La consellera Joana Maria Camps es reuní per primer pic amb el ministre Wert a principis del mes d'octubre. | R.L.

TW
9

La consellera d'Educació, Joana Maria Camps, es tornarà a reunir amb el ministre del ram, José Ignacio Wert, i la resta de representants autonòmics al Senat, en el marc de la Comissió General de les Comunitats Autònomes per parlar, aquest pic sí, de la recentment aprovada Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (LOMQE).

El ministre Wert ha volgut oferir un gest a l'oposició generada per la seva reforma, i s'ha mostrat disposat a canviar el calendari d'implantació de la LOMQE, previst per als pròxims dos anys. Wert ha fet aquestes declaracions, comentant que el grup popular establirà una discussió amb l'oposició per a, «eventualment», realitzar una «revisió» del calendari de l'entrada en vigor.

La reunió ha estat sol·licitada per la majoria de l'oposició i les diferents conselleries, i debatrà si la reforma educativa envaeix les competències territorials. Aleshores la majoria del PP aprovarà un informe favorable sobre la incidència autonòmica de la LOMQE, que ahir ja va ser presentat en la ponència de l'esmentada Comissió. Val a dir que a la trobada, la consellera menorquina hi assistirà amb veu però sense vot, de la mateixa forma que la resta de consellers autonòmics.

Durant l'actual legislatura és la primera vegada que es reuneix aquesta Comissió General. Enfront del text del PP favorable a què la LOMQE no envaeix terrenys reservats a l'àmbit autonòmic, es presentaran altres escrits alternatius de l'oposició a través de vots particulars.

Notícies relacionades

La majoria dels grups sí que consideren que la LOMQE va més enllà de les competències que hauria d'ocupar a un terreny com l'educatiu, transferit als territoris. Precisament, la majoria de les queixes vénen pel que fa al model lingüístic.

“Disminuir el fracàs escolar”
Abans de la trobada, la consellera Camps ha manifestat que la nova llei realitzarà avaluacions prematures a primer i cinquè de primària, “la qual cosa permetrà detectar les deficiències d’aprenentatge i així poder posar solucions personalitzades i de forma immediata. Ajudarà a disminuir el fracàs escolar”, ha dit.

Per la seva banda, el senador popular Luis Peral va comentar ahir, després de la ponència, que la norma no envaeix competències d'altres, i està avalada per jurisprudència del Tribunal Constitucional i el dictamen del Consell d'Estat.

No obstant això, el portaveu d'Educació del PSOE en el Senat, Vicente Álvarez Areces, comentà que la reforma educativa és «contrària a l'esperit constitucional» en diversos aspectes com, per exemple, en les assignatures troncals o els horaris mínims de les matèries.

Entre els assistents regionals hi haurà tan incondicionals sense fissures a la norma, com la madrilenya Lucía Fígar, o la mateixa Joana Maria Camps. També altres que han expressat obertament la seva oposició a la reforma, com és el cas de la consellera catalana d'Educació, Irene Rigau.