Aquest inici de curs passarà a la història com el més polèmic dels que es recorden. A la convocatòria de la primera vaga indefinida de l'educació balear, per part d'STEI-i i CCOO, que avui pot repetir-se per part de la Assemblea de Docents, se suma el caos i precipitació que es viu en la major part dels centres educatius de les Illes.
La situació és la següent. El juny els col·legis i instituts elaboraren uns projectes lingüístics adaptats a l'article 20 del Decret per al Tractament Integrat de Llengües (TIL), un article que donava als centres la possibilitat de mantenir en major o menor mesura les hores de classe en català que tenien fins ara.
Les instruccions dictades per la Conselleria amb les quals es tancava aquesta via de l'article 20 -la principal clau d'aquesta polèmica-, que els centres van decidir ignorar per considerar-les contràries a dret, van provocar que la gairebé la totalitat dels projectes presentats fossin desaprovats per la Conselleria, que va reclamar modificacions.
Confusió
Va arribar l'estiu i alguns centres van assolir modificar el seu decret al juliol, uns pocs ho van fer a l'agost i molts altres ho estan fent ara al setembre, pocs dies abans de l'inici del curs, el que significa que a hores d'ara hi ha molts docents que encara no saben en quina llengua es van a impartir algunes assignatures.
I a més, les llistes de llibres de text donades a les famílies al juny, sobre la base del primer projecte elaborat, poden no coincidir amb el nou projecte que la Conselleria els obliga a elaborar.
De fet, la Coapa ja està rebent queixes de moltes famílies pel fet que els llibres de text comprats el juny o juliol ja no coincideixin amb el nou projecte. Una realitat que reconeixen des de les associacions de directors de Primària i de Secundària, on preocupa la situació caòtica provocada.
Però més encara, en tots els casos, els equips directius han sotmès o sotmetran aquests nous projectes als consells escolars, com marca la llei educativa (LOE), encara que no les instruccions d'Educació. I en tots els casos, de forma unànime, aquests consells escolars estan rebutjant aquests projectes.
Els directors els han remès o ho faran en breu a la Conselleria informant d'aquest rebuig dels consells. I ara Educació ha de respondre -tal com va fer a Menorca-, de forma verbal o escrita, i segurament ordenarà l'aplicació dels projectes modificats, encara que no estiguin aprovats pels consells.
Llavors els consells escolars presentaran de forma massiva recursos d'alçada davant la Conselleria, per vulneració del dret de participació de les famílies en l'àmbit educatiu, recollit en la Constitució i en la pròpia LOE.
Si aquests recursos no són contestats o són rebutjats per Educació, arribaran els recursos contenciosos davant el TSJIB, que a l'octubre o novembre podria decidir suspendre de forma cautelar tots els projectes lingüístics no aprovats pels consells escolars, amb la qual cosa s'hauria de tornar al projecte original de juny o al del curs passat, això sí encara que els llibres no siguin llavors els més adequats.
5 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Si algunos centros no tienen proyecto lingüistico que lo dudo, es porque no lo lo están demorando los adoctrinadores, lo que se dice vulgarmente estan mareando la perdiz.
És "encara no saben en quina llengua s'impartiran algunes assignatures.", no "encara no saben en quina llengua es van a impartir algunes assignatures."
En hi haurà que es feràn rics amb els llibres. Mal de tota pesta, no és mal per a tothom.
Sort que els curs havia de començar amb normalitat...
Us recordam quines són les nostres reivindicacions, aprovades per consens per l'Assemblea de Docents: 1-Retirada del decret de TIL 2-Retirada del projecte de decret de Convivència i la Llei de símbols. 3-Beques de transport i menjador efectives i convocades en el temps i la forma adient. Dotació suficient i eficient perquè es pugui dur un bon pla de reutilització de llibres. 4-Recuperació de les plantilles, del professorat d'Atenció a la Diversitat i de les ràtios anteriors a les retallades. 5-Substitucions immediates de les baixes. 6-Baixes 100% remunerades. 7-Contractació dels interins durant els mesos de juliol i agost. 8-Recuperació dels complements perduts i reconeixement de nous sexennis des de l'1 de juny de 2012 i acompliment de l'acord salarial de 2008 per l'escola concertada. 9-Petició a la Conselleria d'Educació que insti al Govern Central a retirar la LOMCE. 10-Suspensió de tots els expedients sancionadors que s'iniciïn amb clara intenció repressiva prèviament i durant la vaga. Aquestes inclouen drets dels alumnes, i per tant les famílies, i dels docents. Només recordar que el dilluns la Conselleria va oferir als sindicats negociar millores salarials i poca cosa més, i això ens va indignar molt als docents. Senyora Consellera, encara que li costi creure-ho, els docents d'aquestes illes SÍ ENS PREOCUPAM PEL PRESENT I EL FUTUR DE L'EDUCACIÓ.