Detenció del número dos d'Alba Daurada, rere l'assassinat del músic antifeixista, Pavlos Fyssas. | Reuters

TW
4

Un dels exponents més àlgids de l'extrema dreta europea, els grecs d'Alba Daurada, tenen simpatitzants entre nosaltres. 

Així es féu palès el passat cap de setmana, quan aparegué a un dels ponts de la Via de Cintura de Palma una pancarta amb el logotip d'aquesta formació xenòfoba i el missatge “El Sol sale por el Este. Ya está amaneciendo en Grecia. Manolis, Georgos presentes”. Aquests dos noms es refereixen a militants neo-nazis assassinats la passada setmana al país hel·lènic.

El fet en qüestió duu afegida una especial càrrega simbòlica, ja que el lloc on es col·locà la inscripció és molt a prop de Son Gotleu, un dels barris de la capital balear amb major percentatge d'immigrants entre els seus veïns.

Així mateix, a través de les xarxes socials, diversos col·lectius han comentat en els últims dies que s'ha vist un grup de joves d'estètica neonazi realitzant pintades a favor dels feixistes grecs i dibuixant la imatge corporativa del seu partit. Aquest fet ha estat utilitzat per donar la veu d'alarma i no permetre que aquests grupuscles arrelin al nostre redol.

Notícies relacionades

Homenatge als 'vidres romputs'
La manifestació feixista és encara més reprovable quan s'amplia un poc la cerca i es comprova que el passat cap de setmana hi hagué diverses concentracions a l'estat amb missatges semblants, instigats per grups d'extrema dreta, coincidint amb el 75è aniversari de la 'Nit dels vidres romputs'. A una de les imatges que més s'han compartit a internet es podia llegir: 'El dorado amanecer siempre vence a la oscura noche'.

El 9 de novembre de 1938 hi hagué una onada d'atacs nocturns a sinagogues, cases particulars i negocis propietat de jueus a l'Alemanya nazi i a Àustria, que es va saldar amb la mort d'unes mil persones i l'enviament de trenta mil més a camps de concentració. Aquests fets han estat recordats des del respecte a les víctimes en nombrosos actes durant el cap de setmana a Alemanya. Lluny d'allà, queda clar que l'efemèride es recorda per motius ben diferents.

Un missatge minoritari
Malgrat tot, el cert és que les formes autoritàries i els missatges d'odi cap a qui és diferent són ara per ara minoritaris pel que fa a la representativitat política dins l'estat espanyol. Al Principat, per exemple, hi ha el cas de Plataforma per Catalunya, que baix el lema 'Primer els de casa' tenen en l'actualitat més d'una cinquantena d'edils arreu de la geografia catalana. El seu cas, però, no deixa de ser anecdòtic o residual.

En qualsevol cas, exemples com l'esmentat deixen entreveure que hi ha un cert rum-rum que afavoreix els sectors més radicals. A més, fa temps que el mateix fenomen es deixa sentir amb major o menor intensitat a molts estats europeus, on cada ultranacionalisme segueix l'estela de l'exemple grec, i trobam renascuts projectes com el Front Nacional francès de Marine Le Pen, la Lliga Nord italiana, el Partit Popular danès, o el Partit del Progrés noruec, per posar només alguns noms sobre la taula.

El partit Alba Daurada és famós en l'àmbit internacional des de no fa molt, però es constituí en la dècada dels vuitanta, malgrat que és obvi que mai no havien assolit una quota tan gran de poder com en les últimes eleccions. Aleshores la credibilitat dels líders tradicionals havia quedat ferida de mort, amb la cessió de sobirania econòmica a la Troika europea. Rere aquestes, la intenció de vot no ha deixat de créixer a favor seu, i això que ben aviat els seus membres es veieren implicats en assumptes obscurs, com atacs homòfobs i xenòfobs, i fins i tot en l'assassinat d'un raper local. Precisament, els noms que aparegueren en la pancarta vista a Mallorca poden guardar algun tipus de relació amb aquest crim.