Dins la gran massa verda costava de trobar alguna estelada. Tot i això, alguns sectors de Madrid han considerat que la convocatòria fou un triomf de l'independentisme català. | Jaume Morey.

TW
19

Diverses veus provinents de la dreta espanyola més conservadora han analitzat la manifestació del diumenge passat arreu de les Illes i la seva conclusió és que la històrica cita suposà una victòria del “pancatalanisme”. Segons això, la indispensable ajuda del socialisme i d'altres sectors de l'esquerra balear ha duit al carrer a milers de ciutadans enganats pels moviments sobiranistes de Balears.

Tot un vicepresident del Govern i conseller de Presidència com Antonio Gómez fou dels primers que alimentà la teoria de la conspiració catalanista, assegurant el dilluns dematí a una entrevista a Catalunya Ràdio que “forces polítiques catalanes estaven al darrere” de la convocatòria que aplegà més de 100.000 ciutadans als carrers.

El testimoni de Gómez el recolliren ahir dimarts al Parlament la consellera d'Educació, Joana Maria Camps i la portaveu educativa del Grup Popular, Aina Aguiló, ambdues amb comentaris amb la mateixa direcció, cada una dins el seu particular estil.

Independentisme català
Unes i altres reaccions semblen seguir el paradigma ideològic que dilluns difonia un diari d'àmbit estatal. L'endemà de la protesta s'afirmava que els socialistes plegats amb el 'pancatalanisme' havien inundat els carrers, aprofitant l'acte per a “fer propaganda a favor de la independència de Catalunya”.

Notícies relacionades

Per a il·lustrar això s'indicà que durant la protesta es mostraren “nombroses banderes i proclames independentistes”, sense fer cas al fet que les estelades foren una imatge ben minoritària dins una convocatòria que s'havia demanat expressament que fora transversal.

Així mateix, el director de diari Pedro J. Ramírez afirmà a la COPE que a la manifestació “es disfressà de reivindicació per la qualitat de l'ensenyament allò que és una nova operació del pancatalanisme separatista que controla l'escola a Balears”.

Socialistes contra Espanya
El tertulià Hermann Tertsch seguia aquesta línia, afirmant a la mateixa cadena radiofònica que la concentració fou “una irritació del pancatalanisme, perquè ja no se'ls deixa fer el què volen, amb l'ajuda dels socialistes, que davant el dubte van sempre en contra d'Espanya”.

Fins i tot la presidenta autonòmica i secretària general dels populars a nivell estatal, María Dolores de Cospedal, sortí davant dels televidents espanyols i considera que “és dramàtic que un partit com el PSOE se sumi a una manifestació que té l'objectiu d'aixecar fronteres, dividir i separar”.