Professors informant a les portes del CEIP Aina Moll de Palma. | Pere Bota.

TW
12

Per a alguns sectors de la societat mallorquina i balear en general aquest passat divendres, primer dia del curs escolar 2013-2014, no just no fou un dia normal, sinó més aviat tot el contrari. L'aplicació del Decret de llengües a l'ensenyament de Balears elevà la jornada a la categoria d''històric'.

Així ho consideraren les Noves Generacions del Partit Popular, uns dels sectors més satisfets per l'entrada en vigor efectiva de l'ensenyament trilingüe que tant havien reclamat, des de la base, diversos anys i congressos juvenils després.

Les enhorabones als 'valents' governants, i especialment a la consellera Joana Maria Camps, per haver assolit la gesta d'esmicolar la immersió lingüística en català a les aules correren amb més o menys intensitat entre els partidaris d'aquestes sigles per la xarxa. Però els joves dels populars no foren els únics que celebraren sense embuts el teòric assoliment educatiu que millorarà les competències lingüístiques dels alumnes de les Illes.

Llibertat
La Federació d'APAS de les Illes (FAIB) coincidí amb les Noves Generacions a felicitar la consellera Camps per l'inici de curs 'tranquil i normal'. Així i tot no eludiren, com sí feren altres, el fet que l'arrencada del curs es visqué amb una 'calma tensa' per la convocatòria de vaga a partir del pròxim dilluns.

Notícies relacionades

La FAIB destaca davant això els drets dels alumnes a assistir a classe, així com els dels pares a triar l'educació que més els satisfaci. Confien així mateix en els "bons resultats que durà amb el temps l'aplicació del tractament integrat de llengües", i fan una crida als centres educatius perquè rebutgin qualsevol intenció d'adoctrinament en un sentit o l'altre, defensant també el Decret de símbols del Govern, per a traure de l'escola els posicionaments polítics.

Així mateix, afirmen que rebutgen els posicionaments radicals "d'alguns membres de la comunitat educativa" pel que fa a la llengua i el TIL, als quals criden a cercar un punt d'acord amb les autoritats educatives.

'No és normal, com el Govern'
En canvi, aquests a qui la FAIB acusa de postures radicals consideren que el començament de l'any escolar no ha estat gens normal, com a conseqüència que el Govern que els comanda tampoc no ho és gens. Per exemple, el sindicat majoritari dins l'ensenyament, l'STEI, considera que mai no s’havia vist un inici de curs tan conflictiu com aquest.

"Les actuacions del govern i la seva intransigència han fet que l’inici de curs sigui ple de tensió. Els centres comencen sense tenir projecte lingüístic aprovat. L’amenaça de vaga indefinida està consumada per dilluns. Ja hi ha convocats actes de protesta per a la setmana vinent, i són moltes les mostres de suport a la vaga des de diferents entitats, sindicats i col·lectius tant de les Illes com de fora", expliquen fonts del sindicat.

A això s'han d'afegir els actes que tengueren lloc a nombrosos centres de les Illes el primer dia de curs, en els quals es mostraren pancartes contra la suposada 'normalitat', s’informà les famílies dels motius de la vaga indefinida, i es cridà en els tres idiomes que diu voler conrear el Govern Bauzá que aquest no està essent i no serà un curs com als quals estàvem acostumats fins ara.