Dia 24 d'octubre s'ha convocat la segona vaga a tots els nivells de l'ensenyament i arreu de l'estat contra la reforma educativa de José Ignacio Wert, la coneguda com a LOMQE (Llei orgànica de millora de la qualitat educativa). De forma paralel·la a com ha estat aplicat a Balears el polèmic TIL, l'aprovació d'un text sense l'oportú diàleg amb les forces polítiques i el consens necessari amb la comunitat educativa provoca la reacció d'una bona part del món escolar.
El cert és que ahir als centres de les Illes hi predominà la calma. L'Arxipèlag fou un dels pocs indrets on no es caracteritzà com a massiva la contestació estudiantil a la recentment aprovada LOMQE. Era la primera de tres cites en les quals els estudiants estan cridats a no anar a classe, per tal de mostrar així el seu compromís amb la vaga que demà dijous tornarà a aturar les aules d'escoles i instituts, i també d'universitats, ara de tot l'Estat.
Assaig d'aturades
Organitzacions com la Plataforma d'Estudiants de les Illes Balears dubtaven ahir de si en el nostre particular context aquestes accions, allargades durant tres dies, serien productives o més aviat contraproduents. D'aquesta forma justificaren que a Balears no es realitzés cap activitat preparatòria del 24 d'octubre, perquè l'engranatge de les aturades ja està prou assajat i funciona bé als centres illencs, com s'ha pogut comprovar àmpliament.
«Venim d'un mes i un inici de curs molt conflictiu a Balears, era difícil afegir a les tres setmanes d'aturades i a la del 24-O tres jornades de lluita més, en aquest cas protagonitzades pels alumnes», explicaven fonts de l'esmentat sector. En el cas de la península, però, el seguiment fou important a moltes bandes, i especialment «multitudinari» en els ensenyaments mitjans.
Durada
L'Assemblea de Docents, al seu torn, escalfa també els motors per a la cita de dijous. Llavors serà, segons el seu parer, "un bon moment per a fer una aturada i mostrar al Govern que, tot i la paralització temporal de la vaga indefinida, seguim en marxa".
A més de reclamar als docents que secundin rotundament la jornada, no dubten a emfatitzar els punts que no comparteixen d'aquest acte; bàsicament la limitada repercussió d'una acció que dura just un dia.
"Demà a la resta de l'Estat tindrà lloc una altra vaga d'un dia contra la LOMQE -el 9 de maig hi hagué la darrera-. Estem segurs que a les escoles i instituts de per tot hi haurà una enorme part del col·lectiu docent qüestionant aquesta vaga d'un dia", explicaven.
Vaga general i indefinida alhora
En qualsevol cas, els docents organitzats, al costat de les entitats STEI-Intersindical, FETE-UGT i FE-COO difongueren un document en el qual marquen alguns punts vinculats a la imminent vaga de dia 24. A continuació us els transcrivim:
«1. Aquest proper 24 d’octubre cridam a secundar la vaga general d’educació.
2. Estan cridats a la vaga tots els empleats públics de l’administració educativa de l’Estat, administració educativa
de Comunitat Autònoma, Administració local, Administració educativa en el servei exterior i universitats públiques.
Igualment afecta a tots els treballadors docents i no docents de l’ensenyament sostingut total o parcialment amb fons públics, monitors de menjador i altres activitats en centres públics i privats concertats, personal d’atenció educativa o assistencial externalitzat, personal de les escoles depenents de l’administració local.
3. La vaga és una nova jornada de lluita per l’educació convocada a nivell estatal i que a les Illes Balears queda emmarcada dins la vaga indefinida.
4. Des de l’inici de la vaga indefinida a les Illes Balears, el govern ha mantingut una actitud de boicot a la negociació. No es va seure a la mesa fins a deu dies després de l’inici de la vaga i, a partir d’aquell moment, no ha volgut arribar a cap tipus d’acord, ni global ni parcial, ni ha acceptat la intermediació de ningú.
5. Cridam al seguiment massiu de la vaga per aturar les polítiques educatives i les maneres dictatorials dels governs de l’estat i del Govern de les Illes Balears.
6. Rebutjam la LOMCE, aprovada amb l’únic suport del PP. Aquesta llei ataca la participació de la comunitat educativa, l’autonomia de centres, l’atenció a la diversitat, l’ensenyament en català, etc. Paral·lelament, fomenta, entre d’altres, l’elitisme i la segregació.
7. Rebutjam el TIL, la llei de símbols i la llei de convivència, així com la resta d’atacs i menyspreus del govern Bauzá envers la comunitat educativa de les Illes Balears. Totes aquestes actuacions del govern autonòmic es poden considerar com una implantació experimental de la LOMCE.
8. Rebutjam les retallades en educació.
9. Oferim i demanam diàleg als governants, de manera molt especial en matèria educativa».
Concentracions
Els llocs i horaris de les concentracions a totes les Illes queden de la següent manera. A Mallorca, serà davant la Conselleria d'Educació, a les 12 hores, i al Passeig del Born, a les 18 hores. A Menorca, a la plaça Miranda de Maó, a les 18 hores. A Eivissa hi haurà també doble concentració, a la seu de la delegació de la Conselleria d'Educació, a les 12, i a la plaça de la Granada, a les 18 hores. Finalment, a Formentera, es cridarà contra la LOMQE a la plaça de la Constitució, a les 12, i a la plaça de la Constitució, a les 18 hores.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.