Barberá ha afirmat davant els periodistes que no va donar instruccions ni va pressionar per contractar amb Nóos. | MANUEL BRUQUE/Efe

TW
0

Rita Barberá, batlessa de València, ha afirmat dissabte que Iñaki Urdangarin li va presentar una sèrie d'idees que li van semblar “oportunes per a la ciutat” però que no va donar instruccions ni va pressionar per contractar amb l'Institut Nóos, entitat que va organitzar les tres edicions dels València Summit.

Així ho ha afirmat Barberá als periodistes després de declarar durant més d'una hora davant del jutge d'instrucció del cas, José Castro, a la Ciutat de la Justícia de València en qualitat de testimoni pels convenis subscrits entre l'Ajuntament de València amb l'Institut que dirigia el gendre del rei.

Barberá, que estava citatada a les dotze del migdia, ha arribat abans als jutjats i ha entrat per una porta diferent de la principal, en la qual hi havia concentrats representants de la Plataforma d'Afectats per les Hipoteques, padrins flauta i de RTVVnoestanca, al costat d'un altre grup que volia mostrar-li el seu suport.

La batlessa ha afirmat que Urdangarin li va dir que tenia una organització sense ànim de lucre, una cosa que ella va creure, encara que després, ha afegit, “hem vist i llegit el que hem vist i llegit” i ha negat que es reunís en la Zarszuela amb ell i amb el seu exsoci a l'Institut Nóos, Diego Torres.

Ha reconegut que es va reunir amb Urdangarin en una ocasió, i que aquest li va exposar “una sèrie d'idees” que a Barberá li van semblar “oportunes per a la ciutat”, per la qual cosa li va plantejar que les concretés en un projecte.
En aquesta reunió, li va parlar de què tant la Ciutat de les Arts i de les Ciències (CACSA) i la Fundació València Turisme Convention Bureau tenien al seu objecte social la promoció de València i del turisme a través de jornades.
“No participo en res més ni d'organització, ni de decisió, ni de cridar a ningú, ni de donar instrucció, ni de pressionar ni de donar ordres,” ha insistit Barberá, qui ha assegurat que no va tornar a saber res de Nóos fins al dia de la inauguració del València Summit.

Barbera ha assegurat “imaginar” que Nóos va presentar el projecte a CACSA, que el remetria a Turisme València, una fundació en la qual, segons ha dit, l'Ajuntament de València “és en absoluta minoria”, i que també integren la Cambra de Comerç, la CEV, Fira València i desenes d'entitats privades relacionades amb l'esport.

La batlessa ha manifestat que és possible que en la reunió amb Urdangarin li parlés que aquestes entitats estaven ja a València Convention Bureau. Sobre els Jocs Europeus, Barberá ha afirmat que va sentir parlar-ne en un dinar però que ni va organitzar ni va contractar “res”.

Rita Barberá s'ha negat a respondre la pregunta d'un periodista que volia saber si el jutge li havia comunicat si torna a demanar la seva imputació en la causa. Per part seva, l'advocada del sindicat Manos Limpias, que exerceix l'acusació popular, Virgínia López, ha assenyalat als periodistes que Barberá no recordava determinades reunions amb Urdangarin i no ha tingut “més remei que admetre-les a la presentació de documents que parlen d'aquestes reunions”, i segons l'advocada, ha reconegut que van ser algunes, encara que cap en la Zarzuela.

Aquest matí ha declarat com a testimoni també l'exassessor jurídic de la Generalitat José Marí Olano, qui a la seva sortida dels jutjats ha defensat que tota l'actuació del Govern valencià quan es va tramitar el conveni dels Jocs Europeus va ser “irreprotxable jurídicament”.

Declaració de Camps
D'altra banda, el jutge d'instrucció està tractant de localitzar l'expresident de la Generalitat valenciana Francisco Camps perquè diumenge a les 11.30 hores, al lloc que ell consideri oportú, contesti per escrit en qualitat de testimoni a les preguntes redactades pel magistrat. El Tribunal de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) indicà que en cas de no poder contactar amb l'expresident, Castro no descarta suspendre la citació.