El Govern ha editat un vídeo en defensa del decret de Tractament Integrat de Llengües (TIL). | Conselleria de Educación, Cultura y Universidades Govern de les Illes Balears (Youtube)

TW
19

El Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB) publicà dissabte el decret llei aprovat divendres en un Consell de Govern extraordinari perquè el decret de Tractament Integrat de Llengües (TIL) s'apliqui a l'ensenyament durant el curs que ha de començar. La publicació concedeix, per tant, plena vigència al decret criticat per tota la comunitat educativa, els sindicats i els partits de l'oposició.

El BOIB, a més, publicà l'acceptació per part de la Conselleria d'Educació de les dimissions dels directors dels instituts Berenguer d'Anoia d'Inca i Baltasar Porcel d'Andratx, així com de la directora del col·legi Sant Jordi de Palma.

El Govern Bauzá, aprovà divendres d'urgència un decret llei que estableix l'aplicació del trilingüisme en l'educació des de l'inici del cicle 2013-2014 després que el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) suspengués cautelarment el calendari d'introducció del nou model, com havien sol·licitat els sindicats STEI i UGT.

“Tot ho fem pels nostres nins i per millorar les seves competències lingüístiques”, argumentà Joana Maria Camps, consellera d'Educació, per a qui l'aplicació mitjançant decret llei del calendari d'implantació del decret no suposa burlar una decisió judicial que el Govern “acata i respecta”. Amb tot, la conselleria ha editat un vídeo en defensa del TIL en el qual hi surten nins petits parlant en anglès dins les aules.

El PP va donar suport aquesta actuació, però els partits de l'oposició, els principals sindicats de professors i les federacions de pares i mares van criticar durament el Govern per deixar sense efecte la suspensió judicial i van reclamar la dimissió de la consellera. En aquest sentit, Pilar Costa, diputada del PSIB, demanà dissabte a Bauzá que “doni la cara” per tal de solucionar el conflicte generat. STEI, CCOO i l'Assemblea de Docents han convocat una vaga indefinida en l'ensenyament que començarà el pròxim dia 16.

Nou Decret
El nou decret aprovat pel Govern per fer complir el TIL estableix que els centres escolars han d'aplicar el projecte a l'inici del curs escolar 2013-14, mentre deroga l'article 20 i l'annex de l'anterior decret.

D'aquesta manera, el nou decret assenyala que la implantació del projecte es produirà a l'inici d'aquest curs a l'educació infantil, com a mínim en el primer curs de segon cicle; en l'educació primària, com a mínim en primer, tercer i cinquè i en l'educació secundària obligatòria, com a mínim en el primer curs de l'etapa.

A més, indica que la Conselleria d'Educació, Cultura i Universitats, al llarg del curs, dictarà una norma reglamentària per desenvolupar el calendari d'implantació del sistema del TIL per als pròxims cursos, en els diferents nivells educatius.

Altres projectes TIL
El nou decret també estableix que els centres educatius que requereixin una distribució horària de les llengües objecte d'ensenyament diferent del qual estableix el Decret 15/2013, de 19 d'abril, poden, d'acord amb el foment de l'autonomia, aprovar un altre projecte de tractament de llengües que se subjecti a una sèrie de requisits.

Notícies relacionades

Concretament, el projecte ha d'incloure la justificació i l'argumentació del canvi plantejat, així com els mecanismes d'avaluació i seguiment prevists, mentre respectarà el mínim d'hores que, d'acord amb els articles 6 a 10 del Decret 15/2013, es donaran a les diferents llengües en cada una de les etapes educatives.

Així mateix, la resta d'àrees o matèries no lingüístiques es donaran de manera equilibrada a cada una de les llengües oficials i, si el projecte així ho estableix, a la llengua estrangera plantejada al projecte.

En el cas dels centres públics, el nou Decret contempla que per aprovar aquest projecte s'ha de comptar amb el vot favorable de dues terceres parts dels membres del consell escolar, seguint el mateix procediment d'aprovació que estableix el Decret 15/2013. A més, en aquest cas, s'ha de dur a terme una consulta no vinculant a les famílies, conforme al previst a l'article 22 c del Decret 15/2013.

Mentrestant, els centres privats, sostinguts o no amb fons públics, poden aprovar aquest projecte de TIL d'acord amb els procediments i les competències orgàniques que la normativa vigent estableixi per aquests centres.
En aquest sentit, el decret subratlla que els projectes de TIL aprovats mitjançant aquest article hauran de garantir el caràcter vehicular de les dues llengües cooficials al llarg de totes les etapes educatives.

Per part seva, la Conselleria d'Educació per mitjà del Departament d'Inspecció Educativa, vetllarà per l'adequació del projecte de tractament integrat de llengües a la normativa vigent. El decret assenyala que mentre no es dugui a terme el desenvolupament reglamentari d'aquest precepte, aquest serà d'aplicació directa.

Inspecció educativa
D'altra banda, indica que en el supòsit que un centre hagi aprovat un projecte de TIL que, d'acord amb els criteris del Departament d'Inspecció Educativa, no s'ajusti a la normativa vigent, el seu equip directiu, d'acord amb les tasques de les quals és responsable segons la normativa aplicable ha d'elaborar una proposta de projecte que s'ajusti al mateix.

Aquesta proposta, segons el decret, s'elaborarà en el termini que estableixi el Departament d'Inspecció Educativa, d'acord amb els articles 6 a 10 del Decret 15/2013 i s'aplicarà, de manera transitòria, des de l'inici del curs 2013-2014, o fins que s'aprovi un projecte adequat a la normativa vigent per als pròxims concursos.

En cas que l'equip directiu no elabori cap proposta en el termini corresponent, el decret contempla que el centre ha d'aplicar el projecte aprovat una vegada introduïdes les observacions realitzades pel Departament d'Inspecció Educativa.

Aquest projecte s'aplicarà, de manera transitòria, des de l'inici del curs 2013-2014, o fins que s'aprovi un projecte adequat a la normativa vigent.

D'altra banda, estableix que durant el curs escolar 2013-2014, els projectes de TIL no poden incloure dins del còmput horari les hores dedicades al temps d'esbarjo, mentre assenyala que l'àrea de religió o d'activitat alternativa no es pot donar en llengua estrangera.