Munar sortint de l'Audiència amb el cotxe policial que l'ha traslladada fins a la presó de Palma. | Pere Bota

TW
16

L'expresidenta del Parlament i del Consell de Mallorca, Maria Antònia Munar, arribà ahir poc abans de les 15.45 hores a la presó de Palma per ingressar a petició del Tribunal de la Secció Segona de l'Audiència Provincial.

Munar fou traslladada de les dependències de l'Audiència fins a la carretera de Sóller en un cotxe policial camuflat. L'expresidenta pujà al vehicle amb tota tranquil·litat i amb la mateixa roba amb què havia arribat a l'Audiència a excepció de la bossa de mà. A la sortida de les dependències judicial l'esperaren una vintena de ciutadans que l'increparen amb paraules com "lladre" i "a la presó".

El Tribunal avalà la petició de la Fiscalia Anticorrupció i decretà l'ingrés immediat a presó sense fiança per a l'exlíder d'Unió Mallorquina (UM). Ara Munar disposa de tres dies per a fer un recurs de súplica.

La Fiscalia demanà a la vista celebrada ahir matí presó provisional sense fiança per risc de fuga, després de la segona sentència en contra de Munar per diferents afers de corrupció coneguda tot just ahir. En aquesta decisió també hi ha pesat el fet que l'exlíder d'UM té dues condemnes que sumen 11,5 anys de presó i està imputada a nou causes més.

Munar no es volia fugar
Munar defensà durant la vista que no es fugaria, perquè està malalta i necessita revisions periòdiques. A més, qui es fa càrrec de la seva mare major és ella. Així mateix volgué recordar que té tots els seus béns embargats, amb la qual cosa no disposa de recursos per a fugir.

Notícies relacionades

Un pic exposats els arguments d'una i altra part, el Tribunal donà per acabada la vista i es reuní per a decidir si acceptava o no la petició de la Fiscalia, la qual cosa finalment succeí.

Procés judicial "desolador"
El Tribunal de la Secció Segona de l'Audiència Provincial de Balears assevera, en l'acte mitjançant el qual decretà l'ingrés a presó provisional sense fiança per a l'expresidenta del Parlament balear, que el "descoratjador i negatiu" horitzó processal porta a concloure que el risc de fuga per part de l'acusada "existeix i és elevat", justificant d'aquesta manera l'agreujament de les mesures cautelars contra l'exdirigent històrica d'Unió Mallorquina (UM).

En la seva resolució, la sala, presidida pel magistrat Jesús Gómez-Reino, recalca que a més de les dues condemnes que pesen sobre Munar i que sumen un total d'11 anys i mig de presó, l'exalt càrrec està sumida en prop d'una desena de processos judicials, de les que es derivaria que s'hauria beneficiat il·lícitament, desviant fons públics i cobrant comissions, doblers que "probablement estarien ocults a l'estranger i podria utilitzar-lo per intentar fugir". El Tribunal ha considerat en aquest cas que l'argument de l'embargament que ha emprat Munar per a defensar-se perd força, perquè qui fou la segona personalitat institucional en la legislatura passada podria tenir amagats doblers a l'estranger, amb els quals planejar una evasió de l'acció de la Justícia.

És per això que el Tribunal afirma en el seu acte, de vuit pàgines, que la pena de sis anys de presó recentment imposada en el marc del cas Can Domenge "no pot constituir-se en l'únic argument" per considerar la possibilitat que eludís l'acció de la justícia, sinó que també s'enfronta a cinc anys i mig als quals va ser condemnada en l'anomenat cas Maquillatge, al que se suma un panorama processal que "es presenta desolador".

Així mateix, l'argument de la malaltia de l'expresidenta de la Cambra balear no és creïble per al tribunal, qui considera que està curada i tot just se sotmet a revisions de seguiment.