Una estudiant lliura una flor a la seva mestra en arribar a classe a l'institut Joan Alcover de Palma. | Teresa Ayuga

TW
8

Després de tres setmanes de vaga els docents de Balears tornen avui a les aules. Tot i que l'activitat es reprendrà amb 'normalitat', el conflicte no està solucionat. La suspensió temporal de l'aturada, aprovada aquests darrers dies per les assemblees de docents de les diferents illes, està subjecte a una negociació amb la Conselleria que es manté encallada.

El Comitè de Vaga i la Conselleria d'Educació reprendran avui horabaixa les negociacions després d'una setmana en què l'aplicació del decret de Tractament Integrat de Llengües (TIL) encallà les converses. Els docents reclamen que el decret sigui enguany voluntari, mentre la Conselleria defensa la postura de l'obligatorietat a Infantil i Primària i la voluntarietat a primer d'ESO.

Damunt la taula també es troben altres dos temes polèmics, com són la suspensió de la Llei de Símbols als centres educatius i la retirada dels expedients dels directors de Maó. Els dos punts són irrenunciables per als docents, mentre la Conselleria quelcom no està disposada a cedir.

Notícies relacionades

La suspensió temporal de la vaga, amb tot, ha obert un nou escenari. Malgrat que els actes i mobilitzacions continuïn, si el Govern Bauzá és condescendent amb el gest de l'Assemblea de Docents i els sindicats de suspendre l'aturada inciada el 16 de setembre, la negociació podria arribar a bon port. Ara bé, tal com apunten fonts dels docents, l'acord no serà fàcil.

Tres setmanes de lluita verda
Sigui com vulgui, la vaga ha significat tot un 'èxit' social segons les organitzacions docents. Malgrat les xifres desiguals de seguiment oferides per la conselleria i el comitè de vaga, la gran majoria de centres no ha funcionat amb normalitat. A més, la majoria de pares a optat, durant molts dies, per no dur els infants als centres en suport als docents i les seves reivindicacions. Les associacions de pares i mares han optat pel suport als docents, mentre la caixa de resistència ja ha recaptat més de 300.000 euros.

Les camisetes verdes de la Plataforma Crida s'han convertit en el símbol de la protesta. Nombroses entitats socials i milers de ciutadans s'han vestit de verd per mostrar el seu rebuig a les polítiques educatives del Govern Bauzá, caracteritzades pel decret llei. Des de la Part Forana, fins i tot dins el PP s'han escoltat veus dissidents. Amb tot, l'acte que deixà palès el gran suport social als docents va ser la manifestació de dia 29. Una gran 'marea verda', de prop de 100.000 persones, participà en la marxa històrica en favor de l'educació publica.