Arrufat, ahir a Palma, abans de participar al XXVII Seminari Blanquerna. | Pere Bota

TW
23

Quim Arrufat (la Seu d'Urgell, 1982) és diputat del Parlament de Catalunya per la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) i una de les veus més crítiques amb Artur Mas i en com està conduint el procés sobiranista. Arrufat és aquests dies a Mallorca per participa al XVIII Seminari Blanquerna.

Quin és el problema de la democràcia actual?

La democràcia es materialitza actualment en una sèrie d'institucions que li donen validesa, però ara mateix no estan complint la voluntat majoritària. No busquen cap mena de resposta de la gent i l'obtenen, obeeixen principalment al sistema financer, que en els últims deu anys ha agafat un poder molt per sobre d'aquestes institucions. Hi ha una clara dependència de les institucions cap al sistema financer. El sistema financer els hi marca a aquestes, el què han de fer i quines reformes.

Si la CUP arribés a governar a la Generalitat quines serien les primeres mesures que prendrien?

En un escenari d'independència formal i política, una de les primeres coses que creiem que caldria fer seria debatre i sotmetre a votació la pertinença a la Unió Europea (UE). Ara mateix, la UE és l'estructura financera més poderosa que hi ha sobre les nostres societats a Europa. És allà on mitjançant mecanismes gens democràtics, com el Banc Central Europeu o el Fons Monetari Internacional, que no els ha escollit ningú, s'està decidint el nostre futur.

La seva formació aposta per estar fora de la UE?

Nosaltres a l'actual UE no hi volem estar, però tampoc vol dir que automàticament a fora hi estiguem molt millor. L'actual sistema permet, per exemple, que et presentis com un partit d'esquerres però no et permet aplicar polítiques d'esquerres.

Què notarien els catalans que visquessin en un escenari com el que vostès plantegen?

No sabem si estar dins o fora de la UE és millor, però sabem que té moltes limitacions i l'esclavitud a què sotmet als seus pobles. De les primeres coses que caldria abordar és com organitzem l'economia. Una de les qüestions importants és l'energètica. Un dels problemes que tenim ara mateix la societat respecte al capital financer és aquest. Tota societat té capacitat per fabricar la seva pròpia energia si es posen els mecanismes. La sobirania energètica et permet tenir independència econòmica per decidir moltes altres coses.

En quin moment està el procés d'independència de Catalunya?

Hi ha tres blocs. Hi ha el bloc de Madrid liderat pel PP i Ciutadans que no vol res; una tercera via que estan obrint Duran i Lleida i els socialistes, que intenten pescar Iniciativa per Catalunya i finalment hi ha el bloc del Govern català que són els que volen fer una independència ordenada i legal.

A quin bloc està la CUP?

Al del Govern català, però els estem advertint que arribarà un moment en què el Govern haurà de prendre desicions que no podran ser sempre ordenades i tranquil·les. En algun moment, al Govern, quan se li hagin tallat totes les vies haurà de convocar una consulta, malgrat que l'Estat espanyol li digui que no la pot convocar. Això és un pas que la població està disposada a fer, però no sabem si CiU hi està disposada.

Balears podria entrar en el procés d'independència de Catalunya?

Això ho haurà de decidir la gent que viu a les Illes. Depèn de com es faci la independència de Catalunya, pensem que un projecte compartit amb el País Valencià i amb les Illes Balears no és en absolut impossible. En el pròxim cicle electoral és provable que canviïn els governs de les Illes i del País Valencià.

Què n'opina dels governants de les Illes?

Estan intentant fer el que al País Valencià han fet en quinze anys, però aquí, de cop. És a dir, un procés de desprestigi de l'autonomia; d'espanyolització de les institucions i de l'ensenyament; de ridiculització de la cultura pròpia i creació d'un conflicte lingüístic on no n'hi havia. Aquí es vol fer de cop i per tant, a cop de decret.

El PP vol que el Parlament balear aprovi una proposició no de llei que declari que Balears no forma part dels Països Catalans i que aquests no existeixen. Què n'opina?

És la millor manera de reconèixer que les Illes Balears pertanyen als Països Catalans, portant la proposició al seu Parlament, on té majoria. És la millor victòria que han tingut els Països Catalans en els darrers anys a Mallorca, que el PP vulgui recordar que no en formen part.

La solidaritat de Catalunya amb la vaga de docents està sent molt intensa.

En part, certes retallades i certa privatització de l'ensenyament ja s'estan produint a Catalunya, tot i que no és el TIL, però es veu a venir el que passarà amb la llei Wert. Crec que el que ha vist molta població a Catalunya i al País Valencià és que el camí que han empres els docents balears és el somiat per molta gent. Posar-se tots d'acord en fer una vaga indefinida, que és una cosa terrible, pels governs que volen imposar la seva voluntat a la gent. És d'una determinació absoluta, és agafar-se tots de la mà i plantar cara.