TW
14

Les hores següents a l'aprovació per part del Govern d'un decret urgent al Consell de Govern extraordinari que permeti posar en funcionament el decret de llengües a l'inici del curs 2013-2014, el divendres que ve, han estat farcides de comentaris i reaccions a la notícia.

PSIB. La portaveu socialista al Parlament, Francina Armengol, afirmà que el seu partit no descarta cap acció legal ni política després que l'Executiu se «saltàs» la suspensió cautelar de l'aplicació del TIL. Considerà que aquesta decisió suposa un «atac frontal» a la independència del poder judicial i a l'estat de dret».

Armengol recordà que ja han demanat la dimissió immediata de tot l'equip directiu de la Conselleria d'Educació, i insistí que l'Executiu de José Ramón Bauzá «se salta totes les línies vermelles possibles». A més, demanà al Govern que aturi «aquesta barbaritat, que abandoni aquesta forma de fer política des de la prepotència, la imposició i l'autoritarisme i que vagi cap a l'exercici del seny i el diàleg que no s'hauria d'haver perdut».

Més per Mallorca. La coalició econacionalista considerà molt greu que el Govern no acatés la suspensió del TIL dictada pel TSJIB, i avançà que reaccionaria “per totes les vies polítiques, jurídiques i penals que siguin necessàries” contra aquest decret “il·legal”. El grup parlamentari manifestà la seva perplexitat i indignació davant l’actitud del Govern, que suposa un clar desacatament de la decisió judicial del TSJIB.

PSM-Més per Menorca. Els menorquinistes demanaren la dimissió de la consellera per actuar de forma «prepotent, sense diàleg ni seguretat jurídica ni fonaments ni garanties pedagògiques» per a insistir a tirar endavant una modificació substancial del model escolar de Balears. Remarcaren que el Govern «ha volgut imposar el TIL a través de la intimidació i la represàlia, materialitzats amb actuacions com el cessament dels tres directors dels instituts de Maó».

El PI. Proposta per les Illes manifestà que l'anunci del TSJIB cridava el Govern a negociar, «no a aprovar nous decrets». Condemnaren «l'absoluta improvisació del Govern balear en matèria educativa, que es magnifica amb l'aprovació d'un nou decret llei que posa l'accent en el camí de la confrontació, en comptes d'acceptar la decisió judicial i negociar amb el sector una sortida consensuada al conflicte».

Notícies relacionades

Per al PI, l'Executiu «ha volgut legislar sense escoltar el Consell Consultiu ni la Universitat, amb precipitació i falta de consens, i la paralització del TIL n'és la conseqüència». Lamentaren a més que «no s'hagi imposat l'autocrítica i la rectificació, sinó tot el contrari: l'aprovació d'un nou decret llei per a implantar, sigui com sigui, aquest projecte».

CCOO. El sindicat exigí al Govern que acati la decisió del TSJIB. Mentre celebraven durant el matí la resolució de l'alt tribunal «de cop i volta, la consellera d'Educació ha anunciat un cop de decret, obstinada en l'aplicació del TIL». Segons el sindicat no es poden desconvocar les mobilitzacions a l'ensenyament fins que la Conselleria doni viabilitat a la negociació per a pactar totes les mesures laborals que es desprenen de l'aplicació del TIL.

«La Conselleria és l'única que, ara per ara, té capacitat per a desconvocar la vaga. Bastava amb demostrar coherència i ser conseqüent amb les seves accions. Tenia la pilota en la seva teulada i ha decidit actuar com sempre, aplicant un nou calendari a cop de decret». Els representants dels treballadors troben que ara tenen motius suficients per a mantenir la convocatòria de vaga indefinida i dur-la a terme amb major contundència.

UGT. Aquest altre sindicat creu que el Govern «se supera en el seu autoritarisme i foment de la confrontació». Consideren que la conselleria ha desacatat absolutament el parer dels magistrats, perquè davant una interlocutòria que ordena la suspensió d'un decret respongueren amb una actuació totalment extralimitada. Davant això, UGT promet seguir endavant amb totes les vies legals per a impedir aquest «abús de poder» i ara entra a considerar altres accions de lluita per a reconduir aquest "despropòsit".

OCB. L'Obra Cultural Balear demanà la «immediata dimissió» de tota la planta noble de la Conselleria d'Educació, Cultura i Universitat per ser responsable del «desengany» suscitat sobre l'aplicació del TIL. «Entenem que l'alt tribunal, amb la suspensió cautelar, ha desautoritzat la consellera i el seu equip i ha confirmat que el Govern de Bauzá ha actuat de manera prepotent i sense ajustar-se a la llei».

També l'entitat afirma que «el Govern de Bauzá i la Conselleria han creat un caos sense precedents en la història de Balears i hauran provocat el pitjor inici de curs de les últimes dècades». La institució exigí al Govern que es retracti, substituint tot l'equip directiu de la Conselleria i que assumeixi també tota la despesa econòmica derivada del canvi dels llibres de text.