compatibles amb la preservació dels valors naturals”, afirma la responsable.

Segons explica Rodríguez, “en espais protegits en els quals hi treballam veiem que aquesta filosofia dóna peu a impulsar noves activitats econòmiques en els municipis propers al Parc, a la vegada què es donen suports als usos tradicionals no destructius”. “Creiem que això seria aplicable en el cas de Cabrera, en particular pel que es refereix a la pesca artesanal i algunes activitats turístiques sense impacte ambiental”, assegura la responsable de la Fundació.

Protecció mediambiental
Per part seva, Xavier Pastor, director executiu d'Oceana a Europa, assegura que la protecció de l'arxipèlag de Cabrera “és un fita de diverses organitzacions mediambientals que s'hi han succeït al llarg dels anys per impulsar la conservació d'aquest enclavament”.

“El procés va tenir èxit perquè va anar de la mà d'autoritats i organisme públics i privats des del principi. En aquest sentit ens trobem en una situació molt semblant a la que hi havia abans de la creació del parc, amb un projecte d'ampliació recolzat per entitats mediambientals, sector turístic, pescadors artesans, clubs de busseig i diversos sectors polítics, al que només li falta la firma del Govern balear”, assegura Pastor.