Poques vegades hem sentit el president del Govern, José Ramón Bauzá, reconèixer que ha actuat de forma errònia en un assumpte i demanar disculpes per tractar de rectificar-ho.
L'escriptora i filòloga Carme Riera -l'última persona a adquirir un seient a la Reial Acadèmia Espanyola de la Llengua- aconseguí aquesta fita, en admetre Bauzá ahir al ple del Parlament que fou una errada no assistir personalment a la cerimònia de nomenament de la mallorquina com a nova acadèmica de la RAE, i ni tan sols enviar-hi ningú com a representació de l'administració autonòmica.
Concretament, el mandatari contestà a la sessió que cada dimarts se celebra al Parlament que el Govern "hauria d'haver estat" present a l'esdeveniment, "i no ens costa reconèixer-ho", afegí. "És un error i esperarem que no es torni a produir, i així li ho he transmès a Carme Riera".
Prioritats
El líder de MÉS, Biel Barceló, qüestionà en seu parlamentària al president balear sobre les prioritats quan organitza els seus deures diaris. A això, el cap de l'Executiu respongué explicant com s'elabora i planeja l'agenda presidencial, deixant clar que el seu gabinet reb "nombroses invitacions de moltes institucions, particulars i empreses", però "desgraciadament" no li és possible acudir per tot arreu. "Rebem centenars d'invitacions a la setmana i es pot cometre algun error", sentencià.
En canvi, el portaveu econacionalista a la Cambra creu que no és admissible que el president tengui temps per anar a veure escoles a Suïssa i Sudamèrica, en referència a alguns dels viatges que ha realitzat durant la present legislatura, però aquestes instal·lacions no les vol veure de cap manera quan és a Balears.
També lamentà Barceló que ni la cultura en general ni la dona de lletres mallorquina que era homenatjada aquell dia per la RAE en particular siguin per al Govern elements definidors d'allò que anomenen 'marca Balears', i que fa una setmana anà a vendre el mateix Bauzá en persona a Califòrnia, en un viatge oficial al costat dels Prínceps d'Astúries.
Precisament, Riera posà en valor al seu discurs d'entrada els paisatges mallorquins i el valor que els han donat diversos escriptors al llarg del temps.
13 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Totalment d'acord, "Tanmateix" El problema que tenim és barrejar política i llengua
Però de veres penseu que tan Bauzà , com més encara la Camps , o el Camps, haguin llegit mai un llibre, que no sigui el llibre de Caixa de la farmacia, o de la immobiliaria?
"Tammateix", crec que hauriem de tenir les cosses clares: Jo mateix, sense ser molt catalanista, soc anticastellanista, el que no vol dir en absolut que estigui contra el castellà-llengua, ans a l'inrevés, soc un amant de LA LLENGUA CASTELLANA igual que ho soc del català-mallorquí, malhauradament utilitzat el castellà des de la Meseta en contra tot el que no sigui rigurosament castellà-espenyol, fa 300 anys que per ser español, has de ser primer, directa o indirectament, castellà. I d'això, el castellà no en te la culpa que la pobra visió de Espanya com estat que en tenen a Castella, el castellà -llengua es una riquessa que per desgracia el carácter tancat mesetari no sap ni apreciar, com no sap apreciar altres llengues ni la pluralitat de l'estat español, tal volta l'estar tan alluny de la mar hi tingui qualque cosa a veura...per això, fora de la meseta les altres cultures percebeixen el pès d'aquesta intrasigència i impossició de mentalitat com un pés insoportable...
Això demostra que en José Ramón es una persona com toca. Tota persona s'equivoca algun cop En canvi, el president del govern del pacte d'esquerres, del qual ara no record el seu nom, mai va admetre haver errat en res, encara que de segur que en va fer mes d'una.
Vos heu fixat que en José Ramón en referir-se al nostre missioner diu "es pare Serra"? A Mallorca deim "el pare Serra"; igual que deim "la Seu", "el bisbe", "el rei", "el senyor X", etc.
Personalment no veig quin benefici ens pot aportar que aquesta senyora sigui a la RAE. És a l'IEC que necessitam gent, gent que defensi la nostra lengua activament i que acceleri el procés d'entrada de vocabulari propi de les Illes al DIEC. En qualsevol cas, Carme Riera no crec que sigui sospitosa de cap manera d'anar en contra del català com hi ha gent que diu per aquí, ja que escriu en ambdues llengües. Creis realment que el senyor Bauzà ha llegit mai un llibre que no sigui estrictament els necessaris per la seva carrera, aquells recomanats per l'antic règim i allò que escriguin pseudoperiodistes/pseudoescriptors de El mundo, abc o La Gaceta?
És evident que ara, LA ZARZUELA, li ha estirat les orelles a Bauzá per no haver anat a honorar la seva escriptora preferida.
Me pareix que estam confonent moltes coses. Ser catalanista no implica ser anticastellanista. Quina incompatibilitat hi ha en què na Carme Riera sigui una escriptora en català i pugui ser un membre de la "Real Academia"? Crec que de vegades volem identificar nacionalisme amb sentiments radicals. Estic d'acord que el castellà fa presió sobre el català pel simple fet de la "convivència" o "coexistència" de les dues llengües en els territoris de parla catalana, però pensar que s'ha de ser anticastellanista per poder ser catalanista me sembla un error.
Carme/Carmen Riera, una espanyolista que considera que el català és mort. El president Bauzá va fer bé de no anar a aqueix acte d'exhibicionisme pornogràfic.
Carme Riera escriu en Català i en Castellà. Té obres en ambdúes llengües i ella és llicenciada en Filología Hispànica que com es fèia abans la carrera i per tant especialista ene Català i en Castellà, a més d´ altres llengues. El que es dedueix sense cap esforç és que ni Bauzà, ni la Consellera d´Educació, ni tampoc ningú del seu equip, coneixien la trajectòria de la senyora Riera i es pensaven que només escrivia en Català. Donat a que ho politizen tot i també ho estrapolen tot a la sequència binària: españolista-catalanista, mostraren els potóns.